måndag, februari 08, 2010

Mariefredsnämnden och Målartorp 1:13

Som en av många i det,
”stora kringboende motståndet”, som Mats Werner uttrycker sig i Margits Urtegårds blogg .
Så är det nog så att de allra flesta ställer sig bakom de punkter som Mariefredsnämnden kom fram till angående Målartorp 1:13

Jag tycker det är mycket synd att Mariefredsnämndens ställningstagande inte tas på allvar.

 Max 31 fastigheter i området. Det är lika många fastigheter som förra beslutet, som togs 2007 innan upptäckten av salamandrar.
 Inga nya tomter utmed den gamla landsvägen. En ridå om en tomtbredd lämnas för att behålla karaktären och landskapsbilden. Från respektive område går GC-väg ut till gamla landsvägen.
 Skyddet för gamla landsvägen införs. Vägen är över 100 år och är kulturhistorisk och är den enda del som finns kvar. Alltså ingen in- eller utfartstrafik via gamla landsvägen.
 Man anpassar bebyggelsen enligt FÖP beskrivning om lantlig miljö. Med max 6 stora tomter på gärdet som placeras utmed norra skogkanten.
 Byggherren bekostar en gång- och cykelväg till Mariefred. Ska påbörjas i samband med start av byggnation.

Man säger i handlingarna att man visat ödlorna rimlig hänsyn.
Frågan är om rimlig hänsyn räcker för att leva upp till de lagar och förordningar som finns för att skydda och bevara den större vatten salamandern.

Läser man sedan om artens lekvattenmiljöer och dess aktionsradie på 350 meter, vilket är den yta som den sannolikt har sina landmiljöer och spridningsvägar på så är den mer än troligt att det kommer bli svårt för vattensalamanderns fortlevnad.

Enligt 1a § artskyddsförordningen (1 998:179)
Rådets direktiv 92/43/EEG om bevarande av livsmiljöer samt vilda djur och växter.

Med hopp om en sund och bevaransvärd landsbygd.

2 kommentarer:

Mats Werner sa...

Hej Cattis!

Vi hade en låååång diskussion på Plan- & Bygg om detta.

För det första anger inte planen något fastighetsantal. Endast minimistorlek på tomterna. Om jag inte minns fel, blev det ändå någon skrivning i beslutet om antal tomter.

Gång- och cykelväg är mycket angeläget, men kan inte tas in i planen utan i exploateringsavtalet, vilket är en uppgift för KS och PoB beslöt också att uppmana KS att beakta detta.

Anonym sa...

Hej Mats!

Om man delar den totala ytan för tomter inritade i planen med minsta möjliga tomtyta som är 1200m2, så får man 35 nya tomter, kanske t.o.m 36 beroende på hur man delar upp ytorna. Det klart att man kan välja att stycka i 20 tomter, eller 31 tomter, men tror du verkligen att en exploatör gör det???

Jag tycker det är olyckligt när man i diskussionerna kring sådant här försöker påskina något annat än det faktiska väntade resultatet.

Jag uppfattade att varken Stens (max 31 tomter) eller mina yrkanden (återremiss, södra gruppen utgår, gamla landsvägens karaktär, gc-väg) gick igenom.

Ang gc-vägen yrkade jag att "PBN föreslår KS att det i exploateringsavtalet skrivs in att exploatören är med och bekostar gc-väg som ansluts till gc-väg vid Hammaren". Jag uppfattade inte annat än ett avslag, men jag är den förste att hurra om jag har fel!!

Birgitta E