fredag, mars 27, 2009

Rätten till förskola

Om sommarstängning av förskolor och fritidshem
Skolverket har fått signaler om att en del kommuner planerar att stänga förskolor eller fritidshem under några sommarveckor, framför allt under juli.
Personalen i förskolor och fritidshem har rätt till semester som alla andra men det finns ingen bestämmelse som ger en kommun möjlighet att samtidigt stänga all förskoleverksamhet (dvs. förskola och familjedaghem) och skolbarnsomsorg (dvs. fritidshem och familjedaghem). I 2 a kap. skollagen anges kommunens skyldighet när det gäller att tillhandahålla plats. Här ges en kortfattad information om de krav som skollagen ställer.

Barn till förvärvsarbetande eller studerande
Av skollagen framgår att kommunen är skyldig att ta emot barn i förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg under sommaren om föräldrarna förvärvsarbetar eller studerar och inte har semester och kan ta hand om barnet. Det framgår också att skolbarnsomsorg ska ta emot barn under lov.

Barn till föräldralediga eller arbetslösa
Kommunernas skyldighet omfattar även plats i förskoleverksamhet för barn till arbetslösa eller föräldralediga. Kommunen är skyldig att ta emot dessa barn i förskoleverksamheten även under sommaren om inte den andre föräldern har semester och kan ta hand om barnet.
Barn i behov att särskilt stöd
Barn kan enligt skollagen ha ett eget behov av förskoleverksamhet eller skolbarnsomsorg oavsett föräldrarnas sysselsättning eller vara i behov av särskilt stöd i förskola eller fritidshem för sin utveckling. För båda dessa grupper av barn måste kommunen ta ställning till om de har behov av verksamhet även när föräldrarna har semester.

Sommaröppna alternativ
Att barn erbjuds plats på ett sommaröppet alternativ är acceptabelt under förutsättning att man tar hänsyn till barnens behov av trygghet och kontinuitet. Barn kan till exempel inte känna sig trygga om personal och miljö är helt obekanta. För att lösningen ska vara realistisk för familjen krävs också att förskolan/fritidshemmet ligger inom ett rimligt avstånd från barnets hem.
http://www.skolverket.se/sb/d/467/a/12101;jsessionid=B3D6AE9DFFAEB47FE50CDFEC0CDB4F4B

4 kommentarer:

Anonym sa...

Är det inte dax att uppdatera din blogg, vad är du Cattis

Cattis Zetterwall sa...

Hej du Anonym!

Sedan nederlaget för våra barns bästa klubbades i Bun i onsdags kväll sitter nu våra politiker och våndas över beslutet, ingen säger så mycket, själv väntar vi på skolinspektionens beslut över vår kommuns tanke vad som är bra barnomsorg och skola, samt i vilken omfattning man lever upp till de mål och läroplaner som en verksamhet skall följa för att fylla de lagliga kraven på en god verksamhet. Om så inte skulle vara fallet så får vi se hur det blir efter beslutet och vilka effekter det får för våra barns framtid i skola och i barnomsorg. Vill också skicka en tanke till skolbarnomsorgen som redan innan brutal nedskärningen inte var bra alls, hur tänker man fara fram med dennna omsorgsform.
//Cattis

Anne Karlén sa...

Visst är det bedrövligt? Känner mig helt lamslagen efter i onsdags!!! Dessutom har jag fått reda på att den nya förskolan i Marielund inte kommer att öppnas förrän 1 augusti, men kostar hyra sedan 1 mars.
Den kostar ca. 200 000 kronor i månaden, vilket bör bli en miljon som betalas helt i onödan. ??? Hur tänkte man då?

Cattis Zetterwall sa...

Hej Anne!

Det här med tänket i kommun kan man tänka sig gråhårig på.
Dom har inte slitit sitt hår i onödan för proffsiga lösningar vad jag kan se "skratt"

//Cattis