måndag, juni 22, 2009

Skolinspektionen finner det mycket anmärkningsvärt

Skolinspektionen
Dnr 41-2008:450
Dnr 41-2008:561
Beslut 2009-06-15

Anmälningar angående brister inom förskolan i Strängnäs kommun.

Skolinspektionens beslut

Skolinspektionen finner det mycket anmärkningsvärt att Strängnäs kommun inte har gjort ekonomiska och pedagogiska konsekvensutredningar innan beslut fattades som påverkade förskolornas personaltäthet och gruppstorlek. Skolinspektionen förutsätter att Strängnäs kommun kommer att utarbeta klara rutiner för arbetet med ekonomiska och pedagogiska konsekvensutredningar och säkerställa att sådana utredningar görs. Skolinspektionen stannar vid gjorda uttalanden.

Skolinspektionen kommer att följa upp beslutet. Strängnäs kommun ska därför senast den 15 september 2009 lämna en redovisning över vilka åtgärder som vidtagits med anledning av beslutet. Redovisningen ska avse kommunens rutiner för ekonomiska och pedagogiska konsekvensutredningar inför beslut som påverkar förskolornas personaltäthet, gruppstorlek och gruppsammansättning.

Redovisning ska lämnas av ansvarig nämnd.

Anmälarna har bland annat bifogat följande dokument.

Konsekvenser av budget 2009 daterad 11 november 2008.
Mål och budget 2009 för Barn- och utbildningsnämnden
Barnkonsekvensanalys saknar datering
Justering budget för barn- och utbildningsnämnden 2009
Konsekvensutredning daterad 24 mars 2009
Barnkonsekvensanalys till justerad budget 2009 för barn- och utbildningsnämnden daterad 24 mars 2009.

Anmälarna har gett konkreta exempel på förändringar som skett i verksamheten.
Kommunen har i sitt svar inte bemött dessa uppgifter.

Skolinspektionen konstaterar att Strängnäs kommuns beslut om resurser till verksamheten har påverkat barngruppernas storlek och personaltätheten inom förskoleverksamheten i Strängnäs kommun. Skolinspektionen har efterfrågat om kommunen gjort ekonomiska och pedagogiska konsekvensutredningar. Några sådana utredningar har kommunen dock inte redovisat. En förändring av en förskolas verksamhet får aldrig medföra att förskolan inte kan garantera sitt uppdrag. Genom att göra dessa konsekvensutredningar kan kommunen förvissa sig om att eventuella förändringar inte sker på bekostnad av förskolans uppdrag.
De konsekvensutredningar som Strängnäs kommun har gjort med anledning av minskade resurser till verksamheterna är en form av redovisning och inte en ekonomisk och pedagogisk analys av vilken effekt förändringarna får för verksamheten.

För att säkerställa förskolans uppdrag och dess kvalitet är det således oerhört viktigt att kommunen genomför både ekonomiska och pedagogiska konsekvensutredningar innan beslut fattas som påverkar förskolornas personaltäthet och gruppstorlek.

Skolinspektionen finner det mycket anmärkningsvärt att Strängnäs kommun i förevarande ärenden inte gjort dessa utredningar. Skolinspektionen förutsätter att Strängnäs kommun kommer att utarbeta klara rutiner för arbetet med ekonomiska och pedagogiska konsekvensutredningar och säkerställa att sådana utredningar görs.
I detta arbete bör skolverkets allmänna råd om kvalitet i förskolan följas
(SKOLFS 2005:10).
Skolinspektionen stannar vid gjorda uttalanden men kommer att följa upp ärendet.

Efter den 15 september bör vi kunna ta del av konsekvensutredningar som följer Skolverkets allmänna råd om kvalitet i förskolan.

Skolinspektionen
Storgatan 33
582 23 Linköping
Tfnr 08-586 080 00
Sofia Lindstrand Jurist

www.skolinspektionen.se

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det är det här vi kämpat för! Skönt att få ett erkännande från en oberoende myndighet. Återstår att se om det i praktiken förändrar något... Men vi håller koll på kommunen, nu med Skolinspektionens stöd! Bra jobbat alla föräldrar som survägrar att ge sig!
/Morsan

Cattis Zetterwall sa...

Hej Morsan!

Ibland så händer det!

För allas våra barn i framtiden!

Många var inne på bloggen igår och läste om vår framgång!(629)

Till hösten får vi ha ytterligare ett nytt möte för att analysera läget!

Ha en skön sommar!

Kram Cattis

David Aronsson sa...

Det är ju intressant att det händer något. Jag anmälde ju kommunen häromsistens till JÄMO för deras usla jämställdhetsplan och lönekartläggning. Efter mycket korrespondans fram och tillbaka så la till slut JÄMO ned ärendet för att kommunen kompletterat upp och genomför nödvändiga åtgärder. I detta fall är det ju också fullt möjligt att komplettera upp bristerna i efterhand (och som jag förstår så är det också vad som efterfrågas) men kompletteringens innehåll kanske är svårare att sopa under mattan.

Cattis Zetterwall sa...

Hej David!

Det känns väldigt bra just nu, att det händer något.

Bara att hoppas att det kommer ett nytt sätt att tänka på som gynnar barn och unga, som också gör att lärare stannar kvar i vår kommun.

Vi som jobbat med detta under en tid känner nu hopp...

Får hoppas att Skolinspektionen ligger på och visar på hur det skall vara.

Ha det bra
//Cattis