tisdag, april 28, 2009

Staden som omger sig av vatten söker brunn på annat håll

Strängnäs
Höj vattentaxan med 27 procent från och med 1 juli.Det föreslår kommunens VA- och renhållningschef Jörgen Westerlund, något som skulle innebära att kommuninvånarna i Strängnäs får betala ett av landets högsta vattenpriser.
http://ekuriren.se/nyheter/strangnas/1.126863

Men det var väl ingen nyhet direkt!
I detta inslag är det helt solklart att det blir dyrt
http://svtplay.se/v/1441053/strangnas_far_stockholmsvatten

Summering: Ännu en hög placering på rankinglistan.

Skatt och vatten

7 kommentarer:

Mats Werner sa...

Jamen, Cattis!

Anledningen till att Stockholm har så mycket vatten över att sälja är ju att Pripps bryggerier stängde och flyttade.

Så Du får tänka på att om Du bara sätter lite kolsyra till kranvattnet här i Strängnäs, så är det faktiskt Vichy Noveau Du får!

Glad Valborg!
MATS

Cattis Zetterwall sa...

Hej Mats!

Just nu så känns det skönt att ha en egen brunn, där vattnet i vår kran är kallt som om det kom direkt från kylen. Vårt vatten är också väldigt bra då det är fritt från tillsatta tillsatser. Det är ett helt naturligt vatten direkt från källan.
När vi byggde vårt hus 1991 så anlitade vi en äldre man som tog ut brunnen till oss. han sa- Här går 4 vattenådror ihop och här ska ni borra. När Claes sen skulle sätta ner en markeringspinne, skrek gubben till och sa - Här ska det borras på en tummnagel sånär!

Vi bjöd gubben på lunch sedan körde Claes hem honom till Grillby.

Vad vi hört finns inte gubben kvar i livet, men vi är så tacksamma för det vatten vi har...

Vi kolsyrar oxå vårt vatten, så det blir inte mycket flaskor som vi släpar hem.

Trevlig Valborg
Cattis

Anonym sa...

Bra med dyrt vatten då kanske folk slutar vattna sina gräsmattor med färskvatten.

Cattis Zetterwall sa...

Hej Anonym!

Ja det kan vara ett sätt att stoppa slöseriet med vatten, våra gräsmattor får inget vatten fast vi har egen brunn. Vi har en pool som är 90 cm djup och 4,5 meter, men det är för att slippa åka bil till stranden.

Viktigt att göra aktiva val.

//Cattis

Anonym sa...

Vatten är gott det måste va väldigt gott eftersom stadens vatten är så himla dyrt.

Bitte sa...

Tyvärr, men när trädgårdsanläggarna sått gräsfrö är vi så illa tvungna att vattna med färskvatten. Undrar vilken snåljåp det var som ansåg att det var för dyrt att ansluta vårt hus till sjövattensystemet?!

Ebbe Ollman sa...

Alternativet till nuvarande vattenförsörjningslösning var ju att bygga ett helt nytt vattenverk på egen hand. Kalkylerna pekade på att investeringarna som krävdes för bägge lösningarna var likvärdiga. Därutöver hade vi varit tvungna att bibehålla och utöka organisationen för drift och underhåll av vattenverken. vi har ju ett industrivatten-reservvattenverk kvar i Gorsingeholm.
Det har man ju lärt sig att även projekt av mindre komplicerad art än att bygga vattenverk har ju haft en förmåga att spräcka budgetramarna här i kommunen: där för tror jag att det inte blivit ett dugg billigare eller bättre med ett eget verk.
Ni Mariefredsbor kommer väl med förskräckelse ihåg hur det var när ni hade helt eget vatten?