Igelkottarna på Västra Ekeby, har hittat sin fristad på vår gård, de blir fler för varje år som går.
Detta lilla taggiga djur gillar när den blir klappad på pannan, får den sen lite mat morgonen och kvällen är det toppen.
Idag har "Kotten" varit väldigt intresserad av altanbygget, kanske att den flyttar in till vintern, under kvällen dök det upp en till som visade intresse för bygget...
Under semestern så passade våra barn vårt hus och dotter 2 fick en speciell relation till denna krabat.
Men ingen skulle kunna få mig att äta igelkott.
I flera regioner i Europa använder eller har man använt igelkottens kött som mat. I Centraleuropa påstås att sinti och romer äter igelkottkött. De inre organen avlägsnas, varefter ett skikt av fuktig lera fästs runt igelkotten som sedan steks över öppen eld. Efter att djuret blivit grillat tar man bort den torkade leran, som innehåller alla taggar.
Även andra folkslag har ätit igelkottar. På 400-talet stod djuret på matsedeln hos romarna och under 1400-talet ingick djuret i det engelska köket
I det medeltida Spanien användes kött av igelkott under fastetiden. Som försvar för att detta kött fick ätas angavs att igelkotten bara äter örter och rötter. Det ansågs i sammanhanget tydligen inte som en motsägelse att köttet från nötkreatur och får var förbjudet, trots att dessa djur också lever av växtämnen.
5 kommentarer:
Lyckosar! Våra har försvunnit!
Lyckosar! Våra har försvunnit!
Aj, nu lyckades jag klicka för snabbt igen!
Gör om, gör rätt.
;)
Tack mitt barn!
Skicka en kommentar