fredag, januari 02, 2009

Målen förskolan och pengarna

Barnkonsekvensanalys av budget förutsättningarna för 2009. (Mariefredsnämnden)

När nya lokaler finns tillgängliga kommer antalet barn i grupperna att minska. En förutsättning för detta är dock att personaltätheten också minskar.
Lillemor Bylund skickade mig en konsekvensanalys inför beslutet som även skickats till nämnden, man kunde inte hitta den på www.strangnas.se
under fliken kallelser/protk.
Personalen på förskolan har inte bifogat någon konsekvensanalys inför beslutet av mål och budget för 2009.


Läser man i Mål och budget 2009 för Mariefredsnämnden.
Sidan 7 Förskola under punkten åtgärder:
Antalet barn i barngrupperna minskar. I samband med detta minskar också personaltätheten.

Tidigare under året efter budget 2008 fick personalen som en åtgärd för att klara budgeten välja mellan att dra ner på personal eller att överinskriva grupperna med 1-2 barn.
Personalen valde att överinskriva barnantalet med upp till två barn per avdelning.

I Stallarholmen valde man att dra ned på personal, man var då tvungen att lägga personalen's schema när gruppen var som störst.

Inget av dessa alternativ blir bra för barnen, har i dagarna läst ett brev från personalen i Stallarholmen där dom inte längre hinner hänga upp barnen's kläder när dom varit ute.

På sid 8 Mål och budget för Mariefredsnämnden

Förutsättning och utveckling:
Erfarenhet från året visar att en minskning av antalet barn i barngrupperna är nödvändig med tanke på kvalitén i verksamheten.
För att kunna genomföra detta måste personaltätheten också minska.

Generellt är mindre barngrupper att föredra framför större med en något högre personaltäthet.

(Har inte sett att personaltätheten ökat när det nu är överinskrivningar på vår grabbs avdelning, så min oro är befogad för i denna skrivning så blir det +=0)

Anser att det inte finns några som helst siffror på hur personaltätheten kontra storlek på barngruppen anges eller finns med i beslutsunderlaget, mycket illavarslande är vi nu på väg mot Stallarholmseffekten i jakten på att våra enhetschefer skall hålla budget?

Så här frågade jag på Mariefredsnämndens möte

I redovisningen av mål och budget 2009 vill vi veta vart man redovisar vilka pengar som man ämnar använda för att höja personaltätheten i förskolan under 2009?

Hänvisar till redovisning av åtgärder till skolinspektionen Dnr 51-2008:929 daterad 2008-08-19 anmälan till skolinspektionen från Catarina Hellmark-Eriksson.

Så här svarade Frank Stoor till skolinspetionen.
Citerar ”Pengarna kommer i huvudsak att användas för att höja personaltätheten i förskolan och till barn i behov av särskilt stöd”.

Man säger nu i konsekvensanalysen för 2009 att man drar ner på överinskrivningar och personal också.

Så här frågade jag på Kommunfullmäktige

Av yttrandet till skolinspektionen anger Frank Stoor att pengarna kommer i huvudsak att användas för att höja personaltätheten i förskolan?
Följande fråga ställdes till Lotta Grönblad (s) ordförande i Barn och utbildningsnämnden.
Har bildningschefen lämnat felaktiga svar om redovisning av åtgärder till skolinspektionen som svar på min anmälan Dnr 51-2008:929 2008-08-19?

Samma fråga ställdes till Kommunalrådet och Mariefredsnämndens ordförande Björn Lind (fp)

Dnr MFN/2008:99-041 2008-11-25

Inga kommentarer: