torsdag, mars 19, 2009

Skolhälsovården på olika villkor

Ikväll, torsdag, medverkar Fredrik Malmberg i Lilla Aktuellt med anledning av de stora skillnaderna i skolhälsovården. I förra veckan fick Fredrik Malmberg svar på frågor om skolhälsovården från en tonårspanel i radio.
www.bo.se

Tillgången på skolsköterska och skolkurator är väldigt olika beroende på var i landet du bor. En heltidsanställd skolsköterska kan i vissa kommuner ha hand om runt 300 elever - i andra över 1 000. Det visar en undersökning som Lilla Aktuellt har gjort bland landets alla kommuner.
http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=62967&a=1485112&lid=puff_1485151&lpos=rubrik

"Starkt oroade"Många tror att kommunerna, på grund av att det är så dåliga tider ekonomiskt, nu kommer att skära ned på antalet vuxna i skolan.- Vi är starkt oroade för att antalet skolkuratorer skall minska när kommunerna varslar om uppsägningar, säger Eva Fagerberg, som jobbar på Akademikerförbundet SSR.
http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=62967&a=1485112&lid=puff_1485151&lpos=rubrik

5 kommentarer:

Anonym sa...

Allt mindre vuxna skapar större behov av en välfungerande skolhälsovård, vem ser barn och unga i skolan, vem fångar upp barn/unga som behöver någon att prata med.
I ett tuffare samhälle med föräldrar som blir uppsagda blir barnen alltmer osynliga. När skolans resurser monteras ned till att knappt hålla sig till kvalitetsgränsen för att anses vara laglig, när är botten nådd, hur mycket kris ska vi tåla, när är det tal om en standard som vi i modern tid inte varit med om förut, hur fattigt kommer det att bli..
Jag vill inte måla fan på väggen, men snart är vi där.

Anonym sa...

Här är det mycket som behöver blåsas för, just nu ser det värre ut då de statliga pengarna inte längre är att räkna med för att kunna bedriva förskola/skola och äldrevård är riktigt i fara, hur djupt kommer krisen att slå, såg just ett inslag från svt´s nyheter, vi är verkligen illa ute, våra barn kommer att få det ändå tuffare många år framåt i tiden.

Såg på facebook att du varit på möte i församlingshemmet, är det en opolitisk lista på gång.

Tänkande mamma

Cattis Zetterwall sa...

Som förälder är det skönt att veta att det finns en skolsköterska i skolan, för många barn kan det vara bra när man behöver söka hjälp och någon att prata med på skolan, det är inte alltid ungarna vill eller kan prata med sina föräldrar. Om man skär mer i denna trygghet så kan det dröja för lång tid innan någon vuxen ser och förstår en elevs bekymmer. Vi måste värna om skolsköterskan och kuratorer på våra skolor. Men framför allt skall våra ungars bästa vara det som skall sättas i det främsta rummet.

Dag Bremberg sa...

Absolut, Cattis, barnen främst! Och även om det låter så självklart, så att det skulle kunna vara en klyscha som alla ställer sig bakom, så är det ju tyvärr inte så det funkar i praktiken. Man kan ju fundera på hur vissa partier har en uppfattning när de sitter vid makten och en annan i opposition...
Vi måste använda blåslampor hela tiden!

Cattis Zetterwall sa...

Hej Dag!

Det här med blåslampor är en effekt som är stort som vi får fixa mycket bränsle till, frågan är hur mycket bränsle kan man fundera över, är mycket oroad för de föräldrar som har nattis, det är något som är i fara tror jag, vem ser dessa barn och föräldrar,för alla kan ju inte jobba kontorstid, här skulle jag ville ge ett par extra liter med bränsle så här i kristider, det finns jobb som är i fara pga indragning av nattis