onsdag, februari 25, 2009

Vildsvinen intar Slottsbrinken

Vildsvinen invaderar villatomter i Mariefred.

Igår när jag och grabben åkte ner till goda vänner i Slottsbrinken för att leka ute i det fina vädret. Själva bor vi på landet och vi är väl vana med att träffa på både tama och vilda djur på nära håll.
Men när man plötsligt står på Hammarbovägens vändplan och tänker köra in på garageuppfarten, någon har hunnit före oss.
Där mitt på nerfarten till familjens villa är mamma gris och hennes ungar fullt upptagna med att som vi njuta att det sköna vädret.
Vildsvinen har inte det minsta lust att flytta på sig inte ens "tuta" fungerar.
Nu har våra kompisar ringt till kommunen för att få råd och stöd för att lösa detta.
Mindre skadedjur som myror och möss och råttor det brukar ju ingå i hemförsäkringen. Men hur sjutton gör man med tryndjuren...
Det är väl bara kommunjägaren som får skjuta i villaområden.
Tills kommunen löser problemet med grisarna så får jag och grabben stanna hemma här på landet och leka för ner till Slottsbrinken och Hammarbovägen vill vi inte åka.
Vi tänker då inte utsätta oss för att träffa på suggan som njuter av att bo i ett villaområde.

Vildsvinsplågan tilltar i Mariefred
En vildsvinssugga med kultingar har hållit sex dagbarn inomhus i tre dagar. Svinen går omkring på tomten mitt på dagen.
http://www.ekuriren.se/link.php?id=809881

Vildsvinen hindrar barnen från att gå ut
Vildsvinens framfart gör att en dagmamma i ett villaområde i centrala Mariefred inte längre kan låta sina dagbarn gå ut och leka.
http://www.sr.se/sormland/nyheter/artikel.asp?artikel=2661729

Detaljerat om vildsvin
Sus Scrofa
http://www.jagareforbundet.se/viltvetande/artpresentation/vildsvinforsta.asp

39 kommentarer:

Anonym sa...

Faktum är, Cattis, att om Du bara har ett licensvapen så har Du rätt att även på en villatomt skjuta vildsvin.

Anonym sa...

Är det sant!? Toppen!

Hmmm.. undrar om jag ska bjuda hem ett jaktlag eller två till helgen? För jag väntar bara på att vildsvinen ska hitta våra ekar och göra samma sak med dem som de gjorde med grannens fina ek - frilade hela rotsystemet....

Cattis Zetterwall sa...

Hej Mats!

Fakta; jag har både jägarexamen o bössor!

Men Runarjakt?

Anonym sa...

Efter många turer kommer nu en jägare nu på eftermiddagen till familjen och tillika familjedaghemmet på Hammarbovägen. Tyvärr är det inte så enkelt att få hjälp med det här problemet. Det är inte kul när man som förälder ska funder över huruvida ens barn blir attackerat av vildsvin hos sin dagmamma eller ej på dagarna och samtidigt känna att de som har möjlighet att göra något åt det inte visar någon större iver att göra något.

Sen tycker jag att kommunen kan ge Per Thorsell ersättning för den tid han lägger ner på att stoppa "svineriet" i Mariefred. Det är väl inte för mycket begärt?

Anonym sa...

ja, många turer blev det. det var inte självklart utan först hette det "kommunen har inga svin.kommunen har inget ansvar. Blir ett av dina barn bitna så är inte det vårt ansvar"

Men hux flux (eller berodde det kanske på något speciellt?) så ringer en jägare som blivit uppringd av kommunen och nu skulle jag inte ens behöva bekosta det själv (som jag skulle tidigare på dagen). En tacksam vändning.


Rara Pelle var här och han stötte på suggan direkt (och då talar jag om kultingarnas mamma) men kunde ju inte skjuta eftersom han måste ta kultingarna först. så grisarna är kvar. jag kan ju inte begära att Pelle ska komma tillbaka heller eftersom kommunen inte ens betalar honom, vilket också är bedrövligt.

Har någon ett förslag så mottages det tacksamt. Barnen vill leka is in koja, klättra i sitt träd, äta sin lunch ute och ha tillbaka sitt revir!


dagmammn som har problem med suggorna

Anonym sa...

Klart att inget händer om ingen tar ansvar för ett problem som kommer att bli mycket mycket större om ingen nu försöker stoppa detta i tid.

Anonym sa...

Imorse så var det ett helt gäng som stod och stirrade efter Stallarholmsvägen.

Anonym sa...

Det händer inte så mycket mer nu alltså. Min son sitter instängd idag oxå och svinen knallar runt i buskarna runt huset. Som tur är har han en mycket kreativ och engagerad dagmamma som brinner för sitt jobb, som gör allt för att barnen ska må bra. Hur lång tid tar det innan situationen blir outhärdlig, för henne och för barnen? Malte saknar kojan, pulkaåkningen och cyklarna. Det är inte lång tid kvar nu innan snön är borta igen. Fyra dagars pulkaåkning åt h*****e, det är en ganska stor förlust för en tre-årig kille. Men vem bryr sig mer än jag, dagmamman, barnen och de andra föräldrarna.
Vi brukar promenera oxå, längs med sjön ut mot strandbadet till barnens mormor och morfar. Det kan vi inte heller göra för där bor en grisfamilj till som vi inte vill träffa.
Grisarna ställer till mycket för oss som bor i Mariefred. De kan inte rå för det själva. De som är svinigast i allt det här är de som KAN göra något om de bara ids men inte gör det. Vi betalar deras löner, det tänker de inte på. De hänvisar bara till en kommunjägare som, obetald, försöker hjälpa till så gott han kan på sin fritid. Den här situationen kräver helt andra och mer drastiska åtgärder.

Anna

Cattis Zetterwall sa...

Hej Anna!

Så här kan vi inte ha det.
Vi får hoppas att de ansvariga tar sitt ansvar och agerar innan det händer något.
Det känns väldigt nära att suggan känner sig trängd på en villa tomt. Har träffat på grisar i skogen men där är det inte lika jobbigt för suggan att komma undan i ett trängt läge. Självklart så måste ju en kommunjägare få betalt för sitt uppdrag, vem annars ska göra jobbet. Tänk om vem som helst skulle ta saken eller vapnet och gå ut för att lösa problemet, vilket liv det skulle bli.
Men det kanske är så att någon löser detta på sitt eget vis.
Hoppas att Mariefredskontoret löser denna situation snarast. Så länge så stannar vi på landet, för nere i samhället är det lite läskigt att leka. Vem trodde att det kunde gå så här. kanske något för trygghetsrådet...

Anonym sa...

Har pratat med en jättetrevlig tjej på Länsstyrelsen idag och fått veta att när det som i detta fall vistas svin i tätbebyggt område och utgör fara och annan olägenhet FÅR MAN skjuta suggan utan att först skjuta kultingarna. Man kan även skaffa en sk Sinkaduriumfälla och fånga grisarna så att man kan ta kultingarna först om det känns bättre. Har mailat Mariefredskontoret ang detta så nu hoppas jag på lite action. Det tog mig ca 5 min att få den här informationen så om viljan finns, visst kan man hitta lösningar på problemet utan att behöva anstränga sig särskilt mycket.
Anna

Anonym sa...

ingen respons från kommunen idag....
vi får hoppas på att något sker imorgon.

idag smet jag iväg till konsum med barnen och när vi närmade oss vårdcentralen började jag känna mig trygg och slutade leta efter träd att slänga upp barnen i och staket att kasta dem över. Men då börjar barnen att hojta- SPÅR! ja, även där är relativt färska svinspår.


dagmamman

Anonym sa...

Låt bli de stackars grisarna.

Ni är svinaktiga människor.

Anonym sa...

utveckla gärna...

ska vi överge huset eller ska jag lägga ned min verksamhet och hålla mina barn inomhus?

varför är det "stackars" grisar?

vad händer när de får fortsätta att föröka sig? är det värt att människor och djur blir skadade och dödade?

ska vi alla överge Mariefred tillslut?


/dagmamman

Anonym sa...

Tycker det är synd att grisarna övergav sin skog där de hör hemma, det vore kanske bra om det knallar tillbaka till skogen.
Eller också är det så att det inte finns plats för alla i skogen, och de som nu söker sig till villaområden inte hade något annat val.
Kan inte förstå hur det hela skall lösa sig, som det är nu är det ohållbart.
Kanske att det går att fånga in dem och flytta dem till mer lämpligt ställe.

Anonym sa...

Det kanske är så att du får sätta upp ett staket som stänger ute grisarna från din tomt. Sedan får grisarna vara på kommunal mark som inte är inhängnad. Det kan ju vara en möjlighet för dig att känna dig trygg och att dina föräldrar kan acceptera detta så att ungarna inte utsätts för risker på din villatomt.

Anonym sa...

nja, skulle ju lösa problemet precis här på tomten men vi behöver fortfarande kunna röra oss i området. Gå i skogen, till lekparken osv + att min verksamhet inte inbringar sådanna summor att jag kan hägna in tomten.

Men tack för förslaget!

/dagmamman

Cattis Zetterwall sa...

Här på landet har vi märkt av att det blir fler och fler grisar, då vi har fårstängsel utmed vår mark håller detta grisarna utanför vår mark. Vi har också hästhagar som delvis håller grisarna på avstånd.
När vi är ute i skogen händer det väldigt ofta att vi ser grisar både på nära håll och på avstånd. Under vissa tider har jag undvikit att ta med hunden,är hunden med i skogen så har jag den alltid kopplad eftersom jag inte vill riskera min hund eller att grisarna skall gå till attack. När jag nu möter grisar i ett villaområde med kultingar så är det inte helt enkelt att försöka komma undan från grisarna och det skulle vara mycket olyckligt om suggan känner sig trängd, vilket är en stor risk då det finns mycket staket hus häckar och annat som kan hindra grisarna från att sätta sig i säkerhet. Som människa är det mycket svårt att springa ifrån en sur sugga som bara vill skydda sina ungar. Tycker det är mycket tråkigt att grisarna har sökt sig till villakvarter och att de blir mycket stressade och ortygga då de tvingats överge sitt naturliga beteende och nu anpassat sig till villakvarter. Varför kan man undra!

Anonym sa...

Tryckad stolp och fårstängsel kanske är det enklaste sättet just för tillfället.

Skulle nog tänka mig att sätta upp fårstängsel, när det ser ut som de vilda djuren fattat tycke för villakvarter. Tittade på tv där älgarna blivit stadsbor i USA.
Människorna och älgarna kunde dela på tillvaron och de såg ofta ut som om de löste konflikter som dök upp efterhand

Anonym sa...

jag, börjar bli orolig att det ska gå så långt som till en riktig attack på en människa innan kommunen agerar. Och då är det inte vi som känner av problemet nu som är i riskzonen utan alla som går omkring helt ovetande om detta. Ibland går det förskolegrupper precis utanför vår tomt där grisarna håller till mest. Kommunen bör gå ut med en varning. Och detta gäller inte bara här hos oss utan på många ställen i mariefred.


/Orolig dagmamma

Anonym sa...

Hello Dagmamman!

Självklart så får vi tala om för alla så att man är extra vaksam och undviker att gå genom Hammaren och att kanske leka i snåren, tills vi ser att grisarna flyttar tilbaka till skogen. Å andra sidan kanske dom flyttar på sig om man rör sig och de känner att här var det inget bra att bo.

Anonym sa...

Anonym- fast jag anser att barn (och andra människor) ska kunna leka/promenera i sitt bostadsområde utan att riskera (för så länge djuren finns här så finns risken) att bli attackerad av ett "vilddjur".
Min mor (bor på annat håll) läste i tidningen om en 90-årig man som blev dödad av en galt för inte så länge sedan. Hans två vänner-70 resp 80år gamla- lyckades klättra upp i ett träd. hur gärna jag än skulle vilja så ser jag inte att det är en möjligt att leva tillsammans med vilda vildsvin i ett bostadsområde.

Jag gillar vildsvin. tycker de är fina djur som absolut ska leva fritt i våra skogar och marker men det här fungerar inte. Det är inte rätt mot grisarna heller

Anonym sa...

anonym (nr 2?)

så, bra! men infon måste ju fram nu, innan något händer. Och kanske de går att skrämma iväg dem (vart tar de vägen då) men vi kan ju inte använda barnen till det.

Kanske en stor kommunfest i buskarna skulle vara något ;-)

Anonym sa...

Hello!

Fest vore kul,men vi kanske får tränga tillbaka grisarna genom ett litet drev till de djupa skogarna.
Är det några som hänger på för att mota bort dem.
Sedan när vi fått dem tillbaka till lämplig skog kan vi ju bjuda grisarna på lite godsaker och vi kanske kan äta upp vår matsäck. Alla blir glada!

Anonym sa...

Det här handlar inte om vilda grisar från början utan grisar som släppts ut av uppfödare eller rymt och sedan fortplantat sig. Det antal grisar som finns ska inte finnas här, därför finns problemet med grisar i tätorten. De har ändrat sitt beteende, är ute mitt på dagen och är inte alls skygga. Det finns fällor man kan fånga dem med men sen vet jag inte var man ska göra av dem. Den anonyme som tycker att man ska låta grisarna vara eller flytta den kanske kan lämna sin adress så att man kan lämna dem där??
Mina föräldrar stängslade in sin mark m fårstängsel. Det raserades av grisarna inom ett par dygn. Olika medel som var mycket dyra lades ut och en gasolkanon stod och sköt dygnet runt med jämna mellanrum. Det fick inte grisarna att försvinna. Elstängsel fungerar men det tycker inte jag är lämpligt att ha runt min sons dagmammas tomt.

Anonym sa...

Känns lite överdrivet att det blir en så stor debatt om "tryndjuren". Visst kan de anfalla om man hotar deras ungar eller har en lös hund men att oprovoserat anfalla barn och människor??. Statistiskt över hela Sverige är det vääääldigt ovanligt. För att inte säga obefintligt i Sverige att någon dödats. 90 åringshistorien vet jag inte om jag litar på riktigt. Klappa i händerna eller kast en snöboll mot dom ska du se att dom sticker fortare än ögat. Jag har bott i skogen i 30 år nu ibland grisar (och ibland björn och varg) utan att fått en rispa så ta det lite lugnt med kommentarerna att dom är "så" farliga för det är löjligt.

