onsdag, november 19, 2008

Anmälan nr 2 till skolinspektionen Barnkonsekvensanalys

Anmälan till Skolinspektionen mot Strängnäs kommun gällande mål och budget för Barn- ungdomsnämnden- barnkonsekvens analys.

Barn och utbildningsnämnden i Strängnäs kommun beslutade 2008-09-17 att barnkonsekvens beskrivningar bör göras innan budgetramarna för respektive nämnde är beslutade.
Barnchecklistan skall användas vid beredning av alla ärenden som beslutats i nämnderna. I ärendet skall klargöras vilka beslut som kan beröra barn och ungdomar och därför behöver få en särskild barnkonsekvens analys. Barnchecklistan kan besvaras och bifogas ärendet som bilaga. Alternativ kan svaren på frågorna i barnchecklistan inarbetas direkt i ärendet.

En barnkonsekvens analys kan sägas vara en prövning innan ett beslut fattas, av de konsekvenser som beslutet kan få för det barn eller den grupp av barn som berörs. En viktig del i en sådan bedömning är barnens egen åsikt. (artikel 12), i konsekvens analys ifrån Barn och ungdomsnämndens möte i Strängnäs den 11 november 2008, finns inget dokumenterat runt vad barnen/eleverna tycker.

Barnkonsekvensanalysen tillgodoses genom att barn och elever inom ramen för verksamhetsstyrelsen ges möjlighet till inflytande och delaktighet.

Artikel 24 säger även att: Hänsyn skall tas till barns särskilda behov på grund av psykiskt/fysiskt funktionshinder
Överväg effekterna vad gällande fysisk hälsa, psykiskt hälsa, social hälsa. Var särkskilt uppmärksam på följande
- Allergi drabbar många barn och ökar.
- Skador,- orsakar den högsta dödligheten bland barn
- Självförtroende
- Droger och tobak

Enligt barnkonventionen skall: man titta på: Barn bästa i främsta rummet (artikel 3,4 och 6)
Beaktas barnens rättigheter, främst rätten till trygghet och rätten till liv och utveckling, i beslutfattandet?
I konsekvens analysen från bildningschefen Frank Stoor går att läsa: utbildningskontoret och rektorns bedömning är att förskolan och tidigare skolan i stort
sett kan bedriva verksamheten utan större förändringar, utifrån budgeten skall 18,5 tjänst sägas upp, vi undrar då innebär inte indragning av 18,5 tjänst någon större förändring?
Vi undrar vad innebär då i stort sett för våra barn?

En rektor har i konsekvens analysen svarat: ”det budget förslag som vi arbetat fram är att betrakta som en prognos mellan tummen o pekfingret”. Vad innebär detta för barnen på denna skola??

Hur en sammanvägning gjorts av olika intressen? Beslutsfattarna ska enligt barnkonventionen anstränga sig till det yttersta av tillgängliga resurser för att tillgodose barnets bästa, detta innebär t ex när ett enskilt barns bästa eller en grupp barns bästa måste ge vika för andra intressen bör kompenserande åtgärder övervägas.

Vi anser att Strängnäs kommun inte tilldelar förskolan/skolan tillräckligt med ekonomiska medel och i och med detta inte möjliggör för förskolan/skolan att leva upp till målsättningarna i läroplanen. Barn/elev gruppens storlek styrs av de ekonomiska sparkraven som kommunen har. För budgeten 2009 gjordes en vad bildningschefen för Strängnäs kommun Frank Stoor kallas för konsekvens analys, som inte delgavs Barn och ungdomsnämnden förrän vid sittande bord, dvs. strax innan budgeten för 2009 togs, se bilaga.

Strängnäs kommun gör ingen pedagogisk konsekvens utredning innan beslut fattas som påverkar personal täthet, gruppstorlek respektive gruppsammansättning på en förskola/skola.

Kommunen följer inte upp och utvärderar vilken betydelse personaltätheten samt barn/elev gruppens storlek och sammansättning har i förhållande till möjligheten att bedriva en god pedagogisk verksamhet i enlighet med läroplanen.

Vi anser att beslut är fattat på felaktiga och undermåliga grunder, vi är djupt oroade över vad detta får för konsekvenser för våra barn i förskola/skola, barnens utveckling och framtid.
Vi ställde ett antal frågor vid Barn och ungdomsnämndens sammanträde 12 november, men ingen av dessa frågor besvarades.

Bilagor till denna anmälan
Dokument från Lärarförbundet
Dokument Förslag till beslut, mål och budget 2009 för barn- och utbildningsnämnden.

Inga kommentarer: