onsdag, januari 07, 2009

Blir det högre lärartäthet nu i den mindre kostymen

Den politiska majoriteten i Strängnäs vill lägga ner två skolor och istället skapa en stor central skola med 800 elever. Medverkande: Lotta Grönblad (s), ordf barn- och utbildningsnämnden, reporter Anki Mähler-Önnered, fotograf/redigerare Leif Pettersson.
http://svt.se/svt/play/video.jsp?a=1363904

Den politiska majoriteten i Strängnäs vill lägga ner Tosteröskolan och Långbergsskolan och skapa en stor central skola.
Tanken är att den nya skolan ska utgå ifrån Paulinska skolan och Vasaskolan som ligger alldeles intill varandra i centrala Strängnäs. Med en sådan elevkoncentration kommer det nya centrala skolan att få cirka 800 elever.
Orsaken till att skolor nu läggs ner är att elevantalet minskat kraftigt i dom kommunala skolorna.
Redan för ett år sen skulle ett beslut om framtiden för kommunens skolor ha tagits men den dåvarande majoritetens hantering av frågan fick så mycket kritik att beslutet sköts fram.
En ny majoritet, bestående av centerpartiet, socialdemokraterna och folkpartiet tog över och dom har nu gjort i skolfrågan utan att blanda in oppositionen.
Barn- och Ungdomsnämnden fattar beslut i frågan i kväll, onsdag.
http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=33686&a=1363839&lid=puff_1363839&lpos=lasMer

Grundskolor centraliseras
Den politiska majoriteten i Strängnäs kommun vill skapa en större centrumskola genom att slå samman verksamheterna i Vasaskolan och Paulinska skolan och lägga ner Karinslundskolan och flytta de 600 eleverna där till den nya centrumskolan. Orsaken är att antalet elever minskar i kommunen.
– Det kan bli fruktansvärt bra för kommunen. Något måste göras. Vi kan inte sitta i halvtomma lokaler. En invändning är att man inte har två kommunala högstadier i innerstan. Valfriheten kommer att minska, säger rektorn Henrik Ljungqvist.
http://www.sr.se/sormland/nyheter/artikel.asp?artikel=2552260

Tosteröskolan läggs ner och i centrala Strängnäs skapas kommunens största F-9 skola i Paulinska skolans och Vasaskolans nuvarande lokaler. I den nya skolan, med arbetsnamnet entrumenheten, ska runt 800 elever gå. Flytten av elever påbörjas redan i höst.Det beslutet fattar i kväll barn- och utbildningsnämnden i Skollokalsutredningen. Karinslundsskolan ska under en övergångsperiod fungera som en evakueringsskola innan den på sikt tar emot Tosteröskolans elever. Långbergsskolan försvinner också så tillvida att alla elever flyttar till den nya Centrumenheten hösten 2010 och skolans lokaler omvandlas förmodligen till förskoleverksamhet.
http://www.ekuriren.se/link.php?id=784922

Inga kommentarer: