onsdag, september 16, 2009

Målartorp 1:13

Strängnäs Kommun
Utvecklings- och Samhällsbyggnadskontoret
645 80 Strängnäs kommun

Samråd, Detaljplan Målartorp 1:13 del av Mariefred Strängnäs kommun
Datum: 2009-08-03
DNR: PBN/1999:772-214

Vi har följande erinringar:

Vi anser inte att man lever upp till att följa de bostadspolitiska målen.

”Småskaligheten i våra orter ska bevaras och orternas karaktär skall värnas och förstärkas”

Hänvisar till strategisk plan 2006-2008 där det anges att vi ska ”förvalta, vårda och utveckla den fysiska miljön i våra städer, samhälle och på landsbygden”

Gamla Landsvägen finns i ett område som tidigare hade beteckning Kärnbo Viggeby, numera "Norra skogen".Landsvägen är den äldsta vägen mellan Strängnäs via Stallarholmen till Mariefred, vägen är vacker och slingrar sig fram genom skogen. Den ansluter till Målartorpsvägen, som leder till Slottsbrinken och sen ner till Mariefred.

Vi vill se ett skydd av landsvägen, hänvisar till tidigare svar från kontoret i föregående utställningshandling.
Kontoret bedömer att ett 10 meter brett område inte får bebyggas utmed Gamla Landsvägen, vilket är bredare än brukligt, är lämpligt beaktande.Samt att utfartsförbud har lagts till på plankartan för att Gamla Landsvägen inte ska kunna användas som in och utfart till de nya tomterna samt att anslutning av g-område mot gamla Landsvägen ersätts av naturmark. Den allemansrättsliga tillgängligheten till området förändras inte av detaljplanen.

Vi anser att den gamla landsvägen är och skall vara en bevaransvärd landsväg.
Här ser vi gärna att man utreder bevarandet av landsvägen.Framförallt för att det är en så vacker plats med starka kulturhistoriska kopplingar.En miljö vi inte kan återskapa.

Idag används vägen av markägare för att komma till och från sina marker. Och för oss som gillar att komma till svamp och blåbärsskogen, för hundpromenader, ryttare (ridled) och motionärer, och en och annan moped och cykel.Landsvägen betyder mycket för många människor här i området!

Bevara och skydda våra naturliga ridleder i vår kommun.

Det finns många jordbruksfastigheter inom området. I områdets direkta närhet finns beteshagar där det utgår EU stöd för beteshagar, för att hålla markerna öppna så är det växelbete för får, hästar och kor, i handlingarna kan man bara läsa att det betar får vilket vi anser vara en felaktighet. Viktigt att här ta hänsyn till säkerhetsavstånd för allergener.

Inom området bedrivs jakt, det kan bli sämre möjligheter att hålla antalet vildsvin på en lagom nivå, då jakten kan försvåras säkerhetsmässigt med tanke på det större antal människor som bor och vistas i området

I detaljplanen anges att ”i Norra skogen föreslås en lantlig förtätning av bostäder, framförallt i skogsbryn, längs vägar och i anslutning till befintlig bebyggelse, där man kan bygga vidare på en bykarakter”.För oss är 50 hus ingen förtätning utan flera villaområden eller ett nytt bostadsområde.

För att ta hänsyn till befintlig bebyggelse Kärnbo Viggeby 4:29 så är deras tomt på ca 1800 kvm, de inritade 14 tomterna har endast 1100-1200 kvm stora tomter, vilket gör det väldigt tätt, Öka storleken till minst 2000 kvm per tomt.

Vissa av husens karaktär skiljer sig avsevärt från den traditionella bebyggelsen.
Det blir för mycket hus på en alldeles för liten yta. Vilket gör det svårt för oss att se det som traditionellt byggande på landsbygden?

Vill kommunen exploatera landsbygden skall man se till helhetsbilden i samverkan med vägverket, och presentera en hållbar plan inte bara hänskjuta till den ena eller andra.
Vägverkets budget nämner inget om planerna för fram till 2015 beträffande väg 980 och exploateringen av Målartorp 1:13.
”Målartorpsvägen” trafikeras idag av linjebuss 635 (skolbuss) idag finns inga lämpliga eller trafiksäkra bussfickor, skall man nu exploatera skall kommunen också stå för iordningställande av lämpliga bussfickor, vidare så är inte bussfållan handikappvänlig vid Stallarholmsvägen intill infarten ”Målartorpsvägen”.

