Mariefred 2008-12-06
För kännedom
Inför beslut om mål och budget 2009
Till:
Mariefredsnämndens samtliga politiker och tjänstemän.
Med anledning av beslutet om att barnkonsekvensanalyser, enligt barnombudsmannens modell, skall göras och användas som underlag inför beslut inom skola eller barnomsorg som innebär förändringar för – och kan påverka barnen. Konsekvensbeskrivningar bör göras innan budgetramarna för respektive nämnd är beslutade.
Barnkonsekvensanalyser enligt barnombudsmannens modell utgår ifrån följande frågor:
Vad säger barnkonventionen?
Vad säger barn och unga?
Vad säger gällande lagstiftning?
Vad säger aktuell forskning/aktuella utvärderingar?
Beprövad erfarenhet
Rådande praxis
Modellen är ett sätt att omsätta barnkonventionen i handling. I modellen prövas barns bästa mot dessa 6 frågor enligt ovan.
Hänvisar till följande:
BUN/2008:86-710 BUN § 133 2008-09-17
MFN/208:59-710 MFN § 91 2008-06-10
KF § 80 2008-04-28
Har nu läst handlingarna till Mariefredsnämndens möte den 9/12 och då jag finner att konsekvensbeskrivningarna inte finns med i de offentliga handlingar som finns på http://www.strangnas.se/
Jag vill genom detta brev att Mariefredsnämnden skickar mig den efterfrågade konsekvensbeskrivningen enligt barnombudsmannens modell.
Angående föräldraenkäten 2008 vill jag härmed framföra att 43 av 330 svar inte kan ligga till grund för hur många som är nöjda med verksamheten eller ens att vara i närheten för att dra några slutsatser eller påståenden om hur saker förhåller sig.
Förutsättningarna att mäta kvalitén på barnens eller föräldrarnas syn på verksamheten kan alltså inte vägas in på några punkter som rör barns bästa eller hur vi ser på att man nått upp till målen som nämns i redovisningen inför Mål och budget 2009.
Kvalitetsenkäten från vt-07Kvalitetsenkäten till föräldrarna Vt. 07 skickades ut sent från kommunen på grund av problem med enkätverktyget. Svarsfrekvensen blev därför lägre än vanligt. Nöjdhetsgraden var dock mycket hög bland de föräldrar som svarade, mer än 96 % av föräldrarna är mycket nöjda med verksamheten.Hur många som svarade framgår inte i handlingen.Hämtat från Mariefredskontoret MFN Dnr: 2007:049-042
Vi hänvisar även till den konsekvensanalys som personalen på samtliga förskolor i Mariefred ställde till Mariefredsnämnden 2008-02-12 samt
MFN 2008-03-11 MFN § 39
Är dessa konsekvenser inte längre ett faktum.
Vill också hänvisa till Barns rättigheter
Sverige ratificerade konventionen om barns rättigheter 1989 utan reservation på någon punkt.Syftet är bl a att ha ett barnperspektiv i alla beslut som rör barn. Av de viktigaste grundpelarna som regeringen lyfter fram finns:
artikel 3: Barnets bästa skall vara vägledande vid allt beslutsfattande som rör barn och unga.
artikel 12: Barn och unga skall ges möjlighet att framföra och få respekt för sina åsikter i frågor som berör dem.
Regeringen har i sin strategi (skr 2003/04:47 Utveckling av den nationella strategin för att förverkliga FN: s konvention om barnets rättigheter) påtalat att kommuner bör inrätta ett system för att kunna följa hur barnets bästa förverkligas i det kommunala arbetet.
1996 beslutade Strängnäs kommunfullmäktige att arbeta utifrån barnkonventionen.
Med vänlig hälsning Catarina Hellmark-Eriksson
7 kommentarer:
Som sagt, det saknas en del.
Men om inga meborgare får vara med på tisdag så blir det inte så jobbigt för vår nämndordförande...
Hej Dag!
Jag det saknas en del.
Vi har frågor på tisdagens nämndmöte, frågor som vi tycker är av stor vikt för att vi skall vilja fortsätta använda oss av förskolans verksamhet.
