tisdag, januari 13, 2009

Långbergsskolan ett givet val för många

Långbergsskolan
Antal elever: 184
Verksamheter: Förskoleklass, grundskola, skolbarnsomsorg
Årsklasser: F-5
http://www.strangnas.se/ egen hemsida

Så här står det på http://strangnaspolitiken.blogspot.com/
Vad gäller Långbergsskolan så är den idag anpassad för ca 140 elever men har i realiteten ca 190

Det måste väl tolkas som att det är en väldigt populär skola som föräldrar och barn har valt, utifrån att det är just en skola som är bra. Utifrån vad som är möjligt för att lösa och förenkla familjers livspussel.

Ett givet val för många att just välja Långbergsskolan för vilka av dessa föräldrar och barn skulle kunna tänka sig att välja en annan skola.
Var det inte så att elevpengen skulle ge oss medborgare ett eget självbestämmande av val av skola.

Kanske att det skulle kunna ge oss en klar bild vilka skolor som vi vill ha och vilka skolor som erbjuder det man söker för att få familjelivet att fungera.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Du slog huvudet på spiken! Det var bara det att spiken satt i majoriteten som därför inte kunde inse detta.

Cattis Zetterwall sa...

Hej Mats!

Jag har bara läst det som går att läsa tyvärr så kan man inte komma in på länkarna på kommunens hemsida om man vill läsa bakåt i tiden om själva skolokalsutredningen, tänkte just skicka ett mail om att det är ett smärre fel på kommunens hemsida.

Så när kommunens hemsida fungerar igen ska jag fortsätta leta mera..

Men är det verkligen så att det bara får plats 140 elever då måste ju rektorn vara ett proffs på att utnyttja lokalerna.
Är siffran 140 elever efter ombyggnationen som inte är gjord ännu eller hur ska man tolka det hela.

50 elever låter mycket för att vara en smärre överinskrivning...

//Cattis

Cattis Zetterwall sa...

"Sko-lokalsutredningen"

Kanske bättre än skollokalsutredningen för då skulle det bli mer "skopeng" kanske, nej skolpeng ska det ju vara.

//Cattis

Margit Urtegård sa...

Hej Cattis.

Du skriver: "Är siffran 140 elever efter ombyggnationen som inte är gjord ännu eller hur ska man tolka det hela." Just det, siffran på 140 elever stämmer inte i dag, skolan har plats till alla de ca 190 som går där i dag. Runt 200 eller 225 elever kom man fram till att skolan kunde ta emot, när man kollade detta tidigare, enligt samtal med rektorn på skolan.

Så informationen på kommunens hemsida, som även tuttifruttialliansens politiker sprider på bloggar, stämmer alltså inte med verkligheten. Något som inte förvånar mig.

MVH Margit

Cattis Zetterwall sa...

Hej Margit!

Då kan ju många fler få plats på Långbergsskolan.

Läser man vidare så står det på http://strangnaspolitiken.blogspot.com/
Det går alltså inte att utan problem bara driva verksamheten vidare oförändrat.

Men vad är rätt och vad är fel för mig som nu skall fundera och göra ett aktivt val av skola.

Margit Urtegård sa...

Hej Cattis.

Det är bara du som kan veta vad du vill göra för val för dina barn. Men, det har visat sig genom val andra föräldrar har gjort att det är mindre skolor som efterfrågas.

Varför lägga ner ett vinnande lag? Långbergsskolan är jättepopulär och med goda orsaker. Ledningen där är duktig, mobbning finns knappt och barnen stortrivs i skolan. Vad mera kan vi önska? Jo, att klåfingrade politiker som inte har lokalkännedom om stan låter bli att förstöra!

MVH Margit

Cattis Zetterwall sa...

Hej Margit!

Efter att jag läst Dag Brembergs blogg nu ikväll är det ännu en tillfällig lösning för att lösa krisen i Mariefred på tillgången på förskoleplatser.

När man sedan som medborgare läser utredningar som görs för att spara pengar och få tillstånd smarta lösningar, vore det då inte bra om det som skrivs stämmer med verkligheten, hur sjutton ska vi annars ta till oss det som skrivs.
Kan man inte kräva att utredingar och det som finns på kommunens hemsida stämmer med verkligheten.

Eller ska man behöva göra egna utredningar för att få koll på läget.

Jag tänker gå på Kf den 26/1 jag vill själv bilda mig en uppfattning om vad som kan vara bra på ett mer långsiktigt plan för vår familj.

Jag bryr mig och tänker så fortsätta göra.

Är det några fler som vill följa med, slå en pling så hörs vi.

Kan inte komma åt länkar på kommunens hemsida dom är inte längre tillgängliga. Eller så är det något fel i min dator vad vet jag...

//Cattis

Anonym sa...

Hej Cattis,
rektorn på Långbergsskolan har alltså tagit emot fler elever än vad skolan var tänkt för. Han och hans personal har fått det att fungera till allas belåtenhet, elever och föräldrar. Precis som Margit skriver ingen mobbing och kunskapsmål uppnådda. Långberget är även en skola som hållit sin budget. Som "tack" för detta förslås att skolan ska läggas ned.

Kerstin

Cattis Zetterwall sa...

Hej Kerstin!

Håller helt med dig att Långbersskolan är ett vinnande bidrag för Strängnäs kommuns bästa.

Inte mycket mer kan göras.
Bara fortsätta och jobba och blicka framåt.

Det måste kännas väldigt tungt att få en sån sur beta att svälja, vad tycker föräldrar barn och inte mist alla lärare som gjort allt de kunnat under förra budgetåret. Det kan inte ha varit en lätt nöt att knäcka. Sjutton kommer att tänka på Monopol gå tillbaka till ruta ett du har nu förlorat allt du äger och har stå över två kast eller gå i "fängelse".
Här kan man snacka om att luften skulle gå ur vem som helst. ex REKTORN!

Läser man sedan i dagens tidning så kan man ana att många fler skolor ryker och att vi har volymenheter på minst 500 strecket som lönsamma barnutvecklingsfabriker som ger en viss avkastning.
Så vi kommer inte se valfrihet att välja utifrån de egna behoven.
Det likanar lite av fattigsverige där den egna individens behov får stå tillbaka.


Här kommer delar av dagens Ledare i Strängnäs tidning
http://www.ekuriren.se/link.php?id=788163
Det har framförts kritik mot att den nya centrumenheten blir för stor. Men ingen av de båda enheterna får sannolikt över 500 elever och det är inte särskilt stort. Den yttre miljön kommer att anpassas till barnen och till den verksamhet som där ska bedrivas. Den gemensamma enheten kommer därför inte att upplevas som stor.

Vill därmed avsluta och säga är slutklämmen förankrad i BKA redan och på vilka grunder har man vägt in jämförelse till vad barn har idag.
Det blir mycket stora skillnader för barnen.

Och det ger dessutom stora minskningar i valfriheten för barn/unga och för föräldrar som kämpar på för att få allt att flyta.

Blåslampan brinner starkt.

Ha det gott Cattis