måndag, mars 09, 2009

Likställighetsprincipen en trygghet för alla

Likställighetsprincipen innebär att kommuninvånare i samma situation skall behandlas lika.

För mig låter detta väldigt bra, men hur tänkte man då vad gäller barnen på förskolorna i Mariefred och Stallarholmen.

De särbehandlas genom att de inte får lika hög personaltäthet eller möjlighet att vara i barngrupper som kan anses vara rimligt stora.

Likställighetsprincipen skall gälla för alla barn i kommunen oavsett om man måste vara många eller få timmar på sin förskola.

Likställighetsprincipen borde också gälla alla barns rätt till att kunna nå målen i läroplanen.

Det kan man inte göra om barngruppen är orimligt stor, att man sedan har en låg personaltäthet gör det inte lättare.

Nu ser det dessutom ut som om strukturbidraget skall bort från Mariefred och Stallarholmen.

Effekten av detta är att fler avdelningar tvingas stänga tidigare eller att man måste dra ned på personaltätheten eller överinskriva fler barn för att klara en budget i balans.

Kanske också att man kan tvingas flytta sina barn för att just den egna förskolan inte har råd att hålla öppet längre, valfriheten minskar att välja förskola…

Här nedan kan man läsa vad Helena Hallgarn (fp) skriver på sin blogg.

Vid mötet med BUN den 25 april tillkom en extra beslutspunkt på agenden, nämligen "Justering av budget 2009 för barn- och utbildningsnämnden".
Redan nu ser nämligen förvaltningen att hyrorna för lokalerna på Campusområdet blir högre än vad som budgeterats och dessutom aviseras skatteintäkterna bli avsevärt lägre än vad som beräknats när budgeten för 2009 antogs.
På mötet beslutades därför om följande.

Barn- och utbildningsnämnden beslutar att
1. uppdra åt nämndens presidium att se över Barn- och utbildningsnämndens detaljbudget för 2009
2. uppdra åt nämndens presidium att i sitt arbete prioritera översynen av resursfördelningssystemet inför budgetår 2010

Barn- och utbildningsnämnden beslutar att föreslå KS/KF besluta att
1. strukturstöd till förskolorna baserat på öppettider ej betalas ut för verksamhetsåret 2009.

Strukturstödet till förskolorna stoppas alltså omedelbart och i övrigt är tanken att ytterligare förslag till minskningar av kostnader skall redovisas vid nästa BUN-möte.
http://strangnaspolitiken.blogspot.com/

Extra pengar till förskolan under 2008 med 6 miljoner.
http://www.ekuriren.se/link.php?id=761063

Likställighetsprincipen innebär att kommuner och landsting inte får särbehandla vissa kommunmedlemmar annat än på sakliga grunder.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Likst%C3%A4llighetsprincipen

Kolla oxå in denna länk för och se det som kommer att kännas av...
"Det kommer att göra jäkligt ont"
http://www.ekuriren.se/link.php?id=812584

11 kommentarer:

Anonym sa...

Vad säger likställighetsprincipen om att min son inte har samma barnpeng som barn inom kommunala barnomsorgen eller barn på privata förskolor? Hos privat dagmamma är ett barn som går full tid värd hälften så mycket som ett 15-timmarsbarn inom de alternativ jag nämnde ovan i Strängnäs kommun. Skulle så gärna vilja veta varför. Vill man svälta ut den verksamheten?
Anna

Cattis Zetterwall sa...

Hej Anna!

Det är en viktig fråga som borde kollas upp. kolla dett med kommunens jurist eller någon på Länsstyrelsen?

Ring och kolla.

Ha en skön dag
//Cattis

Anonym sa...

Så här står det på Maria von Beetzen´s blogg om strukturbidraget

§ Ta bort strukturbidraget för extra långt öppethållande av förskolor ( 6 miljoner/ år). Det är felriktat och har inte lett till verkliga förbättringar. Justera istället elevpengen med en enkel kvotberäkning så att olikheter mellan förskolor vad gäller barnens vistelsetid rätas ut ( dessa olikheter har missgynnat Mariefred och Stallarholmens förskolor) Då används pengarna effektivt och hamnar där de gör god nytta.
http://mariavonbeetzen.se/blogg/?p=987

Cattis Zetterwall sa...

Nu är strukturbidraget borta men någon enkel justerande kvotberäkning kunde jag inte läsa mig till i beslutet, så detta kommer drabba våra barn ändå mera i avsaknaden av att utgå utifrån likställighetsprincipens gällande för lika rätt till de mindre kommuninvånarnas möjligheter att tillgodogöra sig läroplanen och att kunna leva upp till skollag m.m

//Cattis

Anonym sa...

Tidningen har inte skrivit så mycket om att man inte längre kan statsa några extra miljoner till förskolan i Strängnäs kommun.
Det var en satsning som bara räckte för att hålla öppet en kort period,vi som har barn på en-två avdelningar, ska vi behöva flytta våra barn nu om förskolan stänger 16.00 eller ska vi söka nattis.

