Hej Cattis . Eftersom vi fortfarande inte fått helt klart besked om hur stor barn_ elevpengen ut till Mariefreds förskolor och skola kommer att bli ville vi avvakta detta för att kunna göra en korrekt bedömning. Det pekar nu på att den preliminära uppgiften 2,4 % uppräkningen till skolan och 3,4 % uppräknig till förskolan kommer att hålla. Bifogar den konsekvensbeskrivning som nämndsledamötena har fått per mail. Vill dock återigen påpeka att eftersom Mariefredsnämnden inte kan påverka elev pengens storlek, ( den beslutas av BUN och fastställs av KS/KF) så kommer konsekvensbeskrivningen helt fel i tiden. Konsekvensbeskrivningen bör komma innan ramen för BUN fastslås eller åtminstone innan detaljbudgeten för Buns olika verksamheter bestäms.
Mariefredsnämnden uttalade även detta i sitt svar på medborgarförslaget om konsekvensbeskrivningar
Mvh
Lillemor
Barn konsekvensanalys av budgetförutsättningarna för 2009.
BUN har fastställt brutto barnelev-pengen för 2009. Nettobeloppen, alltså de belopp som de kommunala verksamheterna får ut är ännu inte fastställt. Den sannolika höjningen av pengen kommer dock troligen att bli
2,4 % för grundskolan och 3,4 % för förskolan.
Mariefredsnämnden har tidigare uttalat att en barnkonsekvensanalys bör göras innan ramarna för respektive nämnd tas så att politiken har en reell möjlighet att utifrån analysen ta beslut. I detta fall kan inte Mariefredsnämnden påverka barn/elevpengen varför en barnkonsekvensanalys kommer alltför sent.
Förskolan
Den aviserade höjningen av elevpengen medför att inga effektiviseringar behöver göras i verksamheten. Med en höjning av barnpengen på 3,4 % kan den förväntade löneuppskrivningen med 4 % för förskollärare och 3,8 % för barnskötare i 2009 års lönerevision genomföras. Ett visst utrymme finns för ytterligare höjning, dock kommer inte den generella nivåökningen av förskollärarlönerna som varit önskvärd att kunna genomföras. Detta gör att rekrytering av behöriga förskollärare försvåras. Brist på behörig personal gör arbetet tyngre och de pedagogiska inslagen färre. Kvaliteten i förskoleverksamheten blir svårare att uppfyllas.
Antalet barn i grupperna ökade under våren 08 för att budgeten skulle kunna hållas. En viss minskning skedde under hösten men fortfarande är antalet barn i många grupper alltför högt. Synpunkter och klagomål från föräldrar pekar på att situationen på vissa förskolor är stökig. När nya lokaler finns tillgängliga kommer antalet barn i grupperna att minska. En förutsättning för detta är dock att personaltätheten också minskar. Generellt är mindre barngrupper att föredra framför större grupper med en något högre personaltäthet. En ny förskola i Marielund med 6 avdelningar gör förutsättningarna bättre för att kunna fördela personalresursen under dagen så att personaltätheten är högst när barnantalet är högst.
Ytterligare strukturbidrag för längre öppethållande kommer att kunna sökas hos BUN. Endast de förskolor som har längre öppettider kommer att få bidraget.
Mariefredsnämnden har begärt hos BUN att hänsyn skall tas till behov av extra resurser vid uppstart av nya avdelningar – BUN har ännu inte tagit ställning till den begäran. En förutsättning för att verksamheten skall utvecklas positivt är dock att personal och ledning ges förutsättningar att starta upp en ny verksamhet. Tyvärr ser vi idag effekterna av snabba starter av avdelningar där ingen tid funnits för personalen att arbeta ihop sig innan barnen är på plats. Arbetstyngden på förskolans chefer att vid sidan om reguljär verksamhet också starta upp nya förskolor inom befintlig ram gör att deras möjlighet till att stötta verksamheterna sämre vilket leder till sämre arbetsmiljö för personalen vilket i sin tur kan leda till ökad sjukfrånvaro och i förlängningen försämra kvaliteten för barnen.
Stora barngrupper gör att speciellt barn med särskilda behov men utan särskild resurs blir mer utsatta.
Grundskolan
Den aviserade höjningen av elevpengen med 2,4 % möjliggör en bibehållen organisation under vårterminen. Den största effekten på budgeten har dock antalet elever. Inför hösten kommer antalet personer anställda på skolan att vara för många jämfört med den organisation som planeras. Idag är ett antal personer tjänstlediga. Om skolan behöver minska sin personalstyrka beror på om de tjänstlediga kommer tillbaka och på hur många som kommer att läsa på lärarlyftet. Situationen inför hösten beror också på huruvida en ny friskola startar. Ännu har inget besked kommit från skolverket.
