onsdag, mars 18, 2009

Blåslampan gillar detta!

Vill med detta inslag blåsa ett hurra blås!

Tack Birgitta E för ditt verkligt fina tips

Här kommer en länk.

Lyssna och njut av det som sägs

http://www.expressen.tv/nyheter/Inrikes/1.1502687/har-ar-skolmaten-som-barnen-gillar

Skärpta krav på skolmat "historiskt"

Organisationerna Skolmatens Vänner och Kost och Näring jublar över beskedet att kraven på skolmat skärps. "Krav på skolmatskvalitet i nya lagen är historiskt!", skriver projektledaren Annika Unt Widell vid Skolmatens Vänner i ett pressmeddelande.
Hon syftar på utbildningsminister Jan Björklunds (FP) besked att den nya skollagen kommer att innehålla en skrivning om att maten ska vara näringsriktig.

http://op.se/ettan/inrikes/1.853933

14 kommentarer:

Mats Werner sa...

Igår såg vi ett TV-inslag från en skola i södra Stockholm tror jag, där man anställt en riktig kock som såg till att maten lagades från grunden utan halv- och helfabrikat. Det blev billigare och uppskattades av skoleleverna och innebar mindre spill.

Låt oss göra ett studiebesök.

Anonym sa...

Ett steg i rätt riktning, men återigen: Skolmatens vänner tycker att barnen ska serveras lättprodukter. Inte bra. Ska bli intressant att se vilka näringskrav denna lag kommer att stipulera.

gillar smör och grädde sa...

I Mariefred har vi ju en läkare som tycker att barnen ska avfettas. Inga produkter med förmycket fett eller socker alls i sig. Överdrivet och löjligt.
Vi är inte för feta utan nästan undernärda, tycker jag. Skulle man följa alla "kloka" råd så skulle vi 70 och 80 tals födda vara döda vid det här laget så "dålig" mat vi växt upp på.

Cattis Hellmark-Eriksson sa...

I vår familj gillar vi röd mjölk, vi har bregott på smörgåsen, vi lagar maten i riktigt smör, vi försöker undvika E tillsatser. Vi har grädde i såsen och vi undviker lättprodukter, vi dricker hemkokt saft, och en och annan sockerbulle slinker ned. Lagom av allt bara det är en varierad kost som är hemlagad om man sedan ibland äter en och annan pizza eller burgare gör livet lite extra festligt. Då jag har tröttnat på att baka bullar och kakor blir detta något vi sällan har på fikabordet här hemma.
Bra något vi har till utflykten..
Har också hört talas om rädslan för fett.

Mats!
Jag följer gärna med på ett studiebesök.

Bitte!
Vi får försöka påverka våra barn att välja det rätta alternativet!!

Till dig som gillar grädde och smör!
Vill man inte ha mycket fett får man ta en liten mindre portion av det man tror är skadligt för sin egen del.

För egen del är jag inte rädd för fett.

//Cattis

Anna sa...

Att värna om en sund kosthållning för barnen är självklart positivt och självklart är fetma bland barn och ungdomar något man måste ta itu med. Men när man sitter och säger till normalviktiga barn att de kanske ska tänka på vikten och att de är lite för runda har man gått för långt. Det har i flera fall orsakat mycket lidande och jag känner till två fall av grava ätstörningar och själskadebeteende som startat i samband med dumma kommentarer av en läkare med fettskräck.

Allt är onyttigt i för stora mängder och vad som är lagom mängd är individuellt. Att redan från tidig ålder fokusera på fettfaran tror jag snarare skapar viktproblem av olika slag.

Anonym sa...

Tyvärr kommer det inte att finnas några feta alternativ om Skolmatens vänner och Livsmedelsverket får som de vill:

Klipp från livsmedelsverkets hemsida (som SV länkar till):

Bra principer för maten i förskolan
* Servera endast vatten och lättmjölk som måltidsdryck.


Bra principer för maten i skolan
* Servera endast vatten och lättmjölk som måltidsdryck till skollunchen.

Suck....

Cattis Hellmark-Eriksson sa...

Hej Bitte!

Detta retar oxå gallfeber på mig.
Vi får nog släpa ner kon varje dag till skolan och erbjuda ungarna spenvarm mjölk som ett alternativ. Här kan vi snacka direkt från källan.
Jag förstår inte varför det skall vara så himla mycket lätt av allting, framför det feta och det goda alternativet.

Kram Cattis

Anonym sa...

Haha vad säger kossan om att åka ned till byn varje dag

Cattis Hellmark-Eriksson sa...

Kossan är mycket erfaren, hon är lite äldre för att vara ko, hon gillar promenader, bara hon får lite gott hö när hon kommer fram så fixar det sig

Kram Cattis

Cattis Hellmark-Eriksson sa...

Hej Bitte!

Kolla in denna länk, är lite trött tänker läsa detta imorn.
http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=22414&epslanguage=SV

Kram Cattis

Anonym sa...

"72-8"-listan känner jag till.

På http://www.kostdoktorn.se/livsmedelsverket-om-mattat-fett-72-8 går Dr Andreas Eenfeldt igenom den på ett mycket överskådligt sätt.

Hjärtlungfonden (HLF) samarbetar inte längre med Becel (Unilever). HLF's logga kommer att tas bort från margarinpaketen. Anledningen? HLF menar att det numer framkommit nya rön som pekar på att det mättade fettet inte är orsaken till hjärt/kärlsjukdomar. Bara en sån sak ;-)

Cattis Hellmark-Eriksson sa...

Hej Bitte!
Det finns mycket att läsa över helgen tack!
Detta är verklgen bra att ta del av så det blir lite slitläsnig, men det gör skillnad så det är bäst att läsa allt som hjälper våra ungar till ett bättre liv, jag jobbar på det..
Det är det sannerligen värt!!!

Anonym sa...

Är det egentligen inte bara sunt förnuft som gäller? Att slaviskt följa alla olika rekommendationer som ges genom åren (från amning till sovning till lättmat osv) gör man nog bara om man är osäker på sin egen förmåga till det sunda förnuftet.

Tyvärr är det nog så att fler och fler barn (och vuxna) blir överviktiga i vårt samhälle. Problemet är väl inte om maten har grädde i sig eller inte, utan hur det sammantagna kostintaget ser ut. Har man läsk som måltidsdryck, äter en eller fler påsar chips i veckan, pommes frites istället för potatis och skippar grönsakerna så hjälper det väl inte att gå över till mellan- eller minimjölk?

Äter man riktig mat så minskar sötsuget, medan aspartam (som ingår i många lättprodukter) ökar sötsuget.

Självklart ska maten vara näringsrik. Alla vet väl att halv- och helfabrikat är dyrare än råvaror? Alla vet väl också att varmhållen och uppvärmd mat minskar i näring och smakar sämre? Och spillet blir förstås större då!

Hur många argument behöver vi för att få god näringsrik mat lagad på plats i våra skolor? Och äldreboende?

Birgitta E

Cattis Hellmark-Eriksson sa...

Hej Birgitta!

Tycker också att det hela är mycket märkligt i vårt så upplysta land att dessa frågor ständigt kommer upp om mat, alla program om du är vad du äter osv. Man kan också fundera på köp tre betala för två erbjudande i affären, vilket är ett tydligt ex på hur fel det blir. När jag var liten fick min bror och jag dela på 33 cl pommac det var helt ok.
Låt oss slippa se dålig mat på förskolan/skolan. Ta fram de goda råvarorna som lagas på plats.
Att sedan sälja lättprodukter är lite som syndernas förlåtelse för att jag åt för mycket eller att jag borde tänka på min vikt.
Det sunda förnuftet är eller borde vara det som avgör för att få ett bra samhälle och ett liv utan tillsatser.

Tror att vi får fortsätta tjata om detta ett bra tag framöver innan det går upp ett ljus och att alla bitar faller på plats.

Ha det gott Cattis