onsdag, augusti 26, 2009

Dax att synliggöra matresterna

Nu är det dax att synliggöra matsvinnet!!
Skolorna kan spara in 300 miljoner på att inte slänga matrester.
Ny undersökning visar att svinnet från skolköken idag kan väga 30 000 ton per år.
Och som svinn räknas mat som är helt normal föda.

7 kommentarer:

Mats Werner sa...

Bästa sättet är att laga mat lokalt och låta barn själva välja hur mycket de vill äta. Då minimeras svinnet!
Att bränna upp det som ändå blir är ju rent vansinne i sig! Förr kunde åtminstone svinbönder hämta matrester som kunde bli föda åt grisar. Biogas är en annan acceptabel lösning. Men först och främst bekämpas svinnet bäst genom att undvika att det ens uppstår.

Mats Werner sa...

Och gamla förstås!

Cattis Zetterwall sa...

Hej Mats!

Självklart skulle alla barn och äldre ät mat som är lagad lokalt.
Också att barn och äldre kan få ta lite mer mat.
Personligen tror jag att många barn tar lite för mycket för säkerhets skull.

Sen tror inte jag att det finns så många grisbönder kvar i vårt närområde.

En mjölkbonde mindre i Läggesta...

Finns det siffror på svinnet i Strängnäs kommun?

Ha en skön dag!

//Cattis

Dag Bremberg sa...

Ja, genom att höja kvaliteten och därmed minska svinnet så spar man pengar. Därmed kan vi klara att uppfylla livsmedelsverkets kvalitetsmål och regeringens mål om 25 procent ekologisk mat.

Cattis Zetterwall sa...

En annan sak som är viktigt att följa upp är de enkäter som finns.

Vad jag förstår så har inte vår kommun klarat de 37 kriterier som man måste uppfylla, man har knappt nått upp till de 13 som kommunen anser vara särskilt viktiga.
Exempel, det finns inte minst två maträtter att välja mellan plus ett vegetariskt alternativ varje dag, det får man bara 1-2 gånger i veckan, så här är det en bit kvar.
Lunchserveringen sker före kl 11 i skolorna pga. schematiska skäl (eller är matsalen för liten?).
Sen en riktig rysare.. Ljudnivån upplevs som störande, enligt de enkäter som eleverna själva har svarat på.

Som skäl till att man inte når upp till ”de särskilt viktiga (13) kriterierna” beror på merkostnader.
Finns det ingen genomförandeplan, så finns det inga pengar..för att förändra, dax att ge direktiv inför nästa val..kanske
Som slutord står det att det bör (skall) vara en strävan att på sikt klara samtliga (37) krav för att bli certifierad och få diplom enligt Livsmedelsverkets och Skolmatens vänners betygsverktyg.

I Strängnäs tidning kunde man läsa om att det är,
för kostsamt för kommunen att leva upp till riksdagens mål.
En fjärdedel av de livsmedel som serveras på skolan och i äldreomsorgen bör vara ekologiska 2010. Det beslutet tog riksdagen 2006. Vissa kommuner satsar hårt för att nå målet. Men dit hör inte Strängnäs. Med ett halvår kvar till mållinjen är den ekologiska maten i kommunen helt obefintlig.

Så låt oss hoppas att Vår kommun ganska snart tar tag i detta, så att vi också kan locka människor att flytta hit, så att skolmaten är lagad lokalt.
Att den uppfyller riksdagens krav.

//Cattis

Anonym sa...

Hej

Här kommer mer bränsle i debatten!

http://svt.se/2.22620/1.1669493/skolmat_for_miljoner_slangs

/Birgitta Elvingson

Cattis Zetterwall sa...

Tack Birgitta!

Trevlig helg!

//Cattis