lördag, januari 10, 2009

Barnbokslut och barnkonsekvensanalyser

Mariefreds Förskoleenhet
Kvalitetsredovisning läsåret 2007- 08

Verksamhetsplan / utvecklingsplan för läsåret 2008-09

Övrigt
Barnens uppfattning om i vilken utsträckning de får påverka och ta ansvar i förskolans aktiviteter
Har inte dokumenterats detta läsår. Det har inte genomförts något centralt barnbokslut detta läsår.

Om man sen läser kallelsen till Mariefredsnämnden nu i Januari så tänker man avstyrka medborgarförslaget (upprättande av barnchecklista) med hänvisning till BUFFs årliga framtagande av barnbokslut där det sker en utvärdering och en återkoppling av de beslut som tagits under året i de olika nämnderna.

Men hur tänker man då eftersom det inte blev något centralt barnbokslut enligt kvalitetsredovisningen från Mariefreds förskoleenhet.

Men jag får välan ta reda på utifall det finns något barnbokslut, och hoppas på att barnkonsekvensanalyser görs efter barnombudsmannens modell.

Medborgarförslaget om upprättande av barnchecklista.
Dnr. MFN/2008:94-000 2008-12-18

http://www.strangnas.se/documents/Kallelser%20&%20protokoll/06%20Mariefredsnämnd/01%20Januari/04.%20Barnchecklista,%20yttrande%20MFN.pdf

6 kommentarer:

Dag Bremberg sa...

Barnbokslut kan ju inte ersätta BKA. Märkligt.
Vi får diskutera detta på måndagens MFN.

Cattis Zetterwall sa...

Hej Dag!

Man blir ju inte så förvånad.
Dessutom var det tänkt att en barnchecklista skulle användas i alla nämnder som ett verktyg för att direkt kunna se om man behövde göra en djupare barnkonsekvensanalys.
Med tiden så kanske man hittat vägar för att säkerhetställa barns bästa redan på planeringsstadiet så att man slipper för många arga medborgare när det skall anpassas och sparas.
Eller bygga bostadsområden där de mindre barnen inte kan ta sig tryggt till skolan, eller att man väljer att placera en förskola väldigt nära en trafikerad väg, eller att man har en stor skola mitt i Strängnäs där vi kanske har bland dom värst trafikerade gatorna.

Anonym sa...

Hej Cattis.
Just det där med trafiken runt den nya storskolan är ju ett jätteproblem som jag inte alls förstår hur man tänker lösa.

När Lucas gick på vasaskolan för drygt fyra år sedan var det ett ordentligt kaos vid de tider då de flesta lämnade och hämtade sina barn. Lägg till det alla cyklister och mopedister som ska till senareskolan.

Man blir mörkrädd bara man tänker på det.

Anna

Cattis Zetterwall sa...

Hej Anna!

Just detta med trafiken runt stora skolor känner jag igen från Mariefredsskolan, åker ibland förbi skolan när jag lämnar på Nyponet. Våra äldre barn åkte buss till skolan, ibland var man dock tvungen att köra ned till stan, vi brukade stanna bakom Konsum på den mindre parkeringen vilket fungerade bra.
De sista tre fyra åren så anser jag att trafikflödet ökat markant inte minst redan från korsningen Kärnbogatan Stallarholmvägen en del dagar är det bilkö ända ned till konsum och sedan när bussarna skall genom korsningen är bussen tvungen att köra över den andra körbanan för att komma runt, kan ibland leda till en del minst sagt farliga tillfällen. Att det inte finns en hållbar trafiksituation runt våra skolor gör att man funderar på barns och ungas säkerhet. Och i Strängnäs ligger det flera mycket trafikerade vägar som leder ut ur Strängnäs. Skall man dessutom tänka att skolan ska rymma tusen elever och ett större antal personal gör att man redan nu ryser på hur man tänker lösa detta. Och det är också ett antal år sedan som Lucas gick på Vasaskolan och det är ju inte mindre med trafik nu. Skall föräldrar som bor på andra sidan bron köra genom hela stan för att komma till skolan så ökar flödet ytterligare kan man tro.

Ha det gott Cattis

Anonym sa...

Hej Cattis!

Medborgarförslaget var uppe i kväll i Plan- och byggnämnden.

Jag försökte att förklara hur en checklista används genom att jämföra med något som nämndmöterna bör känna till, nämligen miljökonsekvensbeskrivningar i planärenden, där man alltid går igenom en checklista för att se om miljökonsekvensbeskrivning behöver upprättas. Ett sätt att lägga krutet där det behövs!

Oppositionen förstod, men majoriteten hävdade att en barnkonsekvensanalys var "starkare", vilket mer än önskat avslöjar att de nog inte förstod hur en checklista används.

Voteringen utföll 6-5 till majoritetens fördel, dvs avslag på medborgarförslaget!

/Birgitta Elvingson

Cattis Zetterwall sa...

Hej Birgitta!

Just så är det tänkt att checklistan ska användas.
För att på ett smart och effektivt sett säkerhetsställa kvalitetsarbetet som vissa inte fattar den enkla vägen så är det mycket olyckligt.
När man dessutom vet efter beslutet i KF mål och budget 2009 inte såg skymten av en barnkonsekvensanalys ter det sig en smula märkligt att man inte efterlever sina egna beslut om just barnkonsekvensanalyser inför förändringar som rör barn.

Att inte efterleva beslut är en mycket besvärande fråga som behöver lyftas ännu en gång.

Så låt oss hoppas att man nu kommer se BKA som en naturligt inslag i beslut som rör barn.

Väntar med spänning på BKA i samband med beslut angående Trevnaden i Mariefred.

Ex så att man inte längre kan läsa att gång och cykelväg skall integreras i den befintliga vägen.

Att Mariefredsskolan finns på ex antal km och att nya elever kan få plats om ungarna sprids över alla klasser och årskurser.


Att busshållsplats finns vid Västra Viggeby, en busshållsplats som inte är värd namnet.

Att man skall smala av vägen mellan Strömsborg och ut till Stallarholmsvägen. Vägen idag ger inte möjlighet till att mötas, ej heller så finns det tillräckligt stora och många mötesplatser, vägen är krokig och med murar och skymd sikt som redan idag är ett hinder på och så finns det inga bussfickor för buss 635 och var skall barn få plats att cykla till skolan när bussen man möter är 2,60 inte mycket.

Tack Birgitta för att du försöker klargöra för oss så självklara saker som ett hållbart samhälle behöver vara för att bli just hållbart.

Mariefredspartiet jobbar mycket bra med dessa aktuella frågor.

Så ett stort Tack

Cattis som gillar medborgarinflytande.