Högt tonläge i debatt om skolan på fullmäktige i slutet på februari 2008
Avsnitt 1: I Verklighetens förskola
"För våra barns bästa"
Barn- och utbildningsnämndens ordförande Maria von Beetzen (m) fick besvara en fråga om neddragning av personal inom förskolan
Barn- och utbildningsnämndens ordförande Maria von Beetzen (m) fick svara på en fråga om servering av frukost på förskolan i Stallarholmen.
Barn- och utbildningsnämndens ordförande Maria von Beetzen (m) fick besvara en fråga om Strängnäs som barnkommun samt om elevpengen.
Barn- och utbildningsnämndens ordförande Maria von Beetzen (m) fick besvara en frågabesvarar en av att arbeta uti verksamheten
Barn- och utbildningsnämndens ordförande Maria von Beetzen (m) fick besvara en fråga om att frisk luft är en självklarhet inom förskoleverksamheten.
Källa:
Sammanträdesprotokoll från KF Strängnäs 2008-02-25 KF § 19
2:e vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden Lotta Grönblad (s) besvarar en av allmänheten ställd fråga går det att minska personal inom förskolan.
Kommunstyrelsens ordförande Ann Landerholm (m) besvarar en av allmänheten ställd fråga om elevpengen och situationen på förskolorna
1:e vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden Anders Jansson (fp) besvarar en av allmänheten ställd fråga om övertalighet inom förskolan/skolan.
Socialnämndens ordförande Hélène Brodin Rheindorf (kd) besvarar en av allmänheten ställd fråga om integrationspolitiska frågor.
Kommunstyrelsens ordförande Ann Landerholm (m) besvarar en av allmänheten ställd fråga om stöd till barn med särskilda behov.
Erik Berg (sp) besvarar en av allmänheten ställd fråga om personaltätheten.
Kommunstyrelsens ordförande Ann Landerholm (m) bevarar en av allmänheten ställd fråga om Anns egna barns funderingar om skolan.
Dag Bremberg (mfp) besvarar en av allmänheten ställd fråga om personal- tätheten inom förskolan m m
Källa:
Sammanträdesprotokoll 2008-03-31 KF § 56
Så här sa Styrelsen för Socialdemokraterna i Strängnäs S förening.
Konsekvenserna blir att förskollärarna inte kommer att hinna klä på barnen inför utevistelse, det blir ingen sådan. Konsekvenserna blir också att barn med särskilda behov far illa och att Thomasgymnasiet inte kan satsa på nya program.
Sen blev det maktskifte i Strängnäs och Anders Jansson blev moderat.
Del 2: I Verklighetens förskola (kommer inom en snar framtid).
Arbetsnamn "hur gick det sen med barns bästa"
Klippning pågår.
4 kommentarer:
Hej ! Du har många talanger, även dramaturgiska! ;) Hälsningar / Maria
Hej Maria!
Välkommen hit till min blogg.
Ibland måste man bara få skriva lite drama.
Att vara politiker verkar vara väldigt spännande...
Förra året var jag bakom scen i Mariefredsrevyn, men det kanske är dax att kliva ut garderoben:))
Är det mycket slit och motstånd och utmanande projekt pågång, inför nästa val...
Det känns lite sorgligt att vårt glada gäng nu bara har KF att se fram emot innan nyår.
Men idag har jag träffat en av prästerna i Mariefreds församling och vi hade en mycket intressant disk. om barns förhållningsätt att förhålla sig till att vara tyst.
Att sitta still och bara vara tyst.
Ha en riktigt skön helg.
Kram Cattis
Ja verkligen, ska också prova något nytt grepp en dag, det är lätt att "fastna"
Det är klart att kommunen går en tuff tid till mötes, så nog finns det utmaningar alltid. Vi får inte glömma bort att den ekonomiska politiken lägger grunden för elev och barnpengsstorlek i kommunen.
Jag tror att den viktigaste åtgärden på kort sikt är att kvotera barnpengen efter barnens medelvistelsetid på förskolorna. Medelvistelse tiden hänger inte ihop med öppettiderna. Gör man medelvistelsetidskvotering istället för strukturbidrag för öppetttider kommer pengarna att hamna mer rättvist. Högst medelvistelsetid har Stallarholmen och Mariefreds förskola. Här har vi en förklaring till olikheterna i verksamheterna.
Jag är emot strukturbidrag som oftast blir kostnadsdrivande för kommunen. Strukturbidraget för ökad servicegrad är dessutom inte lagd efter ett barnperspektiv. Skulle vi frågat barnen skulle de säkert helst velat bli lämnade lite senare och hämtade lite tidigare.
Jag förstår mycket väl föräldrarnas frustration när det inte fungerar. Då är alla tillskott oavsett modell efterlängtade.(Har ju själv varit en sådan förälder ) Men vi politiker måste hålla huvudet lite kallt och tänka på att kommunens ekonomiska bas inte urholkas (mer). Det är ett viktigt ansvar.
Hälsningar
och trevlig 3 e advent önskar Maria
Hej Maria!
Det känns som om det är på rätt väg...
Ett gemensamt ansvar för helheten.
Anser att barns bästa borde utgöra den politiska viljan att forma grunden för våra barns framtid, med sikte på barnkonventionen så att den efterlevs till fullo, att man hela tiden strävar framåt.
De mål man beslutar om, borde kunna mätas så att resultatet och målen ständigt förbättras.
Dialogen medborgare kommunen och politiker skulle stärkas och utvecklas mer direkt genom referensgrupper, så att det blir snabba vägar mellan föräldrar och politiker.
Många föräldrar idag har inte möjlighet att lägga mycket tid på föräldraföreningar.
Får många mail från föräldrar som sitter inne med mycket goda tankar om förbättringar.
Man kan verkligen inte slösa med sina pengar, det är så viktigt att man letar orsaker till varför ens pengar inte räcker till.
För det är ju inte säkert att det blir bättre med mer pengar, om man inte ser var det strömmar ut i onödan. Men ibland kan det ju också vara så att det ändå inte räcker till om barnen blir lidande.
Tror att vår kommun måste fånga upp ett helhetskoncept för våra barn/elevers bästa, utan tanke på vilket parti man tänkas kan tillhöra, så att vi väljare börjar få förtroende till den politiska viljan.
För alla vill ju väl, fast det kommer ut lite olika i de politiska partierna.
Jag saknar en samsyn på vad som är barns bästa.
Barns bästa borde vara överordnat den politiska tillhörighten, gränserna borde suddas ut i den frågan.
En riktigt skön fredag önskar vi dig//Cattis
Skicka en kommentar