fredag, oktober 24, 2008

Den politiska oviljan

Prioriterade mål gällande för förskolan
Detaljbudgetarbete 2009 Strängnäs kommun.
•Förskollärarlöner ses över.
•Allmän förskola för 3-åringar
•Validering och vidarutbildning av barnskötare
•Strukturstöd för ökad servicegrad

Min fråga:
När kommer beslut fattas för att minska antalet barn i barngrupperna, så att barn och pedagoger kan få en vettig arbetsmiljö att vistas och verka i?

För på dom befintliga avdelningarna finns redan personal, fast med en väldigt hög arbetsbelastning ”volymökningen”.

Det som fattas i Mariefred är ändamålsenliga lokaler för ungefär 50 % av de redan placerade barnen.
Skolverkets inspektörer påpekade redan 2006 att Strängnäs kommun har skyldighet att se till att verksamheterna bedrivs i ändamålsenliga lokaler.
Skall Mariefred växa enligt vad som står på kommunens hemsida måste tjänstemän och politiker börja angripa problemet som uppstår av ”volymökningen”.
Kanske en liten utredning med tanke på alla byggplaner som finns. Av ovanstående prioriterade mål ser jag ingen prioritering av ” greppa volymökningen”.
Var finns den politiska viljan bland politiker i Strängnäs kommun för att minska antalet barn i barngrupperna.
Vi föräldrar vill se konkreta beslut som ger våra barn en sund och trygg miljö att vistas i när vi jobbar eller studerar.

Var finns den politiska viljan!

10 kommentarer:

Mats Werner sa...

Jag kan inte längre tala för majoriteten, men om jag törs mig på en kvalificerad gissning, så är nog kvalitet inte det som vår kommun på många år kommer att kunna prioritera. Det är nog bara att inse. Den ekonomiska utveckling vi ser just nu går bara käpprätt utför och den skattehöjning vi får 1 januari lär följas av fler för att vi ens ska klara basala krav.
Jag undrar bara hur långt ner i träsket den nuvarande majoriteten ska leda oss innan de kan tumma på sin envishet när det gäller att realisera tillgångar för att klara av invånarnas behov istället för att belåna deras framtid.

Anonym sa...

Hej Mats!

Nej som förälder är jag nu mer än oroad över hur det utvecklar sig.

Ser att det alltmer lutar till att förskolan blir förvaring och barnpassning.

Jag tänker inte bara inom förskola/skola utan även på de ökade kostnader som socialtjänsten kommer att belastas med i vår kommun.

Och en inflyttning på 300 personer lär det inte bli tal om tror jag.
Bostadsbyggandet stannar snart av.

Ha en trevlig helg
/Cattis

Anonym sa...

Rapport från verkligheten:
Igår skulle två pedagoger gå ut med 19 barn. Under påklädningen bajsar två barn på sig. Ena pedagogen går iväg för att ta hand om det. Den andra pedagogen klär på och skickar ut resterande 17 barn eftersom. Ett av barnen klättrar upp i ett träd och fastnar... Och upptäcks inte förrän en förbipasserande förälder märker vad som hänt. Den här gången gick det bra, ingen skadades.
I våras beskrev vi det här som ett mardrömscenario. Nu händer det på riktigt. Det här är den verklighet våra barn och deras pedagoger lever i. Jag kan aldrig acceptera det!
/Maria

Cattis Hellmark Eriksson sa...

Hej Maria!

Sist jag var på kyrkans öppna förskola så pratade vi om avsaknaden av vikarier, utbildad personal.

En mamma frågade sin dotter vad dom gjort på samlingen. Dottern svarade -På samlingarna brukar vi lära känna nya fröknar.

En annan mamma har skickat ett brev till enhetschefen, detta brev har också skickats till kommunchefen. Man kan verkligen hoppas att något görs innan något verkligen allvarligt händer.

Nu inför budget 2009 skall det sparas ytterligare 0.8 % inom BOU.

Maria jag ser inte någon förändring av personaltätheten här i Mariefred. Överinskrivningarna är nu den ordinarie gruppstorleken.

Hur går vi vidare.

Själv väntar jag på ett svar från skolverket.
Vem bär ansvaret.
Till vilket pris.
Det är ju en otrygg förvaring många gånger som kommunen erbjuder.
Barnens säkerhet är nu verkligen hotad.

Mariefredsbon sa...

Såhär har det ju varit länge nu och det är bra att en del ser och säger ifrån. hur ska man fixa situationen?????
Det finns politiker som vill och de som försöker få ändring tror jag men kanske inte får med sig andra fegare eller inte bryr sigpolitiker. Om man ska tro på den första som kommenterade så tror jag att det inte alls skulle vara så bra om en blåare allians styrde. Faktsikt inte på något sätt. Vem ska man bli arg på när det händer något på dagis?? personalen kan ju fan inte skyllas på utan det är ju enhetschefen eller varför inte kommundelschefen i Mankan!. Dom klarar inte av sitt jobb eftersom dom faktiskt inte törs säga ifrån till politikerna att det inte går att sköta om dagisarna med den pengen de får på ett acceptabelt sätt. Byt dom och framförallt byt ut kommunchefen som inte gjort ett bra jobb någongång sen han börja. Men INGEN törs säga det i politiken korridorer högt. Fegisar.

Cattis Hellmark-Eriksson sa...

Hej Mariefredsbon!

Vi är några föräldrar som ska träffa politiker och tjänstemän i början på November här i Mariefred.

Vi hoppas få svar på våra frågor samt att man redovisar åtgärder för att förbättra vardagsmiljön för våra barn.

Just nu ser vi inga förbättringar i barnens vardag.

Vi är väldigt oroade över utvecklingen.

//Cattis

Anders Hjulström sa...

Moderaterna (riks) har i dagarna presenterat ett förslag att det inte skall vara fler än 12 barn per avdelning. Det låter ju bra, men om pengarna saknas är det ju omöjligt att öka personaltätheten hur små avdelningar man än gör. Det är väl det som är problemet.
Man kan ju inte höja skatterna hur mycket som helst. I stället måste man höja avgifterna något. Införandet av maxtaxan ökade antalet barn och minskade kommunens intäkter. Jag kan tänka mig att många föräldrar skulle betala lite mer för att deras barn skall få en bättre och säkrare tillvaro på förskolan.
Anders Hjulström

cattis hellmark-eriksson sa...

Hej Anders!

Under den korta period som vi nyttjade barnomsorg på 80 talet, så måste jag säga att idag är det billigt att ha barnomsorg.

Funderar också på utifall det går att införa tidstariff så att man har upp till 15 timmar gratis, sedan kostar det pengar upp till 25 timmar 25-35 timmar osv, kanske att man får ett mer rättvist system mot våra barn, som ibland har längre arbetsdagar än sina föräldrar.

Att höja lite på avgiften som är inkomstprövad, har träffat fler som är villiga att betala lite mer.

Ha det gott //Cattis

Mariefredsbon sa...

Det är just detta som jag önskar man såg mer av. Konstruktiva förslag på förbättringar och lösningar. Att sitta och gapa i KS eller Kf om att ni är dumma och ni kan inte klara det osv är clownaktigt. När ska de slå sina okloka huvuden ihop och faktiskt komma fram till något som löser några av de problem vi har?.

Cattis Hellmark-Eriksson sa...

Hej Mariefredsbon

En sak är säker, som det är nu är det inte bra.

Personalen går på knäna, barnen är i orimligt stora barngrupper.

Du är välkommen på vårt strategimöte hemma hos mig den 10/11 klockan 19.00

Sedan är det Mariefredsnämnden och Bou senare i veckan.

Kom med du också, vi behöver fler som påverkar.

//Cattis