fredag, januari 23, 2009

Låna för att klara löneutbetalningar

Kalix kommun tvingas låna till lönerna
I Kalix i Norrbotten har den ekonomiska krisen gått så långt att kommunen tvingats låna för att kunna betala ut löner till sina anställda.
Under december 2008 var läget så akut att Kalix kommun tvingades använda en så kallad checkräkningskredit för att kunna betala sina anställda löner, en kredit på 20 miljoner kronor.
Att kommuner lånar till löpande utgifter är allvarligt. Det säger Herman Crespin, ekonom på Sveriges Kommuner och Landsting. Han säger att checkkrediten som Kalix utnyttjat mycket sällan används.
– Det är mycket sällsynt att man verkligen behöver använda det, säger Herman Crespin.
Känner du till någon annan kommun som gjort det?
– Nej det gör jag inte, inte i dagsläget och inte tidigare heller, säger Herman Crespin.
http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=2585829

Finansminister Anders Borg (M) säger bestämt nej till riktade stödinsatser till kommuner som drabbats extra hårt av den ekonomiska krisen. Han hänvisar till utjämningssystemet som ger kommunerna likvärdiga förhållanden.
http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=22620&a=1417049&lid=puff_1417012&lpos=lasmer

7 kommentarer:

Margit Urtegård sa...

Hej Cattis.

Vi är i samma situation här i Strängnäs. På senaste kommunstyrelsesammanträdet så ökade majoriteten kommunens lånelimit med 100 miljoner kronor. Vi i oppositionen protesterade och då bad kommunchefen den tilförordnade ekonomichefen förklara läget. Hon berättade att vi var tvugna att höja lånelimiten om inte skulle inte kommunen kunna betala ut lönerna. Så illa var det, enligt henne. Vi reserverade oss.

MVH Margit

Cattis Zetterwall sa...

Hej Margit!

Läget börjar bli mer än akut.
100 miljoner är en stor summa pengar.
Som skattebetalare ryser jag.

//Cattis

Anonym sa...

100 miljoner är ingenting jämfört med den verkliga skulden som f.n.är dryga 1,6 MILJARDER kronor. Och på god väg mot de 2,4 MILJARDER som jag förutspådde redan för några år sedan när jag började tala om att kommunen måste sälja av tillgångar och casha in lite vinster som kan användas till att sänka låneskulden. Annars går det åt h.-e!
Trevlig helg
MATS

Anonym sa...

Satt bara och väntade på Mats Q. och hans SEVAB.

Margit kanske nu förstår varför vissa chefer får lämna skutan under förnedrande former.
De har helt enkelt inte levererat det resultat som ledningen beställt.

Mvh Patrik

Cattis Zetterwall sa...

Nu fundera jag på hur många som tvingas sluta.

Här måste det kanske till många uppsägningar, väldigt många kommer att få sluta på kommun för att hålla skutan flytande, där länspumparna pumpar för högtryck.

//Cattis

Margit Urtegård sa...

Hej Patrik.

Du skriver: "Margit kanske nu förstår varför vissa chefer får lämna skutan under förnedrande former." Nej, jag kommer aldrig att förstå varför någon får lämna skutan under förnedrande former. I ett civiliserat samhälle borde man behandla varandra väl. Att få ett dåligt rykte, hur vi sparkar den ena chefen efter den andra, ger oss problem när vi skall rekrytera nya chefer i framtiden.

MVH Margit

Anonym sa...

Hej Margit !

Tänkte nu inte på den stackars rektorn i första hand.

Tänkte mer på de chefer du försvarat på din blogg.
Nu har vi facit på hur Strängnäs har skötts de senaste åren.
Bra med räfts och rättarting.

Mvh Patrik