fredag, december 04, 2009

Standardmjölk

"Barn behöver standardmjölk"
Folkpartiet i Eskilstuna vill att barnen i förskolan och i grund- och gymnasieskolorna ska ha möjlighet att välja standardmjölk och smör i samband med skollunchen.

11 kommentarer:

Anonym sa...

-För mig är det självklart med röd mjölk och riktigt smör till mina barn, något annat finns inte.

Anonym sa...

Självklart så väljer jag röd mjölk här hemma alla lättprodukter går bort.
Jag hoppas att fler förstår vikten av rätt fett.

Dag Bremberg sa...

Löjligt att fp försöker göra partipolitik av detta, Varför skulle en kommunpolitiker veta bättre än livsmedelsverket och folkhälsoinstitutet m fl?

Cattis Zetterwall sa...

Hej Dag!

Detta kanske är ett vallöfte som går att hålla!
Fast nästan alla vet att det är bra med röd mjölk.
Sen kan man ju tycka att det är bra att Fp också vaknat och läst på olika sidor på nätet, vad som är bra för barn..

//Cattis

Bertil Berg sa...

Man tycker att naturlig mjölk borde vara självklart. Men de industriellt processade mjölkprodukter som vi i dag konsumerar påminner dock bara svagt om det naturliga sammansatta livsmedel som förfäderna drack. För innan du häller upp den i glaset har mjölken
SEPARERATS, vilket betyder att man med hjälp av en centrifug delar upp den i grädde och skummjölk.
STANDARDISERATS, som innebär att man åter blandar grädde och skummjölk till exakt de fetthalter man vill ha för olika mjölktyper.
HOMOGENISERATS,då den under högt tryck pressas genom ytterst små munstycken för att slita sönder fettpartiklarna och finfördela fettet så att mjölken inte skiktar sig.
VITAMINISERATS, om det handlar om lätt- eller mellanmjölk, som tillförs konstgjorda (syntetiska) A- och D-vitaminer, vilka försvinner när fettet tas bort.
PASTÖRISERATS,det vill säga upphettats normalt till 72 grader under 15 sekunder, eller till 140 grader under 2-4 sekunder om den ska få extra lång hållbarhet.
Syftet är att skapa en säker och välkontrollerad produkt som är exakt likadan året runt. Men samtidigt förlorar mjölken förstås en del av sina ursprungliga kvaliteter. Homogeniseringen gör visserligen mjölken krämigare och vitare, men samtidigt tappar den i smak. Vid pastöriseringen försvinner ännu mer av de ursprungliga aromerna samtidigt med nyttiga enzymer och vitaminer

Med vi måste åckså se på hur livsmedelsindustrin hanterar vår föda, där näringsinnehållet är mycket lägre i dag än för tidigare generationer. På min
sida http://bertilsnutritionssida.spaces.live.com/default.aspx kan man läsa hur våra livsmedel förändrats

Dag Bremberg sa...

Jag är ingen expert på detta, det finns tillräckligt många som tror sig vara det, men låt mig bara konstatera att de invändninar som Bertil tar upp gäller ju även röd mjölk. Här går väl ingen skiljelinje gentemot mjälk med mindre fett.

Det som stundtals blandas ihop är:
1.light-produkter med tillsatser som är onaturliga och ev osunda eller som man bara känner sig orolig för.
2. Naturliga produkter av ren mjölkråvara eller naturliga vegetabiliska råvaror som raps.
Låg fetthalt är inte i sig negativt, tvärtom i de flesta fall.

Bitte Kempe Björkman sa...

Fp är helt rätt ute med sitt förslag, som ju faktiskt inte innebär att ENBART smör och standardmjölk ska serveras. Det ska finnas som ett alternativ.
Och de (obefintliga) vetenskapliga underlagen för Livsmedelsverkets näringsrekommendationer har kritiserats hårt.
Varken kommunpolitiker eller Livsmedelsverket ska bestämma vad barnen ska äta. Det ska föräldrarna göra!
Och jag kan lova att de flesta föräldrar är både redo, villiga och kunniga nog att göra det.
De partier som inte inser detta kommer att förlora väljare i nästa val.

Dag Bremberg sa...

Bitte, jag skulle gärna bestämma vad mina barn ska få äta i skolan. Men seriöst, hur skulle det går till? Ska vi skicka med dem matlådor?
Om vi vill ha kvar rätten att få gratis skolmat, så kan vi inte ha total valfrihet för föräldrarna. Gärna mkt mer inflytande för barnen, gärna två maträtter att välja på, gärna mer vegetariskt och mer ekologiskt, men det det kan inte bli en obegränsad valfrihet vad gäller drycker.
Tyck gärna att jag låter tråkigt seriös, men jag tänker inte spela med i ett populistiskt spel.
Det viktiga nu är att vinna striden om att låta alla skolor och förskolor slippa tvingas att köpa centralköksmat. Med mer lokalt producerad och lagad mat samt större lokal frihet kan det bli mkt bättre.
Det är inte politiska partier som ska sätta menyn!

Bitte sa...

Jag är inte ute efter obegränsad valfrihet. Jag är ute efter ett alternativ. Jag vill kunna påverka vad mitt barn stoppar i sig på skoltid.

Och faktum kvarstår: de näringsrekommendationer som många kommuner förlitar sig på saknar enligt fler och fler läkare och professorer en vettig vetenskaplig grund och jag vill därför inte att dessa ska styra näringssammansättningen av maten i skolan.

Fast absolut viktigast just nu är att barnen får RIKTIG mat.

Den skola som kan erbjuda mig möjligheten att påverka skolmaten ligger mycket bra till för att få mitt barns elevpeng.

Eller det som är kvar av den när den helt plötsligt kallas "barnpeng" och har sjunkit med 1,1 procent för att täcka Mariefrednämndens administration.

Dag, du kommer inte att uppfattas som populistisk om du stödjer de föräldrar som vill vara med och styra innehållet på skolmenyerna. Det skulle helt enkelt uppskattas av väldigt många.

Dag Bremberg sa...

Bitte, tack för snabbt svar.
Jo, det är klart att jag kommer att fortsätta att slåss för ökat inflytande för föräldrar - och elever. Jag ser fram emot att se vad Mariefreds skolas matgrupp kommer fram till.
Just nu för vi en tuff fajt mot centralkökslobbyn och för att skolor och förskolor ska få större möjligheter att själva köpa in närodlat och/eller ekologiskt samt laga själva med variation och kvalitet. (Hade gärna sett att våra lokala folkpartister var med på den vagnen.)

Bitte sa...

Glada nyheter! Den nya skollagen kommer inte att tvinga skolorna att servera lättmargarin- och -mjölk! Se sista stycket sid 350: http://www.regeringen.se/content/1/c6/13/70/79/30e34597.pdf