tisdag, november 25, 2008

Barnombudsmannen

”Barnombudsmannen ska skärpa uppföljningen”

I Sverige lever närmare 2 miljoner barn och ungdomar under 18 år. Som alla andra i vårt samhälle påverkas deras liv av beslut som fattas av makthavare och tjänstemän: Vem ska vara personlig assistent åt barnet med funktionsnedsättning? Hur ska kommunikationer utformas så att barnen inte korsar en farlig väg? Vad tycker barnet som socialtjänsten vill placera i familjehem eller på institution? Hur tror barnen att skolmiljön kan bli bättre och tryggare?

Detta kan man läsa mera om på följande länk:
http://www.bo.se/Adfinity.aspx?pageid=7222

I en femtedel av Sveriges kommuner saknas barnperspektivet helt. I fyra av fem kommuner har barn och unga litet eller inget inflytande över samhällsplaneringen. Särskilt allvarligt, med tanke på de ibland livsavgörande beslut som fattas, är att barnens perspektiv saknas i socialtjänsten i nästan hälften av kommunerna.


Ett fåtal landsting arbetar systematiskt med konsekvensanalyser innan de fattar beslut som rör barn och unga. Få landstingspolitiker frågar efter barns och ungas åsikter.


Kunskapen och intresset för frågor om barnets rättigheter är generellt liten hos länsstyrelserna och man lyssnar inte regelmässigt till barn och unga som själva är föremål för institutionsvård eller andra socialtjänstinsatser.


Inför 2007 fick 26 myndigheter regeringsuppdrag eller krav på återrapportering till regeringen i frågor som rör barnkonventionen. Uppseendeväckande nog har tio av dessa myndigheter varken fattat beslut om att arbeta med barnkonventionen eller att skriva in detta i sina styrdokument.

Mycket mera finns att läsa om de tuffare tagen som barnombudsmannen tänker ta tag i och jobba med.
Heja heja Fredrik Malmberg
www.bo.se

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hejsan Gratulerar på namsdagen
hälsningar pappa

Cattis Zetterwall sa...

Hej Pappa!

Tackar,tackar

Hälsningar Catarina