torsdag, april 09, 2009

Häxskräcken


Häxskräcken var som störst på skärtorsdagen. Då försåg sig påskkärringarna med alla sina fruktade trolldomsattiraljer vari ofta ingick kvast, katt och smörjhorn. Denna dag for häxorna till Blåkulla för att förlusta sig med "den onde". De återvände på påsksöndagens morgon, då de gick till kyrkan som vanligt folk. Men lyssnade man noga kunde man höra dem läsa alla bönerna bakfram. I Sverige drevs häxprocesser som värst under några årtionden på 1600-talet. Särskilt i Dalarna, Hälsingland och Bohuslän avkunnades några dödsdomar.
Till Mats!
Det finns forfarande plats på några kvastar, det finns flera alternativ att välja på. Den gula kvasten är den som är ett miljövänligt alternativ, toakvasten skulle jag själv inte välja, det finns kvastar från stallet eller lagårn, den målade kvasten kommer från Norr Ekeby där centern har sitt basläger. Imorn kommer kärringen själv att göra en mellanlandning i Strängnäs vid lunchtid. Så för en sista möjlighet att nå Blåkulla slå en pling!
Nu måste jag leta efter smörjkannan.
Glad påsk på er alla!

7 kommentarer:

Anonym sa...

Den gula kvasten är miljövänlig, var kan man hitta en sån

Cattis Zetterwall sa...

Hej!

Den miljövänliga kvasten kan man få om man har en kurs i miljöstäd. Företaget heter Bforjo, företaget finns i Mariefred.

Anonym sa...

Tack för att du använder den bästa miljökvasten när du ska åka till Blåkulla. Det är för den som inte känner till det en ENJO produkt som du kan få. Hör av dig till bforjo@se.enjo.net så får du veta mer! GLAD PÅSK

Margit Urtegård sa...

Hej Cattis.

Jag gillar den målade kvasten bäst. Skall vi åka till Blåkulla innan eller efter lunch i morgon?:-). Kul att du kommer hit.

Glad påsk.

Kram Margit

Cattis Zetterwall sa...

Den målade kvasten går ettiett.

Kram och go och glad påsk

Margit Urtegård sa...

Hej Cattis.

Ettiett? Vad menar du?

Kram
Margit

Margit Urtegård sa...

Hej Cattis.

Ettiett; stup i kvarten:-): Jag är ju norska, det är ett handikapp när de gäller det svenska språket, men jag lär mig varje dag!

Kram Margit