tisdag, maj 12, 2009

Upprättande av barnchecklista, medborgarförslag

Kommunfullmäktige beslutade 2008-10-20 § 198, att överlämna mitt medborgarförslag "Barnchecklista" till samtliga nämnder för yttrande.

Varför då en barnchecklista, av den enkla anledningen att en checklista skulle kunna användas som ett underlag eller ett verktyg. Där man snabbt och enkelt kan ställa ett färre antal frågor som på ett mycket lätt och överskådligt sätt gör det möjligt att att väga in ex, Var ska alla föräldrar parkera när dom lämnar sina barn på förskolan!!!! Eller hämtar!!

Checklistan gör det möjligt att på ett lätt och överskådligt sätt gör det möjligt att väga in de olika frågeställningar om barns bästa, vid en ev nybyggnation av ett ex bostadsområde eller en ny förskola typ Marielund.

En barnchecklista kan göra det möjligt att redan på ett mycket tidigt stadium komma ifrån att behöva skjuta till extra pengar för att i efterhand få göra om för att det skall bli bra...

Med lite "tur" så kanske vår kommun ligger steget före och vi blir så bra på barns bästa i all typ av samhällsplanering att konsekvensanalyser är ett naturligt tänkande, där man slipper se nya bostadsområden med infarter i svackor....

Hur går det då för medborgarförslaget Dnr KS/2008:685-014

Yrkanden
Arne arvidsson(M) yrkar att medborgarförslaget ska avslås.

Dag Bremberg (MFP), med instämmande av Ingrid Fäldt (S) och Arne Arvidsson(M), yrkar bifall till att-sats 2 med följande ändring:

KS ges i uppdrag att ta fram förslag på hur barnkonsekvensanalyser kan utformas och därvid pröva barnchecklista som ett verktyg.

Ordförande Jens Persson (C) ställer förslagen mot varandra och finner att medborgarförslaget avslås och att KS ges i uppdrag att ta fram förslag på hur barnkonsekvensanalyser kan utformas och därvid pröva barnchecklista som ett verktyg.

http://www.strangnas.se/documents/Kallelser%20&%20protokoll/02%20Kommunstyrelse/05%20Maj/KS%202009-05-04,%20P%2023a,%20upprättande%20av%20barnchecklista.pdf

Helt kört var det inte!!!
Här kommer en nämnd som gillar mitt medborgarförslag..

Och det tackar vi för!!!HURRA HURRA
http://mariefredsbloggen.blogspot.com/2009/02/barnchecklistan-for-standiga.html

Nu är Pelle här så jag får inte ha datorn längre dom ska gnissla fiol och spela gura!

6 kommentarer:

Dag Bremberg sa...

Det var ett bra förslag, men tyvärr var det svårt att få alla politiker att förstå det.
Positivt var ändå att jag kunde få majoritet för att barnchecklistan ska prövas när utredningen om barnkonsekvensanalyser gjorts.
Man får glädjas åt de små framstegen...

Cattis Zetterwall sa...

Hej Dag!

Det känns mycket bra att du fick gehör för förslaget och att det finns möjligheter att påverka utifrån.

Är väldigt glad för att du driver på mycket viktiga frågor.

Mariefredspartiet kämpar på bra för våra ungar i kommunen.

Ha det bra//Cattis

Anonym sa...

I PBN satt de som stumma fiskar när jag beskrev fördelarna med att ha en checklista.

När jag började aktivt i politiken upprörde jag mig över att så många beslut kändes som tagna på en höft. I näringslivet har metoder för kvalitetssäkring funnits sedan länge, varför inte i kommunerna? Många ledamöter har väl ändå mött det i arbetslivet, eller?

Om det nu är så att tjänstemännen saknar den kompetensen (ser ut så i förslaget till beslut), så borde väl fler av oss politiker förstå hur en checklista används. Men tydligen inte!

/Birgitta E

Cattis Zetterwall sa...

Hej Birgitta!

Håller helt med dig att det skall vara ett väl genomtänkt system för att kvalitetssäkra även kommunernas arbete.

Jag tycker det är toppen att du på lyfte frågan om checklistan på PBN, sen kommer det alltid att finnas stumma och tysta politiker. För det är inte särskilt smart kanske att uttrycka egna åsikter som inte är det samma som de övriga i sitt parti, med risk för att man tappar sin plats och sitt arvode.

Tänk om det fanns utrymme för lite högre tak i debatten om vad som verkligen kan förändras till det bättre om fler vågade stå upp för sin egen övertygelse.

Tack Birgitta för att du står för ett nytt tänkande!!
Mycket sunt för att föra utvecklingen framåt.
//Cattis

Anonym sa...

Heja, hoppas att du får gehör för ditt tänk som gör det bra för våra ungar.

Cattis Zetterwall sa...

Hej Anonym!

Inte hela vägen, men ett litet steg i taget inför att införa kvalitets tänkande.

Ha en skön helg

//Cattis