onsdag, januari 07, 2009

Lärarförbundets önskelista

Lärarförbundets önskelista för en skola i världsklass ser ut så här:
Värdera lärares jobb högre. Ge lärare högre lön som motsvarar deras utbildning och ansvar. Den som i dag väljer att bli lärare istället för att bli exempelvis civilingenjör tjänar 10 000 kronor mindre varje månad som yrkesverksam.

Ge skolan tillräckliga resurser så att läraren hinner med varje elev. Tillför minst en miljard kronor till grundskolan varje år de kommande åren. När den ekonomiska krisen nu slår mot kommunerna, måste staten skjuta till riktade resurser till skolan.

Ge avancerad lärarutbildning med goda ämneskunskaper till alla studenter. Även de lärare som ska undervisa de yngre barnen behöver djupa kunskaper.
Knyt rejäla forskningsresurser till lärarutbildningen så att kvaliteten höjs. Bygg också broar mellan universiteten och skolan så att skolans vardag blir mer forskningsbaserad.


Ge den som vill bli yrkeslärare en generös studiefinansiering. Bristen på yrkeslärare är mycket stor och en viktig orsak är att det är en alltför stor ekonomisk uppoffring att börja studera. Använd lågkonjunkturen till att locka yrkeskvinnor och yrkesmän till läraryrket.

Vi är övertygade om att ovanstående lista innehåller fem viktiga steg mot en skola i världsklass. Lärarförbundet hoppas därför att ansvariga politiker tar signalerna från Högskoleverket på allvar och tar krafttag för att uppfylla Lärarförbundets önskelista. – Lärarutbildningens kvalitet är viktig för att utbildningen ska locka studerande, men minst lika viktigt är att läraryrket i sig är utvecklande, har hög status och ger bra betalt. Dessutom måste lärare ha tillräckliga resurser för att klara sitt uppdrag, säger Eva-Lis Sirén.

http://www.lararforbundet.se/web/ws.nsf/documents/0049178A?OpenDocument&menuid=00326A1C

Inga kommentarer: