torsdag, november 20, 2008

Svar på konsekvensbeskrivning 2007

Svar till Catarina Hellmark-Eriksson angående de konsekvensbeskrivningar för förskolan som gjordes i december 2007 utifrån krav på besparingar.

Personalen på förskolan gjorde i december 2007 en analys av de följder som skulle kunna bli verkliga om de besparingar som föreslogs genomfördes. Ledningen på Mariefreds förskolor gjorde samma analys. Efter det att konsekvensbeskrivningarna gjorts så utökades den totala förskole- och skolbudgeten i kommunen med 9 miljoner kronor. Ytterligare strukturbidrag tillfördes förskolorna för att kunna behålla öppettiderna.

Trots detta var effektiviseringar nödvändiga. Mariefreds förskola valde att öka antalet barn i grupperna i stället för att minska personaltätheten. En bedömning av vilka negativa konsekvenser som har blivit verklighet har gjorts tillsammans med förskolans chefer.

Inför bokslutet och årsredovisningen kommer personalen att få göra bedömningar som då redovisas där.

Personalens beskrivning av befarade konsekvenser.

Ansvar och inflytande: Med sämre personaltäthet blir dagarna mer inrutade. Barnens inflytande försvinner eftersom personalen måste bestämma vilka aktiviteter som går att genomföra:

Svar: Detta stämmer inte generellt. Det beror mycket på hur personalgruppen kan vara flexibel och hitta andra lösningar och förhållningssätt.

Utevistelse för alla barn varje dag försvinner. Det tar tid att få på overaller och regnkläder, det hinns inte med.

Svar: Stämmer inte. Alla barn har utevistelse varje dag

Dialog mellan skola och hem: Lägre personaltäthet innebär att vi inte har tid att prata med föräldrarna. Det finns antagligen bara en personal på plats när barnen hämtas, då måste den personen ägna sig åt barngruppen istället för samtal.

Svar: Stämmer inte generellt

Elevdokumentation: Med mindre tid kommer det inte att finnas utrymmer för att dokumentera barnens utveckling. Inte heller att arbeta fram arbetsplaner för att stimulera varje enskilt barns utveckling

Svar: Stämmer inte. Detta arbete skall ske på planeringstiden. Den finns kvar.

Hur skall vi hinna med de barn som har särskilda behov

Svar: De barn som har särskilda behov får del av likvärdighetsgarantin varför förskolan tillförs extra resurser riktade mot just det barnet. Forskning visar dock att känsliga barn (gråzons barn) som inte är diagnostiserade och därför inte heller fått en extra resurs får det svårare i större barngrupper.

Hur kan vi garantera barnens säkerhet? Att vara ensam med 8-10 småbarn är inte säkert. Vad händer när ett barn behöver en ny blöja? Att stå vid ett skötbord med ett barn och ha ett antal andra barn runt omkring som klättrar , springer och leker är inte säkert.

Svar: Självklart blir arbetssituationen för personalen tyngre ju fler barn det finns i grupperna. Situationer där säkerheten satts ur spel har dock inte funnits.

Ökade konflikter mellan barnen eftersom vi vuxna inte kommer att kunna hinna med alla barn. På en småbarnsavdelning leder det till fler skador, små barn bits och slåss.

Svar: Större barngrupper leder självklart till oroligare grupper. Vad gäller bitande så passerar de flesta barn en period när de bits.

Lokalerna är inte byggda för stora barngrupper. Det är trångt redan nu

Svar:De nya lokaler som byggs är anpassade för de gruppstorlekar som finns. Även om gruppstorlekarna skulle variera mellan 15 – 20 barn. Även de förskolor som byggdes på 80-talet har väl tilltagna utrymmen.

Sammanfattningsvis kan man säga att personalens arbetssituation blivit tyngre. Detta påverkar självklart även barnens situation. Speciellt känsliga barn har större svårigheter att klara stora grupper. En minskning av storleken på barngrupperna är därför önskvärt och kommer att genomföras i samband med tillgång på ytterligare lokaler. Mariefreds förskolas största bekymmer i dagsläget bedöms dock vara brist på utbildade förskollärare.

Detta svar fick jag idag från Lillemor Bylund på Mariefredskontoret

14 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Cattis!

Mycket intressant att Lillemor Bylund har full insyn i hur personalens vardag är, hur barnen har det utifrån barnkonsekvensbeskrivning framgår ännu inte vad jag kan se.

Vi får väl se hur barnkonsekvensanalysen är skriven utifrån de fattade beslutet i MFN och i BUN

Vilken tur att verksamhetschefen "vet" hur det generellt fungerar.

Hur var det med Björnmossans väl tilltagna utrymme för verksamheten.

/Förälder

Cattis Zetterwall sa...

Hej Anonym!

Ja det är många svar som man verkligen kan och ska ifrågasätta utifrån den verklighet som vi föräldrar ser och som då blir en del av våra barns uppväxt. Dom extra pengar som har kommit till har dessvärre bara hjälpt till at bibehålla öppettiderna. vilket dom också är skyldiga att göra.
Någon annan effekt känner inte jag till.

Sedan det där med att det inte har hänt något som satt säkerheten ur spel.
Det är inte helt sant.

Funderar på om tillbudsrapporteringen är offentlig.

Hör gärna av dig om du vill träffa oss i nätverket.

Ha en bra dag//Cattis

Anonym sa...

Hej Cattis.
Jag tycker oxå att det är konstigt att Bylund kan ha så full koll på hur personalen på förskolorna har det. Allvarliga olyckor har ju faktiskt inträffat.

Jag har ju min son hos ett annat alternativ och önskar att alla föräldrar kunde få lämna sina barn utan att behöva känna någon som helst oro, precis som jag. Jag önskar oxå att alla barn kunde få den vuxenkontakt och den värme som min kille får om dagarna. Jag får ont i magen bara jag tänker på att han skulle vistas i kommunal barnomsorg.

Och stackars personal!! De har ju valt sitt yrke för att kunna finnas där för barnen och låta dem få en meningsfull vardag när föräldrarna jobbar. Vad hemskt att ha sådana förutsättningar att jobba under som de har.

Anna

Anonym sa...

F'låt en utomjording! Vem säger vad i inlägget? Det känns lite oklart. Är det personal som påstår och Lillemor som svarar, eller....?

Anonym sa...

F'låt en utomjording! Vem säger vad i inlägget? Det känns lite oklart. Är det personal som påstår och Lillemor som svarar, eller....?

Cattis Zetterwall sa...

Hej Mats!

Lillemor har tillsammans med Förskolans chefer gått igenom de konsekvensbeskrivningar som personalen tog fram i början av året inför de stora besparingarna som då väntades. Efter detta har ett tillskott till förskola och skola skett i två omgångar dels ett tillskott med 9 miljoner som gjorde att barn- elevpengen skrevs upp och även sedan ett strukturbidrag till förskolor med stora öppettider.

Inför årsbokslut och verksamhetsberättelse kommer personalen själva att få utvärdera hur de befarade konsekvensbeskrivningarna slog in eller ej.


Vidarbefodrar sedan brevet till dig via mail

//Cattis

Anonym sa...

Det är hemskt att man som verksamhetschef och kommundelschef kan skriva något som detta. Det är ren och skär lögn. De har ingen koll alls på hur det är och de tycks inte ha någon koll äns på tillbudsrapporter och offentliga debatter. Hur kan man smussla och hummla om något så uppenbart och belyst?. Det här hoppas jag verkligen att politikerna i Marefredsnämnde tar tag i. kommunchef som hittar på falska svar och undanröjer misstroende och frågor. Är de rädda om sina jobb bara????

Anonym sa...

Hej!

Dessa svar är inget av vad jag/vi fått för uppfattning av situationen inom förskolan.
Det finns feedback om mycket och det här är nog inte det sista vi hör om konsekvensanalysen.

Anonym sa...

Jag kan inte säga att jag av svaren blir mindre orolig över kvaliten på barnomsorgen.

Svaren på flera befarade konsekvenser är att de inte stämmer generellt. Jag tolkar det som att "ibland funkar det ibland inte", och DET är oroande.

Stora grupper är inte bra för något barn eftersom det blir för många kontaktytor och för hög ljudvolym. Jag är övertygad om att många barn skulle vara mer harmoniska om de fick vistas i en lugnare miljö. Och lättare att rekrytera personal, kanske?

"Situationer där säkerheten satts ur spel har dock inte funnits."
Om det stämmer så är det ju bra! Men hur ser riskbedömningen ut? Uppenbarligen fanns det en oro hos personalen vid tiden för konsekvensanalysen, hur ser dom på det nu?

/Birgitta Elvingson

Cattis Zetterwall sa...

Hej Janne!
Ja jag finner svaren mycket märkliga.

Är nu mer än spänd på hur barnkonsekvensanalysen kommer att se ut från Mariefredsnämnden i December.

Hur kommer personalen att hantera dessa uppgifter.

Hur kommer personalen att kunna möta kontorets svar.

Jag kan bara säga att personalen nu saknar möjligheter att utföra sitt uppdrag.
Ett omöjligt uppdrag som hela tiden förtvinar och ges sämre möjligheter att utföras av den personal som vi fortfarande har kvar i vår kommun.

Hur länge till är frågan, för varken arbetslagsledartillägg eller kläder att vara ute i eller högre lön, kan inte på sikt motivera personalen till dessa effektiviseringar på bekostnad av våra barn.

Självklart så kan inte personalen säga, detta fungerar inte.

Hur länge personalen orkar är frågan.

Tillbudsrapporteringen, det som hörs på byn är inte att leka med.

Personalen vill bara göra sitt jobb, dom har mitt fulla stöd.

Jag hoppas bara att vi som påverkar genom vårt agerande får gehör.

Vilket jag tror.

Vi tänker inte lägga oss platt och tystna.

Men att göra sitt jobb med händerna bakbundna är inte ett bra utgångsläge för att förmedla de första steget i utbildningssystemet

Cattis Zetterwall sa...

Hej Freddy!

Tänk vad olika verkligheten kan vara.

Tänk vad olika uppfattning man kan ha.

Tänk på hur olika det blir för alla familjer som inte har samma uppfattning som kontoret.

Det viktiga för oss är ändå hur våra barn har möjlighet att "stappla" vidare i utbildningsystemet.

Men sista ordet är inte skrivet ännu.

Ha en skön kväll //Cattis

Cattis Zetterwall sa...

Hej Birgitta!

Svaren är MYCKET oroande.

Nästan svåra att förstå.

Hur ska personalen nu kunna beskriva sin situation, inget har hänt sedan dom gjorde konsekvensanalysen.

Alltså! allt ser ut som förut, och vi föräldrar ser detta väldigt tydligt.

För oss är konsekvenserna nu ett faktum.

En del har möjlighet att plocka bort sina barn, alla har inte den möjligheten, en del kommer inte att kunna jobba full tid, mycket oroande.

Själv kan jag inte se någon möjlighet alls att ens börja jobba, utanför mitt nuvarande uppdrag, synd, mycket synd.


Jag har ändå hopp om en bättre framtid.

Men det är ännu ett par steg kvar.

Hoppas att det blir en bra möte på MFN i December.

//Cattis

Anonym sa...

Hej Cattis!

Kommer inte personalen att skriva en barnkonsekvensanalys efter att budgeten för 2009 nu ligger på bordet på MFN i December.

Var det inte beslut på att barnkonsekvensanalyser skulle göras inför beslut och att en återkoppling ska göras.

Hur genomförs besluten.

Åligger det inte politikerna att se till så tjänstemännen gör sitt jobb.
Och att ordförande har ett bra underlag för beslut, så att de andra politikerna kan fatta beslut på ett genomarbetat underlag, eller?

Måste nog läsa på om majoritetsförklaringen igen.

Ha nu en bra morgondag.

Stå på ni behövs.

/Skattebetalare 2009

Cattis Zetterwall sa...

Hej skattebetalare!

Vi i föräldranätverket väntar med spänning på hur konsekvensanalysen ser ut och hur den är formulerad.

Med tanke på barnkonventionen och barns bästa.

Hoppas på ett bra slut på året.

//Cattis