tisdag, juni 02, 2009

Varg eller inte, det är frågan!

Varg varg varg och varg, leva eller låta dö!
Eller varför inte vildsvin och mufflon får!
Med vilken rätt har vi att avgöra......
Varg vildsvin och mufflon får!
Jägarn och jakthunden!!!!
Instinkt eller jaktlystnad!!
Leva eller låta då!
Skyddsjakt eller utrotning!
Lagom kanske, men hur många..
Leva eller låta dö!
Kreatur och varg....byten! döda eller leva.
Katter som tar möss.
Älgar eller vargar, rådjur och harar, vildsvin och mufflon, fasaner och harar, kaniner och bäver, häger och fiskljuse, ödlor eller grodor, göktyter eller orrar, tjäder och örnar.., tranor och ugglor.
Rävar och grävling, igelkottar och ormar...
Änder och katter...
Vem eller låta dö, sommarkatter eller marsvin...
Djurskyddet eller bidrag.....
Struts eller Kanadagås
Påfågel eller Parken ZOO
Vem tittar på vem!
Tanken är fri, men vilken är viljan som styr.
Du eller jag eller dom andra,men djuren dårå, vad säger dom...
Tid för eftertanke, egen eftertanke, utan påverkan, sunt förnuft, vems sundförnuft, finns det eller är det lagar som ska bestämma åt oss...
Bör jag tänka själv.
Varg låter lite...skämmande eller!
Folktro
I de flesta sagor och historier beskrivs vargen som ett ondskans väsen, såsom i Rödluvan och Gösta Berlings saga, trots att vargen varken är mer eller mindre farlig än något annat rovdjur. På grund av rädslan för vargen har den av folk försetts med så kallade noanamn, för att man trodde att om man kallade den vid sitt rätta namn, så skulle man locka den dit man var. Namnet varg är ursprungligen ett sådant noanamn, och betyder "våldsverkare". Det ersatte det ursprungligare namnet ulv. Andra noanamn på vargen är gråben, tasse eller den gråe. Förmodat vargrika vildmarker har ofta kallats tassemarker.

Svenskarnas attityder till varg
I vargtäta områden ser jägarna vargen som ett hot mot älgjakten. Lokaltidningarna har genomsyrats av den ena insändaren efter den andra, och folkopinioner har hetsats till att ta ställning för eller emot vargen. På vissa platser har man också genomfört lokala folkomröstningar för att sätta press på myndigheterna.
Vid en attitydundersökning från 1999 visade det sig dock att två tredjedelar av svenskarna kan acceptera en vargstam på minst 200 djur. En tredjedel kan tänka sig 500-1000 djur medan 5 procent av de svarande inte vill ha några vargar alls. 56 procent av de som svarade kan tänka sig att ha varg i närheten där de bor. Mest positiva till att ha varg i närheten av bostaden är faktiskt tamdjursägare i vargområden. Bland renägare är det dock endast 18 procent som vill ha varg i närheten av bostaden[13], vilket kan ha att göra med att renar till skillnad från andra tamdjur hålls i ohägnade marker.

Inga kommentarer: