fredag, februari 27, 2009

Skolan bör ha en positiv roll i folkhälsoarbetet

Goda matvanor hos barn och ungdomar är en förutsättning för normal tillväxt och utveckling – och god hälsa. Förutom att minska riskerna för kortsiktiga hälsoproblem som övervikt, ätstörningar och karies kan sunda matvanor under uppväxtåren minska risken för mer långsiktiga hälsoproblem som hjärt–kärlsjukdom, typ 2-diabetes och cancer. FN:s barnkonvention slår fast barns rätt till näringsrika livsmedel i tillräcklig omfattning, rent dricksvatten och undervisning i näringslära.
Skolan når alla svenska barn och ungdomar och är en viktig arena för att initiera och vidmakthålla en hälsosam livsstil med regelbunden fysisk aktivitet, näringsriktig mat samt kunskap om faktorer som positivt och negativt påverkar hälsan på kort och lång sikt. Livsstilsmönster som etableras i ungdomsåren blir ofta bestående in i vuxenlivet. I sämsta fall kan skolan bidra till att etablera en ohälsosam livsstil genom dålig miljö med korta matraster, bullriga matsalar, mindre välsmakande och/eller otillräcklig skolmat, stor tillgång till skräpmat via skolkafeterior och automater, negativt socialt tryck och otillräcklig fysisk aktivitet, men skolan kan också vara en utmärkt plats för såväl primär- som sekundärprevention samt grundlägga och befästa goda matvanor.
http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=11251

9 kommentarer:

Anonym sa...

Min förskola betalar 24.50 för varje portion mat min dotter äter. Av den summan går 16.40 till hyra, löner och "overheadkostnader". Det lämnar 8.10 kvar till råvarorna!!!
Husmor måste inte bara följa matsedeln, utan också receptet som kommer från centralt håll. Det lämnas inget utrymme för kreativitet, nytänkande och anpassning till barnens önskemål i matlagningen. Varför finns sådana regler?
/Morsan

Cattis Zetterwall sa...

Hej Morsan!

Läser just nu måltidsutredningen inget kul, vill du att jag ska skicka dig ett ex, skicka mig ett sms så kan du få den.
Ha en skön helg
//Cattis:-)

Anonym sa...

Det låter fint, men.... Att anse att det bara ska serveras lättmjölk tycker jag är helt fel. Förmodligen är de därmed även inne på att det ska vara margarin på mackor och till matlagningen. Jag vill att mina barn ska äta så naturligt som möjligt, och då är de enda alternativen för mig standardmjölk och Bregott/smör.
Jäpp.

Anonym sa...

Politiken i kommunen har länge varit katastrofalt dålig när det handlar om maten till BÅDE våra gamla och våra barn. Vi drev på denna fråga för länge sedan och kom tyvärr ingenvart. Inga politiker vågade kämpa i matfrågan i Ks och KF. Att hänvisa till den stora investeringen på Eldsund m.m känns bara löjligt då det projektet varit en fars från början. Det har blivit förmycket av materialistiskt tänkande i kommunen och politiker tänker inte med hjärtat utan med plånboken.

Det måste bli en ändring i matdebatten snart då man skäms över vad som serveras till pensionärerna och på förskolorna ofta. Det ekonomiska läget gör det ohållbart att investera i oberoende konsulter som kunde utvärdera alla aspekter, både ekonomiska och psykologiska men ändå... Vad gör man?.

Det lär politiskt i ovnastående men jag skrev som förälder och son och oroar mig och skäms över matfrågan i vår kommun.

Anonym sa...

Hej Cattis !
Det du skriver om, att plantera en hälsosam livsstil i unga år är mycket viktigt. Framför för mångfald och personligt engagemang i matfrågan och en allmän uppmuntran i att röra sig för egen maskin. Mycket viktiga frågor.
Hälsningar
MariavB

Anonym sa...

Nu har ni snöat in riktigt i matfrågan.
Inget fel med storköksmaten, ungarna och pensionärerna är bara gnälliga.

Starta egna koperativ för era barn och äldre anhöriga så kan ni själva tillaga er mat.

Sluta gnälla...

Anonym sa...

Det handlar inte om gnäll utan kvalite, vissa krav kan ställas och bör ställas för att ungar och de äldre skall få något bättre att stoppa i magen.

Cattis Zetterwall sa...

Hej Maria!

Jag hoppas och tror att skolan skall visa vägen för att skapa en sund inställning till hälsa och mat och inställning till livet.
Så att vi orkar att leva ett rikt liv fyllt med glädje och ork att leva fullt ut.
Skolan är i förändring, det gäller att hänga med för att skapa nytt tänk.
//Cattis

Cattis Zetterwall sa...

Hello Freddy!

För de äldre så önskar jag mat som fyller de äldre med glädje och ett liv som förgyller tillvaron en smula. favoritmat....
Sen önskar jag att de äldre slipper gå och lägga sig innan Bollibompa..

//Cattis