torsdag, februari 12, 2009

Rör inte våra förskolekök

Rör inte våra förskolekök i Mariefred!

Vi gillar vår mat vi vill inte ha mat från ett storkök.

Gå även in på den här matnyttiga länken och skriv på.
http://www.camillasmatuppror.se/
Sprid vidare om vad du läst på Camillas sida, skicka den vidare till vänner, släktingar och hjälp till i kampen där just din underskrift är väldigt viktig.

16 kommentarer:

Anonym sa...

Om politikerna ändå kunde inse att mat inte bara är något man stoppar i munnen. Tänk så här: barnen är ute och leker innan lunch. När maten börjar lagas, letar doften sig ut till dem. Sinnena vaknar. Det luktar gott! Och de vet precis vem som lagat maten, de känner h*n som jobbar i deras eget förskolekök. De kan även se maten tillagas, tala om ifall det var jättegott eller kanske var det blä en dag?
Så skärp er, politiker! Dra hellre in på konstnärlig utsmyckning eller flådiga fontäner som gamla tanter ramlar på. För barnen kommer först. Sen kommer allt annat.
Och se även till att ungarna får riktig mat, mat som lagats med smör och grädde och av rena råvaror. Samt med kärlek.

Anonym sa...

Hej Cattis!

Du vet att mitt parti stöder denna tanke fullt ut. Vi såg till att tanken återförvisades förra gången och nu har vi och M motionerat om försäljning av centralköket.

Så här har jag just skrivit på en "åldringsblogg" apropos Camillas matuppror ( "Jag anser att det är en mänsklig rättighet att svenska barn, sjuka och äldre varje dag skall få äta sig mätta på god mat, lagad med omsorg och nära dem som skall äta den. Det gagnar både vår hälsa och miljö om vi tillsammans kan bryta trenden mot industrimat inom storhushåll och i livsmedelsbutiker."):

"DET - etha, skriver jag under på däremot. Vi driver den linjen stenhårt i vårt parti lokalt och har dessutom föreslagit tillsammans med moderaterna att kommunen ska sälja sitt centralkök.

Och där kan också våra EU-parlamentariker slåss för ett rimligare regelverk kring små tillagningskök. Idag har de flesta svenska kommuner för sig (eftersom vi alltid ska vara bäst i klassen) att små dagiskök inte uppfyller de nya EU-reglerna och därför stänger man köken och levererar in maten istället med påföljd att hälften av maten åker i soporna (Inte ens grisarna får den som förr utan den ska tas omhand under hygieniska former av folk med rymddräkter).

Det är dessutom en ren lögn. För om man kan påvisa att mat har lagats under många år utan anmärkningar i köket ifråga, spelar det ingen roll vilken utrustning som saknas eller om ytan är fel. Man får fortsätta att laga mat där (tills behov av en ombyggnad uppstår. Då slår de nya reglerna till fullt ut.)

Men var och en som följt TV-serien "Solens Mat" måste inse att eftersom det där är accepterat att färskt kött, ostar etc. läggs eller hängs ut i solen, eftersom gamla 80-åriga damer fortfarande står i sitt gamla restaurangkök utan reglementenlig livmedelshygienutbildning, eftersom lika åldriga damer, också saknandes nämnda utbildning och certifiering, sköljer och rensar de grönsaker som restaurangen ska servera, ute under en tappkran i solen och eftersom samma regler gäller i Italien som i Sverige, så måste det helt enkelt kunna gå att också i Sverige antingen idka civil olydnad eller inse att man ibland måste se praktiskt på saker och ting. Men i första hand givetvis verka för att denna nya klåfingrighet från EU försvinner."

Vi kämpar på - men det kommer att kosta! Någonstans! Och då måste vi vara beredda att offra något annat för våra barns skull, eller hur!

Hälsn.
MATS

Anonym sa...

Fruktanstvärt när många andra kommuner gör tvärt om då genomdriver vår kommun det motsatta.
När alla andra ser det mer naturliga i att jobba för det goda alternativet både för barn och miljö.Först ska ungarna fösas ihop som stora flockar på vissa ställen så många som 27 och nu skall maten också göras i stor drift.
Bojkotta detta förslag genast, starta en namninsamling nu!!!
Burhönsen släpptes fria!
Låt gräset växa långt i våra parker, det gör väl inget om vi inte har pengar att klippa ängen mer än till slåttern.
Det är dax att starta prio!
Våga fördela pengarna så ungar och våra äldre får det bra!

Anonym sa...

Snart får man söka en DAGMAMMA!
Hemlagad mat och små barngrupper med barnpassning och med omtanke om våra små barn.
Ser en fara att våra barn är flockskadade redan innan de kommer till skolan.
Det kanske är ont om pengar nu, men det kommer att kosta för socialtjänsen väldigt mycket mer väldigt snart.
Dax att vi ser politiker som tar steget 10 kliv framåt. men det ska väl vara A och B lag och vissa får sitta på avbytarbänken hela livet och som aldrig får en möjlighet att vara med i laget eller slaget om framtiden.

Anonym sa...

Håller med ge sjutton i våra förskolekök!
Finns det redan nu en namninsamling VAR KAN JAG SKRIVA PÅ!

Anonym sa...

Hej Catarina! Hittade den här sidan av en slump och jag vill bara säga HEJA CATTIS!
Barbro Thörn f.d Ostrabo

Anonym sa...

Hej Barbro!

Jag blir så glad!

Vi måste höras.

//Cattis

Anonym sa...

Nu har jag skrivit på Camillas lista i alla fall. Står du i telefon katalogen, eller hur når jag dig? Jag finns i katalogen. Kram Barbro

Cattis Zetterwall sa...

Hej Barbro!

070-7141550

Ha en skön söndag kväll
//Cattis

Anonym sa...

Godmorgon min dotter,jag och farmor
har skrivit på matupproret. Vad trevligt att Barbro Thörn hittade
dig,trevligt att höra hur det har gått föf familjen Thörn.
På återhörande din far.

Cattis Zetterwall sa...

God morgon far och farmor!

Vi äter nu frukost för att sedan gå till kossorna och hästarna.
Ha det så bra //Cattis

Cattis Zetterwall sa...

Hej Mats!

Det är väldigt bra att KD gillar bra mat, men hur går det med de andra partierna, när kommer saken upp i KF.
Skall idag läsa hela utredningen och fundera tills jag träffar några andra som inte alls gillar tanken på storköksmaten.

Ha det gott//Cattis

Anonym sa...

Vi sossar har längre bråkat om det här och framförallt jag och min sambo tillsammans med Solveig.
Nånstans måste politikerna få ha något att säga istället för att snällt följa tjänstemännen. Jag kan börja med att säga vad jag tycker om maten till pensionärerna och förskolorna... förskräkligt och patetiskt. Man skäms som politiker när de serveras sådan skitmat.

Cattis Zetterwall sa...

Hello Freddy TF!

Det blir ju ingen besparing!
Personaltätheten som redan är ansträngd blir inte bättre av att personalen oxå måste ta emot och förbereda maten så att ungarna får mat ute på avdelningarna.
Sen ska det diskas och plockas undan.
Ett verkligen lågvattenmärke.
//Cattis

Anonym sa...

Kan inte annat än hålla med dig, Cattis! Den här frågan är en av våra viktigaste just nu. Skolmaten är så mycket viktigare än man tror vid första anblicken, och de små barn vi har i förskolorna som många gånger ska smaka för första gången på olika grönsaker och maträtter behöver verkligen möta aptitretande mat och inget annat! Jag vill ge mina och alla andras barn den bästa maten!

Cattis Zetterwall sa...

Hej Linda!

Välkommen hit till min blogg!

Skolmaten är och förblir väldigt viktig kanske ändå viktigare än vi tror just nu. Läser utredningen om skolmaten just nu och det dyker upp många frågor, jag tror att vi måste finna en hållbar lösning för att barn under skoldagens ges möjlighet att äta för att orka en lång dag. När jag gick på Benningeskolan fick vi en liten efterrätt varje dag, inte mycket men vi var inte så sugna på att köpa godis vad jag kommer ihåg, vi fick också frukt på em för att orka lektioner fram till fyra.
En liten kostnad kan ge stora effekter på långsikt.