onsdag, april 20, 2011

Skolbussen en rättighet som känns otrygg

Efter gårdagen's BUN möte!

Har jag följande synpunkter!

Vem tar ansvar för barn som behöver vänta på skolskjutsen på skolgården?
Att låta små barn ta ansvar för att passa en linje buss är för mig helt otänkbart! Vem's är ansvaret vid en olycka!

Alla barn har inte fritid's! Min son har inte skolbarnomsorg han går i klass 1 i Mariefredsskolan, han har dessutom en resurs som behöver vara på armlängds avstånd.

Skolbarnomsorgen i Strängnäs kommun's personaltäthet är inget som jag ser som en trygg plats för min son att vara på! (Personaltätheten)

Personalen är toppenbra! men för få till antalet!!!!!!!
Jag är inte intresserad att betala för fritid's för att lösa kommunen's ansvar för skjolskjutsproblemet som uppstår.

Det sägs att de allra flesta är nöjda med fritid's, enligt enkät svar. Men hur många har svarat på enkäten, procent på vad!

Så det faktum jag ställs inför blir mer tid för en resurs, betala för fritid's och en otrygghet om inte kommunen beviljar resurs i väntan på bussen!
Eller att mitt barn får en otrygg tillvaro utanför hemmet i väntan på en linjebuss.

http://www.skolverket.se/content/1/c6/02/20/99/Skolskjuts%2022%20okt.pdf
För att stärka elevperspektivet formuleras skolskjutsen som en rättighet för eleven. Detta innebär att beslut om skolskjuts kan överklagas genom förvaltningsbesvär, till skillnad från tidigare då ett beslut om skolskjuts endast kan överklagas genom laglighetsprövning.
Kommunen är skyldig att anordna kostnadsfri skolskjuts för elever i grundskolan, grundsärskolan och gymnasiesärskolan för elever som behöver det. Skälen kan liksom i dag vara att färdvägen är lång, att trafikförhållandena är svåra, att eleven har en funktionsnedsättning eller någon annan särskild omständighet. Kommunen ska pröva dessa förutsättningar individuellt i varje enskilt fall, men får sedan fritt organisera skolskjutsen som det är lämpligt utifrån exempelvis trafikförhållandena. Rätten till skolskjuts innebär inte att sådan skolskjuts måste anordnas från bostadsadressen till den plats där utbildningen bedrivs eller att skolskjuts måste anpassas till varje elevs skoltider. Eleven kan till exempel hänvisas till särskilda uppsamlingsplatser.

Ibland har en elev, med hänsyn till sina personliga förhållanden, särskilda skäl att få gå i en skola som anordnas av en annan kommun än hemkommunen. Om eleven måste övernatta i skolkommunen har hon eller han rätt till skolskjuts mellan den tillfälliga bostaden och den plats där utbildningen bedrivs under samma förutsättningar som gäller för elever

1 kommentar:

Anonym sa...

Åker ditt barn skolskjuts då? ...och det finns väl en "bussvakt" eller annan personal ute på skolgården?