Anonym sa...

BUN § 29 BUN/2009:39-042

Beslut

Barn- och utbildningsnämnden beslutar att

1. uppdra åt nämndens presidium att se över barn- och utbildningsnämndens detaljbudget för 2009 och redovisa ett första förslag på åtgärder för nämnden i mars 2009.

2. uppdra åt nämndens presidium att i sitt arbete prioritera översynen av resursfördelningssystemet inför budgetår 2010.

Barn- och utbildningsnämnden beslutar att föreslå KS/KF besluta att

1. strukturstöd till förskolorna baserat på öppettider ej betalas ut för verksamhetsåret 2009.

Anonym sa...

Så här står det i beredning av beslutet..

BUN § 29 BUN/2009:39-042
Beredning
En analys och uppföljning av det preliminära resultatet för 2008, som presenterades vid barn- och utbildningsnämndens sammanträde 2009-01-28, visar att medelvistelsetiden för barn vid kommunens förskolor är en faktor som bättre förklarar skillnaderna i budgethållning mellan förskolorna. Långa vistelsetider för många barn gör verksamheten dyrare. Medelvistelsetiden som underlag för stöd till förskolorna utöver förskolepengen skall undersökas i den översyn av resursfördelningssystemet som genomförs under våren 2009.

Under 2009 aviseras betydligt lägre skatteintäkter till Strängnäs kommun än vad som beräknades när budgeten för 2009 antogs. Dessutom vet vi idag att hyrorna för lokalerna på Campusområdet kommer att bli högre än vad den nuvarande budgeten förutsätter. Trots omorganisation av skolorna i Strängnäs centrum kan därför kärva ekonomiska förutsättningar för verksamheterna förutspås under 2009. En översyn av den antagna budgeten för 2009 bör göras i syfte att åstadkomma ett gott ekonomiskt resultat 2009. Översynen av resursfördelningssystemet inför budgetåret 2010 behöver prioriteras. I den nu uppkomna ekonomiska situationen är det rimligt att under 2009 inte betala ut det tidigare beslutade strukturbidraget till förskolorna.

Anonym sa...

Hej Cattis.
Ska ta och kolla det.

Finns det alltså förskolor som stänger kl 16.00? Vilka familjer är det till för?
Anna

Anonym sa...

Hej Cattis!
Vi röstade bort strukturbidragte eftersom förskolorna redovisade ett plus och även efter det att strukturbidraget var avräknat ett plus på ca 1.7 milj (vill jag minnas. Från moderaternas sida har vi flertalet gånger påpekat vistelsetiden som en bättre parameter för personaltätheten. det krävs inte så mycket personal för enstaka barn som kommer tidigt eller går sent. men om många barn har långa vistelsetider (som i Stallarholmen) så krävs ju högre personaltäthet. beträffande strukturbidraget så tror jag mer att lösningen ligger i schemaläggning, men om 20 barn är på dagis i 8 timmar samtidigt lär ingen schemaläggning hjälpa då måste vi mäta vistelsetiden.

kerstin

Cattis Zetterwall sa...

Hej Kerstin

Både Mariefred och Stallarholmen har föräldrar som till stor del pendlar ut från orten, vilket kan göra det mycket svårt att få till en budget i balans.
I mariefred så fick man under förra hösten överinskriva 1-2 barn per avdelning för att lösa situationen. I Stallarholmen valde man att dra ned på personal vilket inte heller är ett bra alternativ, med tanke på att de blir 19 barn på två personal på em.
Jag tror att vi måste få bort maxtaxan och betala för den tid som vi behöver utnyttja, vilket kanske skulle gynna barnen.
Om man sedan satsade på att bygga ut öppna förskolan så kanske fler föräldralediga föräldrar skulle avstå att lämna syskonet de 15 timmar i veckan som barn 4-5 år har rätt till.
Får ungarna stimulans på öppna förskolan så kanske det skulle frilägga tider på förskolan.

Tack snälla Kerstin för att du kommenterar på min blogg det gör mig SÅ glad.

Med omtanke om Strängnäs framtid.

//Blåslampan

Anonym sa...

Hej Cattis, du har verkligen många bra synpunkter, Jag har noterat dom. Att dra ner på personal är tyvärr den första åtgärden man oftast tanker på, men absolut inte den bästa. Själv har jag nästan övertro på schemalagd arbetstid, som personalen själv får styra. Jag vet att Marjutta Svanström på Långbergsskolan praktiserade den metoden på förskolan. Det ger oftast det bästa resultatet om alla får påverka. Men det löser ju inte alla problem.

Det är bra att någon engagerad förälder är med i debatten. Jag läser ofta din blogg, men jag får också lite input från mina barnbarn, än så länge bara i förskolan.

Fortsätt blås!
Kerstin