Anonym sa...

Flytta till en storstad så slipper ni grisarna.

Anonym sa...

Tycker katter som pissar i barnens sandlådor är äckligare än grisarna.

Har aldrig träffat en människa som blivit anfallen av vildsvin som är ett av de skyggaste djuren vi har i Sverige.

Anonym sa...

om de vore så skygga så skulle de inte bosätta sig i villaområdet.
jag är inte heller rädd när jag stöter på dem i skogen för där är de inte lika trängda.

Som flera av oss redan beskrivit så ÄR dessa grisar INTE skygga.

Och de har redan jagat människor här.

Anonym sa...

Människor jagar grisar.
Inte konstigt om de nån gång slår tillbaka. ;-)

Är ni rädda för grisarna så får ni flytta in till stan.

Anonym sa...

nu är kultingarna borta (skjutna)..
Hoppas att suggan flyttar ut i skogen. Lite sorgligt men nödvändigt för barnens säkerhet.

/dagmamman

ps. stort tack till Per "pelle" thorsell som lagt ned många timmar på detta. Nu får kommunen se till att betala honom för detta och framtida arbetstimmar + "arbetsmatrial"

Cattis Zetterwall sa...

Tycker oxå att katter inte ska pissa i sandlådor, hundskit är inte alls kul när man kliver i det nere på stan.
//Cattis

Cattis Zetterwall sa...

Hej Skogsmannen!

Grisarna gör sig bäst i skogen och inte mitt i Slottsbrinken.
Blev minst sagt ställd när suggan inte ville flytta på sig, var dock aldrig rädd eller kände mig osäker tycker synd om suggan som valde att bo på Hammarbovägen och inte i skogen.
Hon är välkommen att bo i vår skog på Västra Ekeby...

Jag gillar grisar!

//Cattis

Anonym sa...

Är glad att min son och de andra barnen samt de som bor i villorna runt omkring kan återgå till sitt normala liv. Men problemet är inte löst. Grisarna är för många och det måste tågärdas. Sen kanske det är dags att fundera över om det är vettigt att bygga mer runt omkring Mariefred. Grisarna behöver skogen för att inte "tvingas" bli stadsgrisar, det är i skogen de vill vara. Vi driver dem in till tätorten så det är kanske dags att slå stopp för byggandet runt Mariefred och Stallarholmen nu. Vi har ju inte en skol- och barnomsorgsverksamhet som klarar av det heller.Varken barn eller grisar trivs av att behöva trängas.

Tack till Pelle Thorsell för ditt engagemang och dina ansträngningar. Hoppas du får den ersättning och uppskattning du förtjänar.

Cattis Zetterwall sa...

Hej Anna och Jennifer!

Har ni fått något svar från kommundelskontoret angående grisarna, får jägaren "Pelle" inte betalt för att göra sitt jobb.

Trodde nog att kommunjägarna fick betalt för viltvårds uppdraget.

//Cattis

Anonym sa...

Inga svar. Blir tyvärr inte förvånad. Problemet försvinner ju inte för att just den här grisfamiljen är borta och det försvinner inte heller för att hon på mariefredskontoret tiger. Tycker väl att inget svar är bättre än ett dåligt sådant kanske. Fel tjänst att sitta på om man vill sticka huvudet i sanden så fort det blåser.

Pelle får inte betalt av kommunen. Det blev jag däremot förvånad över. Pinsamt för kommunen.
Anna

Anonym sa...

nej, vi har inte hört någonting eller fått svar på mejl/telefonsamtal. Och inte ska kommunjägaren heller få betalt för det jobb han utför. Ska inte det vara självklart? Är det fler som arbetar gratis åt kommunen tro?

Anonym sa...

De som jobbar inom barnomsorgen jobbar väl i stort sett ideellt, eller?

Anonym sa...

Frågan är om det finns möjlighet att behålla jobben när 60 miljoner ska sparas i år.
Inte någon diet kan räcka för att banta bort en så stor summa pengar.
Snart kanske många jagar utan jägarexamen för att få mat på bordet.
Kanske också att änderna minskar i antal för att vi kommunbor ska få lite mer varierad kost.
Och så kan man kanske ta en sväng förbi Ica och få lite gamla äpplen och grönsaker på Icas lastkaj.
Man får nog skynda sig innan djurskyddet hinner dit.

Anonym sa...

Kan berätta att Pelle nu äntligen ska få betalt för sitt ihärdiga jobb med att jaga vildsvinen.