De neddragningar av tjänster under våren 2008 som skedde har gjort att antalet speciallärare och assistenter nu är lägre. Detta gör att förutsättningarna för stöd minskar.
SYV resursen på skolan kommer att vara 0,6 under våren.
4 kommentarer:
BUN/2008:37-042
BUN § 173
Bakgrund
Barn- och utbildningsnämnden har under sina sammanträden den 17 september och 15 oktober fått en presentation av budgetförutsättningar och hur den budgetram som beslutats i strategisk plan 2009 – 2011 kan fördelas mellan barn- och utbildningsnämndens verksamheter.
Förslaget till mål och budget innebär en höjning av elevpengen för grundskolan med 3,4% och för förskolan med 4,4% i jämförelse med förra året. Gymnasieverksamheterna föreslås få 148 mkr och vuxenutbildningarna 26,6 mkr. För grundskolan och gymnasium förutsätter budgeten en anpassning av organisationen efter de sjunkande elevtalen. För Vuxenutbildningen förutsätter budgeten ytterligare effektiviseringar på grund av de minskade statsbidragen som beslutades 2006 och som nu får full effekt. Förutom förskolan budget baserad på barn/elevpeng, finns ett strukturstöd budgeterat för förskolan baserat på respektive verksamhets servicegrad i form av öppettider (6 mkr).
Beslut
Barn- och utbildningsnämnden beslutar att
1. godkänna förslag till mål och budget för barn- och utbildningsnämnden år 2009 (Mål och budget 2009 för barn- och utbildningsnämnden).
2. föreslå KS/KF fastställa barn- och elevpeng enligt förslag i ”Mål och budget 2009 för barn- och utbildningsnämnden”.
Yrkanden
Anders Jansson (m) yrkar avslag till kontorets förslag till beslut. Helena Hallgarn (fp) yrkar bifall till kontorets förslag till beslut.
Propositionsordning
Ordförande Lotta Grönblad (s) ställer proposition på Anders Janssons (m) och Helena Hallgarns (fp) yrkande och finner att nämnden beslutar i enlighet med Helena Hallgarns yrkande.
Votering begärs.
Nämnden godkänner följande propositionsordning:
JA- röst för bifall till Helena Hallgarns (fp) yrkande.
NEJ- röst för bifall till Anders Janssons (m) yrkande.
Votering
Votering verkställs genom upprop, röster avges enligt följande:
Lotta Grönblad (s) – JA
Sherif Yasar Ariz (s) – JA
Kristina Wallin (s) – JA
Torbjörn Johansson (s) – JA
Linda Strand (s) – JA
Maria von Beetzen (m) – NEJ
Kerstin Svensson (m) – NEJ
Anders Jansson (m) – NEJ
Helena Hallgarn (fp) – JA
Charlotta Lange (c) – JA
Catharina De Geer (kd) – NEJ
Per-Erik Nerby (mfp) - NEJ
Nils Gunnar Westerberg (m) – NEJ
Med 7 ja-röster för Helena Hallgarns (fp) yrkande och 6 nej-röster för Anders Janssons (m) yrkande finner ordföranden att nämnden beslutar i enlighet med Helena Hallgarns yrkande.
Beslutsunderlag
Utbildnings- och kulturkontorets tjänsteutlåtande, 2008-11-05.
Mål och budget 2009 barn- och utbildningsnämnden, 2008-10-30.
BUN/2008:174-042
BUN § 174
Strukturbidrag för uppstart av nya förskolor
Bildningschef Frank Stoor informerar om beslut från Mariefredsnämnden (MFN § 137,
2008-10-14) - Strukturbidrag för uppstart av nya förskolor.
Ärendet kommer att behandlas vid kommande sammanträde med barn- och utbildningsnämnden.
Hej Anonyma!
Tack för att ni kommenterar med verkligen viktigt information.
Mycket tack //Cattis
Vilken skillnad det är mellan Mariefreds barnpeng och BUNs elevpeng en hel procent.
Är barnen i Mariefred inte lika mycket värda, hur ska man kunna få till lönerna nudå till persoanlen.
Det fattas ju redan 20 stycken fskl
Och sen behövs det ju jättemånga till Läggesta, va äre som händer.
Skicka en kommentar