måndag, april 27, 2009

Ekstubben

Från: Lillemor Bylund
Datum: 04/27/09 15:09:44
Till: 'Claes & Cattis Eriksson'
Ämne: Ekstubben

Du borde faktiskt kolla upp fakta bättre innan du bloggar.
Det är inte alltid tidningsartiklar har faktainnehållet korrekt.
Ekstubben stängs till hösten i samband med att Marielund tas i bruk. Inga barn flyttas runt under terminen.
Mvh
Lillemor

Tack Lillemor för att du skickar ett mejl till mig!

Jag läser den fakta som finns i tidningen, om nu tidningen inte har faktainnehållet rätt så kanske kontoret bör be att få läsa innan det kommer till tryck.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Mycket märkligt då det står i handlingarna från MFN den 21/4 att Ekstubben är uppsagd från det 30 juni, man kan undra var ungarna är i juli och fram tills förskolan i Marielund öppnar i augusti.
Får dom flytta runt eller!

Anonym sa...

Hej Anonym

Själv funderar jag på detta! Uppsägningen av Ekstubben förutsätter dock att projekteringen av en ny förskola fortsätter enligt planerna och att den finns färdig att tas i bruk i Januari 2011. I annat fall kommer provisoriska lösningar åter att bli nödvändiga.
Som sagt "Hur tänkte man nu då"

Undrande Mariefredsbo

Cattis Zetterwall sa...

Jag har läst det som står i tidningen, det som finns på kommunens hemsida kallelse till MFN den 21/4.

Sen får man tycka fritt att det är mycket märkligt hur framförhållningen ser ut när det gäller inflyttningsdatum och uppsägningar av lokaler, när man vet att det redan 2011 behövs nya baracker om man inte fått en ny förskola i Mariefred.

Sedan kan man fundera på hur föräldrarna ska kunnna lämna och hämta sina barn på den nya förskolan i Marielund.

Väntar nu på protokollet från mötet den 21/4

Anonym sa...

Cattis: Hur menar du att föräldrarna ska kunna hämta sina barn på Marielund? En stor del av barnen som idag går på Ekstubben bor i Marielund. Föräldrarna klarar att hämta och lämna barnen, vad skulle problemet vara? Som jag förstår det så sker placeringarna utav barnen av lyhörda tjänstemän som faktiskt pratar med barnens föräldrar. Är det här ett verkligt problem? Har du pratat med föräldrar till barn på Ekstubben? Eller är det ett konstruerat problem?

Behovet av en förskola i Marielundsviken var enorm, det tror jag att du förstår. Ekstubben har hela tiden sagts ska avvecklas när Marielund tas i bruk. Så gott som alla Marielundsvikarna kommer att börja på nya skolan. Det gör att det blir mängder med platser lediga för dem som inte vill ha sina barn i Marielund. Jag förstår faktiskt inte problemet.

Cattis Zetterwall sa...

Trafiksituationen vid Marielunds förskola.
Kanske att jag inte var tydlig, jag tänker på att föräldrar skall ha möjlighet att komma med bil för att hämta och lämna sina barn på ett trafiksäkert sätt. Med tanke på att det är 6 avdelningar med en stor personalstyrka som ska parkera samt att det är väldigt många föräldrar som lämnar och hämtar, mycket ofta i bil.
Alla barn kommer nog inte bara från Bostadsområdet i Marielund, många från Mariefred kan säkert tycka att det blir bra att släppa av barnen på väg till och från jobbet.
När sedan barnen skall ta sig till skolan så är det kanske inte helt självklart att man låter barnen cykla redan från förskoleklass, varvid föräldrar ofta kör barnen med tanke på säkerheten, vilket kommer att skapa problem när alltfler flyttar till Mariefred och det idag inte är någon bra situation vid lämning och hämtning vid Mariefredsskolan. Cykelbanan tar också slut vid Grafikens hus..
När sedan ungarna tar sig själva till och från skolan så funderar jag mycket på hur barnen tar sig över vägen vid rondellen vid infarten till Marielundsviken, om dom väljer buss. För mig är det viktiga frågor att se helheten när man bygger nya bostadsområden. Bostadsområdet Marielund ligger ganska så nära centralorten Mariefred och inte särskilt långt från Åkers styckebruk.
Kanske att det inte hinner bli en skola för den första kullen ungar ute i Marielundsviken, Mariefredskolan är ganska så full redan nu. Vilket kan medföra att föräldrar får köra sina barn till Åkers Styckebruk. Med tanke på att skolan i Åker har en stor kapacitet att ta emot elever från nya områden i ex. Läggesta.

Själv så fanns det bara plats på Nyponets förskola när vår grabb började vilket har fört med sig att jag får köra antigen förbi skolan eller Hammarvägen för att ta mig till förskolan, väl där så är det inte alls särskilt kul att parkera på den lilla stickgatan, varken ur säkerhetssynpunkt eller för de tre fastighetsägare som bor där.
Ser man på Ängens förskola så finns där en mycket bra parkering för att föräldrar som kommer i bil skall lämna och hämta på ett bra sätt.

Kommer också ihåg vilket liv det var när det inte fanns några trafikljus vid vårdcentralen så att ungarna kunde ta sig över Stallarholmsvägen, här ser jag en likhet i hur det kan bli i Marielund om inte föräldrar ställer krav på trafikljus eller på något annat sätt gör det möjligt för ungar att passera.
Under de år som jag bott i Mariefred (1976) ser jag hur miljön förtätas och att det inte sker en utbyggnad av gång och cykelvägar i samma takt som staden och bostadsområdena runt i vår kommun byggs. Se bara hur det fungerar runt skolan idag.

När våra idag vuxna barn åkte till skolan nere i Mariefred så var det med skoltaxi, vart efter det flyttade ut mer barnfamiljer och nya villor byggdes ovanför Slottsbrinken ökade antalet barn som skulle ta sig till och från skolan, vilket har fört med sig att buss 635 går från Kumla över Kvicksta och ut på Stallarholmsvägen för att sedan åka in till skolan. Från årskurs 7 fick inte våra barn busskort vilket gjorde att de fick cykla eller gå, samtidigt som man visste att bussen körde om dem på en 4 metersväg och bussens bredd är 2,65.
Under perioder var det många barn på bussen så att alla inte fick sittplats, vilket inte är särskilt kul att veta, idag måste alla ha sittplats och bälte.
Skulle mycket gärna se att föräldrar redan idag engagerar sig tidigt för att råda bot på bristen av säkerhetstänkande när nya områden planeras, vilket skulle skapa ett mer hållbart samhälle där man inte var tvungen att ta bilen för att ens ungar skulle kunna ta sig fram på ett tryggt och säkert sätt.


Givetvis så jublar jag att det äntligen byggs nya förskolor men det skulle inte skada med lite bättre framförhållning så att vi är mer rädda om våra skattekronor, där vi inte i efterhand upptäcker att barnen i Marielundsviken inte får mat lagad på plats.

Jag uppfattar det som att unga föräldrar idag gärna vill se att deras barn får mat som är tillagad på plats så att den kan uppfylla den nya skollagens krav på bra mat.

//Cattis

Anonym sa...

Till dig som är anonym vilka mängder av platser blir det i Mariefred när ungarna börjar på Marielundsförskola i augusti.

Det ser ut att behövas ett ny förskola redan 2011, snart har halva 2009 gått och jag har inte sätt var den nya förskolan inne i Mariefred skall ligga.

Kanske är det så att vi kommer att få lite mer lagom stora barngrupper där personalen får möjlighet att inte bara passa våra ungar utan möjlighet att följa skollag och läroplaner.

Kanske också att deras pedagogiska utbildning mera kommer till sin rätt.
Jag tror inte på att det står tomma förskolor bara för att bostadsområdet Marielunds förskola öppnar. Det som händer är att vi förhoppningsvis slipper en himla massa baracker som vi dragits med tillräckligt länge nu.
Kanske att vi kommer i takt med de problem som kommer till följd att dålig planering och politiker som inte sätter sig in i vad som behövs för att en ort som Mariefred behöver när man bygger och bygger utan så stor tanke på vad mer som måste till när man blir fler på en ort.

Till Cattis!
Jag förstår mycket väl din befogade oro när det gäller trafiksäkerhet, synd att inte fler än några få politiker ställer mera krav på detta, när det planeras.
Gick genom Marielund i helgen det känns ganska så trångt och lite tajt med vägar och att husen står väldigt tätt.

Anonym sa...

Hoppsan, blev det debatt kring detta?! Reportern hälsar att källan till informationen är den person som yttrar sig i artikeln i övrigt.

Anonym sa...

Som kommunchef torde det vara naturligt att själv kolla det egna innan det går till tryck!

Det kan också vara bra att kolla av så att man har torra fötter innan man går ut till tidningen!

Anonym sa...

Kommunchefen!

Är det ok att du utövar myndighesutövning!

Tillsyn är väl något för Förvaltningshuset eller!

När jag läser MFN protokoll så blir jag lite fundersam!

Men nu är jag ju inte jurist!