Att ytterligare utöka trafikmängden från de 50 villorna med kanske en 250 bilar anser vi inte vara rimligt på dagens väg. ”Målartorpsvägen” behöver då också en gång och cykelväg med tanke på att man hänvisar till Björnmossans förskola på Stenvägen.
Hela ”Målartorpsvägen” behöver breddas för att det skall bli trafiksäkert, barnen i området är bara berättigade till skolbuss till årskurs 7.
För att barnen ska cykla krävs det också belysning efter vägsträckan då trafikflödet ökar avsevärt. Denna kostnad skall också kommunen stå för.
Därför anser vi att kommunen får ta över driften av vägen då Mariefreds nya bostadsområde tar form. Vi anser också det är kommunen som ska bekosta och iordningställa vägen så att den uppfyller säkerhet för de som bor och vistas inom de gamla och nya Ekeby/Målartorps bostadsområde.

Vi anser också att kommunen måste ha en mer övergripande syn på det redan idag, stora trafikproblemet som blir till följden av att bygga norr om Mariefred.
Se Länstransportplan för Sörmlands län 2004-2015

Tidvis svämmar Fatburen över varvid all trafik tvingas in på ”Målartorpsvägen”.

Hänvisar till följande handlingar:

Miljödepartementet regeringsbeslut 2008-06-12
M2007/252/F/P
Där regeringen upphäver , med ändring av länsstyrelsens beslut, kommunfullmäktiges beslut den 25 september 2006 att anta detaljplan för Västra Ekeby 1:5, 1:13 Mariefred Strängnäs kommun.

Regeringen Miljö- och samhällsbyggnadsdepartementet
Ärende: M 2007/252/F/P överklagan av länsstyrelsen i Södermanlands län; beslut 2006-12-29 angående detaljplan för Västra Ekeby 1:5 och 1:13 i Mariefred Strängnäs.
Angående skyddsavstånd till djurhållande gårdar samt kultur och miljöintressen.

Länsstyrelsen Södermanlands län Dnr 522-1616-2007.
Angående förekomst av större vattensalamander i området kring Västra Ekeby
Enligt 1a § artskyddsförordningen (1 998:179)
Rådets direktiv 92/43/EEG om bevarande av livsmiljöer samt vilda djur och växter.

Trafiksäkerhetsrådet i Strängnäs Kommun där man kan läsa att trafiksäkerhetsarbetet pågår fortlöpande enligt nollvisionen.
Fördjupningsdokument miljö och landskap
ISSN 1401-9612 Vägverket publikation 2007:49

Strängnäs Kommun Miljöpolicy antagen av Kommunfullmäktige § 85 2003-03-24

http://www.strangnas.se/Documents/forfattningssamling/Majoritetsförklaring2008-2010.pdf

Hänvisar till Birgitta Elvingsons (MP) yrkande i Plan och bygg.
PBN § 151 Dnr PBN/1999:772-214

Länsstyrelsen granskningsyttrande angående utställning till fördjupning av översiktsplanen för Mariefred-Läggesta Strängnäs kommun.
Dnr: 2004:726-212. Ls Dnr:401-5391-2006 Dossier 86-2-006

Regeringens skrivelse 2001702:173
En samlad naturvårdspolitik 14 mars 2002

Nationellt mål för biologisk mångfald:
”Den biologiska mångfalden skall bevaras och nyttjas på
ett hållbart sätt, för nuvarande och framtida generationer.
Arternas livsmiljöer och ekosystemen samt deras funktioner
och processer skall värnas. Arter skall kunna fortleva i
långsiktigt livskraftiga bestånd med tillräcklig genetisk variation.
Människor skall ha tillgång till en god natur- och kulturmiljö
med rik biologisk mångfald, som grund för hälsa,
livskvalitet och välfärd.”

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hoppas att ödlorna får ha sin mark själva!

Dag Bremberg sa...

Jag hoppas och tror att vi ska kunna få en majoritet av politikerna att inse att detta är tokigt.
Om det ska byggas så ska det vara högst 20 fastigheter och med större tomter. Gamla vägen bör värnas.

Anonym sa...

Toppen!

Anonym sa...

Jag anser att vi måste förändra vår syn på byggande!

Idag är vår största, första och övergripande vision att få fler invånare. Istället borde visionen riktas in på att kommunens invånare (både befintliga och nya)ska ha ett så gott liv som möjligt!

Då ändras synen på exploateringar, så att större hänsyn tas till det vi redan har. Vi vill väl att det NYA ska inlämmas och smälta in i det gamla, befintliga? Det ska vara en naturlig påbyggnad.

Då handlar inte heller exploateringar om enbart att få till nya bostäder, utan också om att bygga dagis, cykelvägar, äldreboende osv.

Då kanske vi också blir mer noggranna angående VAR vi tillåter exploateringar. Och HUR vi utformar dem. Eftersom det har stor betydelse för våra kommuninvånares goda liv!

Jag har idag lämnat in Mariefredspartiets samrådsyttrande.

/Birgitta E (mfp)

Cattis Zetterwall sa...

Tack Birgitta!

Trevlig helg.

//Cattis