fredag, november 28, 2008

Vem bär ansvaret

Vem ansvarar för att det finns tillräckliga medel så att våra pedagoger kan fullfölja det pedagogiska uppdraget, som skall bidra till goda uppväxtvillkor?

9 kommentarer:

Anonym sa...

Det finns bara ett svar: Politikerna! De kan inte frånsäga sig ansvaret eller skylla på ekonomiska förutsättningar. De har ansvar för att ha en budget i balans, men också lagstadgade krav att uppfylla i skollagen och skolförordningen. Hur kommer det sig att ekonomin ALLTID prioriteras framför barnens välgång???
/Morsan

Anonym sa...

Det finns bara ett svar: Politikerna! De kan inte frånsäga sig ansvaret eller skylla på ekonomiska förutsättningar. De har ansvar för att ha en budget i balans, men också lagstadgade krav att uppfylla i skollagen och skolförordningen. Hur kommer det sig att ekonomin ALLTID prioriteras framför barnens välgång???
/Morsan

Anonym sa...

Morsans svar är dessvärre inte helt klockrent. Visst bär vi politiker ansvaret för kommunens hela verksamhet inför våra väljare. Man kan också säga att våra väljare - invånarna i kommunen alltid är ytterst ansvariga för den kommunala verksamheten eftersom vi politiker verkar på invånarnas uppdrag.

Man kan alltså säga att beroende på valutslaget blir också innehållet i politiken. Här har väl dessvärre inget politiskt parti gått till val på den näst intill hopplösa uppgiften att höja t.ex. förskollärarnas löner. Andra saker har bedömts viktigare av väljarna.

Frågan om försskollärarlönerna är dock avgörande för hur situationen i förskolorna i Mariefred blir i mångt och mycket.

Men lönerna sätter inte vi politiker. Personalutskottet - där jag sitter med - kan mestadels inte heller annat än sitta bredvid och titta på vad fack och parter bestämmer.

Situationen i de olika delarna av kommunen är också mycket olika. Mycket av de problem som finns i Mariefreds förskolor, saknas i resten av kommunen.

Det står Kommundelschefen i Mariefred fritt att sätta vilka löner hon vill för att värva förskollärare så länge hon prioriterar sin budget därefter. Men - det kommer att leda till problem på andra håll då olika fackliga organ kommer att pocka på motsvarande ökningar vilket i sin tur kan leda till en ohållbar situation överlag.

Detta ÄR ett mycket knepigt problem som vi politiker är alltför medvetna om men således har svårt att komma åt.

Personalutskottet har nu begärt att få egna medel för att kunna göra riktade insatser som skulle kunna vara en framkomlig väg också för förskollärarlönernas nivå i vår kommun.

Jag vill också påpeka att hela skoldelen som är halva kommunens miljardbudget hittills har prioriterats varje budget. Dessutom har nuvarande majoriteten kastat ytterligare 10 dåliga miljoner efter tidigare. Men det verkar som om det är som somliga säger - ett svart hål.

Jag har förstått att politikerna i BUN har börjat få ett grepp om var felen ligger, var det läcker okontroillerat. Men det är också knepigt att komma åt.

Däremot kan nog inte skolan räkna med att också fortsättningsvis vara prioriterad. Nu står kommunen inför flera andra satsningar inom äldrevården som måste komma före. Det innebär att skolan med sina dryga 500 miljoner faktiskt måste börja ta sig självt i kragen.

Vår Kommunchef - som är gammal skolledare - sa vid ett möte med den gamla alliansen som svar på frågan var det finns områden där kommunen skulle kunna spara pengar. Han svarade utan tvekan att det enda område där det fortfarande går att spara är inom skolan. Skolan är den mest konservativa sektorn i hela den kommunala verksamheten. En sektor där det är oerhört svårt att få människor att tänka i nya banor.

Men som sagt - istället för att fullfölja den gamla alliansens påbörjade arbete för att modernisera och effektivisera skoladministrationen (för det är där det kniper) så valde den nya majoriteten att ge efter för de konservativa krafterna och kasta mera pengar i de svarta hålen.

Dag Bremberg sa...

Ja, Morsan, politikerna har ytterst ansvaret.
Alla folkvalda har ett individuellt ansvar, men i praktiken är det väldigt svårt att påverka om man inte ingår i den styrande majoritetsalliansen - eller faktiskt i den lilla grupp av kommunalråd och nämndordförande som i praktiken har makten.
Fast sanningen är att även denna lilla politikergruypp sällan styr direkt; de låter tjänstemän bestämma kursen.

Självklart måste politiker prioritera, och i mina ögon är det barnen som ska prioriteras. De äldre kommer faktiskt i andra hand, eftersom barnen är vår framtid.
Allt annat kommer därefter.

Anonym sa...

Re Mats Werner: Jag känner väl till att det är medborgarna i kommunen som väljer våra representanter. Men jag har då inte märkt någon konkret förbättring varken före eller efter majoritetsskiftet i våras. Och allt hänger inte, enligt min bedömning, på förskollärarnas löner. Nu handlar det om att få budget till mer personal på avdelningarna i Mariefred och Stallarholmen. Att våra fantastiska fröknar förtjänar en saftig lön håller jag med om. Men de kan inte jobba bättre/mer/på ett annat sätt än de gör idag, utan fler kollegor alternativt mindre barn i barngrupperna!
/Morsan

Anonym sa...

Jag har betalt skatt det är mitt ansvar.

Jag har röstat det är mitt ansvar.

Jag protesterar mot försämringarna inom skola och förskola.

Jag gillar inte att barnen blir lidande.

Det blir mitt ansvar som förälder att ta ansvar när samhällets tjänster inte räcker till.

Barnens framtid är hotat, dom får inte en bra start i livet.

Cattis Zetterwall sa...

Hej Skattebetalare!

Fortsätt att ta ditt ansvar.
Politikerna tar också sitt ansvar.

Hopp finns för viljan

//Cattis

Anonym sa...

Visst, vi väljer politikerna men det spelar ju ingen direkt roll för vi har ju inget alternativ som lovar att barnen ska få det bättre OCH som ser till att det blir så. Politikerna kanske ska tänka på att när de blir gamla och skröpliga och behöver hjälp med allt och är beroende av andras omsorg, ja då är det de här barnen som är politiker som fattar beslut om hur mycket pengar som ska läggas på älderomsorg. Vill de bo på överfulla avdelningar och inte bli sedda på flera dagar?

Cattis Zetterwall sa...

Hej Anonym!

Det är som du säger att snart är det barnen som är politiker.

Jag slåss för att barnen som är vår framtid ska få en bra grund att stå på.

Förhoppningsvis så ger de oss lite tillbaka när vi en dag behöver hjälp och blir äldre.

Hoppas att vi kan vända trenden i förskola och skola.

Annars är det väl bara stupet som väntar.

Jag tänker då inte sitta stilla och bara vänta tills det blir bättre tider.
Jag kan ivarjefall säga att jag gjorde ett försök, idag vet vi inte utifall våra protester har hjälpt.

Vi är inte tysta!

//Cattis