Fick inte välja dagis – nu stäms kommunen 2008-12-03
En pojke med funktionshinder nekades att välja förskola. Nu stämmer Handikappombudsmannen, HO, kommunen för diskriminering och kräver 100.000 kronor i skadestånd. Det är första gången HO stämmer med stöd av den lag som skyddar barn och elever mot diskriminering.
– Barn med funktionshinder ska ha samma möjligheter som andra. Det är en självklarhet, säger vik. handikappombudsman Torbjörn Andersson.
När pojken skulle börja förskolan i sin kommun i Sydsverige, begärde hans föräldrar plats i samma förskola som hans storasyster. Den ligger i familjens bostadsområde. Utöver att det var nära och att han hade ett syskon på förskolan, skulle det också i övrigt kännas tryggt för pojken, betonade föräldrarna. Han hade ofta följt med för att lämna och hämta sin syster och var därför bekant med både förskolan och personalen.
Trots sin önskan fick föräldrarna plats för sin son på en annan förskola. Kommunen motiverade sitt beslut med att det på den förskolan fanns ett annat barn med samma funktionshinder. Det ansåg kommunen skulle vara bättre för pojken.
När föräldrarna tackade nej till platsen och ville vänta tills det blev en ledig plats vid den önskade förskolan, ströks de från kön.
Enligt kommunens praxis kan föräldrar som tackar nej till en viss placering anmäla sig på nytt för att vänta på ledig plats vid den förskola de vill ha. När det gäller syskonförtur brukar kommunen i möjligaste mån placera syskon på samma förskola. Inget av detta har gällt i det aktuella fallet. Kommunen framhöll att det bara var en enda förskola som kunde komma ifråga, oavsett lediga platser på den önskade förskolan eller inte.
– Det här är diskriminering. Kommunen har valt olika förhållningssätt när det gäller barn med funktionshinder och barn utan, säger Torbjörn Andersson.
HO har utan resultat kontaktat kommunen för att göra upp i godo. Därför drar nu HO kommunen inför rätta.
– Här handlar det om en pojke och hans familj. Men det är inget enstaka fall. HO ser allvarligt på de anmälningar om diskriminering i förskolan och skolan som kommer in, avslutar Torbjörn Andersson.
Lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever trädde i kraft 2006. Sedan dess har HO tagit emot nära 90 anmälningar om diskriminering i förskolan och skolan.
HO är en statlig myndighet som bevakar rättigheter och intressen för personer med funktionshinder genom att förebygga och bekämpa diskriminering.
http://www.ho.se/Tpl/NewsPage____1126.aspx
1 kommentar:
Tack för tipset
Skicka en kommentar