tisdag, november 10, 2009

Att bygga 30 villor i en urbergsrygg utan att spränga

Målartorp 1:13
Exploatören ansvarar för anläggande av ny väg i området
samt anläggande av VA-ledningar fram till kommunens anslutningspunkt.

Fastighetsägarna ansvarar för anläggnings- och byggnadsarbeten inom kvartersmark samt framtida drift och underhåll av tillkommande gemensamhetsanläggningar.

Gator Exploatören ansvarar för gator, lekytor och miljöhus.
Exploatören ansvarar även för de förbättringar som krävs på Målartorpsvägen och på Gamla landsvägen.

6. Konsekvensanalys
(Enligt MB 6.12.6)
6.1. Lokala förutsättningar
Planområdet utgörs av en urbergsrygg som sträcker sig i nord-sydlig riktning på västra sidan av länsväg 980, ca 2 km norr om Mariefred. I den södra delen av området finns en höjd med storblockig terräng och sluttningar av ändmoränstyp i söder och öster. I den mellersta delen finns ett större parti med berg i dagen och en långsträckt blockig ravinartad sluttning mot öster.

Här kommer det att spängas vill jag lova, kom och se själva nu innan det är försent!
Vi vill inte ha ett nytt fiasko!!!!!!!! i Aftonbladet.
7. Beaktande av miljöhänsyn i planen
Andra effekter kan vara störande kanteffekter pga. ökad exponering för sol och vind, samt att värdefull mark skadas av schaktning, fallande massor, upplag av massor och byggmaterial, etc., som tar mer yta i anspråk än vad planen föreskriver, samt störningar från buller vibrationer och damm.

Negativ påverkan under byggskedet. Sprängnings- och omfattande schaktarbeten vilka kan äventyra hydrogeologin i det centrala ravinområdet bör undvikas helt. Likaledes bör de områden som avlyses som natur i planen(se förslag nedan), inte användas för upplag av massor eller material som ska användas i byggnationer.
_ Under anläggningen av tomtmark finns det risk att massor läggs ut som planas av och täcker omkringliggande mark. Det bör tydligt anges i planbestämmelser och bygglov att detta inte får ske i mark som anvisats som natur i planen. Under byggskedet är det lämpligt att tomtgränserna tydligt anvisas i fält.
_ Under markberedning, t.ex. avverkning av skog, får skogsmaskiner inte användas i de känsliga ytor som markerats med rött i Fig. 5. Om gallring och röjning ska ske i dessa områden får arbetet med fällning och skotning endast
ske manuellt, och på sådant sätt att inte markstrukturen tar skada. Det gäller särskilt att mosspåväxt på stenar och block inte får skadas i den blockiga ravinen i planområdets centrala delar.

Anläggning av dagvattendamm i det utökade planområdets sydöstra del, eller strax utanför planområdet. En damm med stående vatten kan locka vattensalamandrar att söka sig hit under lekperioden. Dagvatten från bostadsoch vägytor har i regel dålig kvalitet. Dammens läge är dessutom utsatt med tanke på närheten till flera vägar. Den skulle därför kunna bli en ”sänka” för salamanderpopulationerna, dit individer luras till lek utan framgång.
Alternativa lösningar till dagvattenhantering, som inte lockar till sig salamandrar, bör villkoras. Avvattningen av marken där den södrabebyggelsegruppen planeras kan eventuellt vara problematisk, eftersom åkermarken är låglänt och fuktig. Förutsättningarna för bebyggelse här bör studeras närmare.

Mer aktivitet i området kan vara negativt för salamandrarna. Detta kan vara en av de mest allvarliga invändningarna till exploatering av planområdet. När området har exploaterats fullt ut kommer många i de 51 hushåll som etableras här att använda de ytor i planområdet som markerats som natur för sin rekreation. Barn kommer att röra sig i markerna och bidra till en ökad störning; trädgårdsavfall kommer att tippas ut från tomtmark; etc. Den känsliga miljön i den centralt belägna blockiga ravinen kommer att utsättas för slitage. Detta kan medföra att vattensalamandrarna hämmas i sin användning av området, främst som land- och övervintringsmiljö. Att fler människor vistas i området behöver däremot inte inverka negativt på områdets nytta som spridningskorridor. Denna aspekt bör tas i särskilt beaktande.
_ Skötseln av naturmark i planområdet bör regleras i en skötselplan som formuleras med syfte att i första hand bevara och förvalta förutsättningarna för den större vattensalamandern inom området.
Ovanstående stycken beaktas i planhandlingar och i samband med bygglovskedet.

Detta kan hända var som helst i vår kommun så fort det är frågan om mark som inte är åkermark, den ända mark som alltid är väldigt platt är den som finns på kartor till en detaljplan, och det är ju väldigt svårt att förstå om man inte har varit på plats, vill säga, vilket inte alla har varit, för det skulle nog vara omöjligt, därför är det väldigt viktigt att lyssna på personer med god lokalkännedom eller ta till sig yttranden i samrådshandlingar, vilket också är jobbigt att läsa på.. För att få en hållbar utveckling i vår kommun är det den ända vägen.. annars blir det som i Läggesta, vilket är synd, för det går inte att få tillbaka det som en gång är förstört.. gjort är gjort osv...

Never ending story , det finns möjligheter till förändring för den som vill!
Saknade tillstånd för sprängning

Aftonbladet

4 kommentarer:

Mats Werner sa...

Vad handlar Ditt inlägg om, Blåslampa? ÖsterEkeby eller Jagbacken?
Undrar
MATS ;-)

Freddy sa...

Salamandrar, korkade detaljplaner, kortsiktighetstänkande av politiker och sen har vi vildsvinen också ;o) kort sagt allt du vill.

Cattis Zetterwall sa...

Hej Mats!
Nu har jag lagt till lite men Målartorp 1:13 är i det som på senare tid köptes upp och fick namnet Norra skogen som tidigare var Kärnbo Viggeby eller som på den sista tiden heter östra Ekeby utefter det som idag kallas Målartorpsvägen!
I tidigare föpar så var namnet Västra Ekeby om jag inte minns helt fel...

Ja inget varar ju för evigt inte ens namn fast vi finns omnämnda sedan långt tidigare typ järnåldern eller så .-))

Ha en skön kväll//Cattis

Cattis Zetterwall sa...

Hello Freddy!

Vi kommer inte att segra, det gör våra ödlor som är skyddade av EU, och inte av vår kommun..för dom plockar bara bort har jag hört när det blir svårt..;-))

Hoppas jag, det kommer att bli segt och jobbigt men vi lever bara en gång!

//Cattis