Här kommer svar från Jeanette Elgén som är enhetschef för Mariefreds förskoleverksamhet
Fråga 1 och 2
Ja, jag kan påverka hur många barn som placeras i grupperna.
Som förskolechef ansvarar jag för hur enheten organiseras, men jag får inte göra av med mer av våra skattepengar än vad enheten får – d.v.s. uppdrag att ha budget i balans.
Att barnantalet ökat under 2008 beror på att vi anpassade oss till budget 2008 och i samråd med personalen (genom de fackliga företrädarna i samverkansgruppen) ökade vi antalet barn för att få in mer pengar istället för att minska personaltätheten och därmed utgifterna.
Det var ingen som önskade något av alternativen.
Nu har vi haft fulla barngrupper under vårterminen och nu under höstterminen går några grupper med tomma platser. Vi håller på att ser över statistisk för närvarande barn och ska jämföra med samma period förra året. Är inte riktigt klara med det ännu.
Jag är av den uppfattningen att generellt är mindre barngrupper att föredra framför större grupper med samma personaltäthet.
Därför har jag tillsammans med mina kollegor redan nu börjat planera inför hösten 2009. Då ska vi starta den nya förskolan i Läggesta – Marielunds förskola vilket kommer innebära nya platser och en del omflyttningar av både barn och personal.
Det gör att det är ett bra läge att organisera om i grupperna på våra förskolor till att bli mindre till antalet med motsvarande personaltäthet som idag.
Även om personaltätheten är den samma som idag finns många fördelar i en sådan förändring. Bla Får barnen bättre förutsättningar att skapa relationer och känna sig delaktig i det som händer, lägre ljudnivå då barnen är främsta ljudkällan och mer utrymme i lokalerna.
Den tilltänkta uppskrivningen på 3,5% av elevpengen för 2009 ger inte utrymme för att göra några förbättringar när det gäller tex ökad personaltäthet.
Har inte fått fullständiga siffror ännu och kommer att göra konsekvensanalys under nästa vecka.
Fråga 3 och 4
Hur personalen upplever sin situation varierar självklart. Jag och mina kollegor har en god uppfattning om hur det är ute på förskolorna. Den fackliga samverkansgruppen har i uppdrag att utvärdera deras egen konsekvensbeskrivning som de skrev i början av 2008. Det är avsatt tid på Samverkan 8/10 och den ska vara klar till januari.
Vi träffar arbetslagsledarna varje vecka, har arbetsmiljögrupp(fackliga skyddsombud) 1gång/mån och vi är ute i verksamheterna så mycket vi kan och hinner. Detta gör dock inte att konflikten mellan mål och medel minskar – det leder snarare till ett bra underlag för hur vi på bästa sätt använder de resurser vi får. Sen får vi försöka föra informationen uppåt i organisationen till politikerna som fattar beslut som påverkar vår verksamhet.
De flesta önskar självklart färre barn i grupperna. Många önskar sig utbildade kollegor. Vi kan se att ibland är bristen på utbildad personal en anledning till att det inte fungerar på ett bra sätt. Förutsättningarna är i vissa fall dåliga för att tillsammans arbeta med samspel och relationer i de stora barngrupperna. Där är personalens kompetens avgörande. Vi behöver få in mer utbildad personal och kompetenshöja de som saknar pedagogisk utbildning men har lång erfarenhet.
Våra styrdokument Lpfö98 och Allmänna råd Kvalitet i förskolan menar att en av de viktigaste förutsättningarna i förskolans verksamhet är tillgång till högskoleutbildad personal med inriktning mot de yngre barnen i förskolan. Att i en tid då vi har brist på utbildad personal öka antalet barn i grupperna för att anpassa oss de ekonomiska förutsättningarna är mycket olyckligt – våra styrdokument förespråkar det motsatta.
2 kommentarer:
Hej Kattis.
Satt igår morse och tänkte att jag måste kontakta dig och be dig kontakta tidningen så att alla får vetskap om din blogg. Alla föräldrar borde läsa den och efter bästa förmåga kämpa för barnen.
När jag sedan slog upp tidningen i morse så var ju min lilla tanke redan verklighet. Hoppas din blogg får många fler läsare och att nätverket växer.
Anna
Hej Anna!
God morgon!
Vi lever på hoppet och att den politiksa viljan finns.
Tack //Cattis
Skicka en kommentar