onsdag, februari 10, 2010

FÖPen Mariefred och Läggesta

Fördjupning av Översiktsplanen
Antagen av KF 2007-04-23
Diarienummer 2004:726-212
Mariefred – Läggesta

Sid 11. Översiktsplaner är vägledande men inte bindande för efterföljande beslut.
Planerna ska ses som en sammanställning av kunskap och en beskrivning av konsekvenser av olika utvecklingsalternativ. En bra fördjupning av översiktsplanen ger möjlighet till flexibilitet och utrymme för alternativ och nya lösningar.

Sid 8. Vi tillämpar integrerad helhetsplanering, vilket innebär att en rad viktiga kriterier; arkitektur och gestaltning, funktion och drift, trafik, miljö och grönstruktur, näringsliv och sysselsättning och ekonomisk bärkraft mfl vägs samman.

Landsbygden runt staden sid 25.
Fördjupningen av Översiktsplanen pekar ut ett antal nya områden för bostadsbebyggelse i och i anslutning till Mariefreds stadsbebyggelse samt i ett område kring Läggesta. För byggande utanför de utpekade områdena är det särskilt viktigt att ta hänsyn till landskapsbilden och låta landsbygdens kulturmiljöer och mönster vara förebild. Det är värdefullt att man möter staden på ett bra sätt där skillnaderna mellan stad och landsbygd är tydliga.
I enlighet med det ovan redovisade samt för att säkerställa en bra bebyggelsestruktur tillåts därför inga större kompletteringar av bostäder utanför de utpekade områdena. Mindre kompletteringar (3-10 hus) tillåts under förutsättning att punkterna 1-8 nedan råder. För enstaka kompletteringar (1-2 hus) gäller punkterna 3-7
1. Tillkommande bebyggelse sker i form av kompletteringar till befintlig bebyggelse.
2. Lokaliseringen sker i anslutning till allmänt tillgängliga vägar och acceptabel närhet till befintlig service (skola, livsmedelsaffärer, kollektivtrafik k mm)
3. Placering av nya byggnader skall anpassas till befintlig bebyggelsemiljö.
4. Stor hänsyn tas till eventuella natur- och kulturvärden på platsen.
5. Området inte ligger inom skyddsområden för olika typer av täktverksamhet samt att riksintressen beaktas (se särskild karta samt den kommuntäckande översiktsplanen).
6. Att tillfredsställande vatten och avloppslösningar kan erhållas, antingen via anslutning till kommunala VA-system eller att lokala lösningar kan fungera.
7. Nya byggnader inte negativt påverkar ett rationellt bedrivande av skogs- eller jordbruk.
8. Att detaljplan för området upprättas om kompletteringarna består av fler än två bostadshus.

Sid 9 Trafikflödet ska fördelas på flera gator så att den nuvarande trafiken och den tillkommande trafiken i takt med utbyggnad inte koncentreras till en gata.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, det blir ju mer och mer uppenbart att tjänstemän och politiker hänvisar till en FÖP som de inte verkar ha läst! Och som dessutom är dåligt underbyggd och inaktuell redan när den godkändes.

Birgitta E

Dag Bremberg sa...

Cattis, bra att du citerar!
Man ska också komma ihåg att FÖP-en inte byggde på medborgarönskemål. Tvärtom, det var rekordmånga proteststkrivelser, och flera partier sa att FÖP-en inte var riktigt bra, men att man var tvungen att klubba den för annar skulle man inte bygga några förskolor. Utpressning.
Vi i Mariefredspartiet reserverade oss.
Sen har FÖP-en ifrågasatts till och med av kommunstyrelsens ordförande.
Kanske viker han ner sig nu när byggbolag stöter på en fastighetsmäklare... Vi får se.