Eftersom det nu ser ut som vi får lite tid över på tisdag så träffas vi i föräldranätverket i mitt stora kök efter frågestunden.
Träffar fler och fler familjer som inte är nöjda.
Så det är kanske tur att det inte fungerar med enkätverktyget, för jag tror inte att föräldrar är så slöa att dom inte fyller i en enkät som skickas ut.
För mig känns det lite märkligt att systemet inte fungerar varken 2007 eller 2008.
Mycket bra funderingar angående Thomasgymnasiet på din blogg.
Jag och min man har gått där, våra tre vuxna barn också och nu har vi en tjej som går andra året.
Vi är mer än nöjda.
Snabb kontakt med ledningen när det är något man undrar över.
Vem har sagt att det alltid skall vara lätt i livet.
Om man inte ibland möter motstånd så sker ingen utveckling.
Det är bra att tänka i nya banor, flexibla nya lösningar.
Ibland är man tvungen att fatta svåra beslut, det gäller bara att presentera fördelarna på ett konstruktivt sätt så att man förstår fördelarna, eller vinsterna som kommer av att organisera om lite.
Som sagt sista ordet....
Trevlig kväll
//Cattis
Så nu ska det beslutas om hur många som får leta nya jobb i Mariefreds kommundel.
I strängnäs var det väl 32,5 tjänster som skulle bort.
32,5 + Mariefred
Summa=
Det vet vi ännu inte
Man kanske får vara beredd på att ha det lite jobbigt om man är nämndordförande.
Besluten som fattas är väldigt jobbiga för de familjer som är tvungna att nyttja en bristfällig barnomsorg för att kunna försörja sig. Alla har inte möjligheten att omprioritera på det ekonomiska planet utan lever med mycket små marginaler.
Besluten är jobbiga för den underbetalda och sönderstressade personalen på förskolorna som kämpar varje dag för att orka och hinna med att göra ett bra jobb.
Framför allt är besluten jobbiga att leva med för barnen som ska vistas i provisoriska eller icke ändamålsenliga lokaler där ljudnivån stundtals är hems pga alldeles för stora barngrupper utan tillräcklig personaltäthet.
Alltså, om det blir jobbigt för nämndordföranden och de andra i nämnden så tycker jag inte så väldigt synd om dem. Mina sympatier ligger hos de barn och familjer som drabbas av deras beslut. Det SKA vara jobbigt att klubba igenom beslut av dessa slag.
Anna
Hej Anna!
Att göra så här mot våra minsta barn kommer på sikt att kosta stora, väldigt stora pengar.
Redan när man läser om volymökningar, så regerar jag starkt.
Volymökning-många barn står på tur till barnomsorgen, många fler än vi visste om.
Vill man bygga massor av hus i en del av kommundelen så för det med sig att det bor mellan 1-3 barn i varje hus.
Familjerna har ofta två bilar var, så det blir lite jobbigt när man inte hittar parkering till dom när man ska handla...
Sen kanske det också bör vara vettiga möjligheter att ta sig till jobbet...
Att barnen kan ta sig till skolan utan att bli överkörda.
Lämpligt vore om föräldrarna kunde hitta en parkering vid skolan, utan att behöva göra farliga u-svängar. Eller att man kan komma över vägen där det finns målade övergångställen.
Det kostar att bygga ut. Har man inga pengar så ska man inte bygga ut för mycket.
Kanske lite försiktigt så att man kan leva upp till det sunda som var tänkt.
Vi hörs //Cattis
Hej Kattis.
Apropå det där med trafiksäkerhet vid skolor och dagis.
Jag lämnar numera min Malte kl 8 på morgonen och första dagarna var jag i chocktillstånd när jag såg trafiken. Både uppför slottsbrinksbacken (mot björnmossan förmodligen) och nedför kommer bilar, MED BARN I, farande i en rasande hastighet. Stressade föräldrar kör som galningar och tar sig rätten att utsätta andras barn för fara när de ska lämna sina egna.
Varför inte bara gå upp en halvtimme tidigare och få en lugn start på dagen tillsammans med sina barn?
Måste barnen verkligen skjutsas till skolan? Är inte en promenad på 20 min rätt bra för att piggna till och få lite friskluft och motion? Om man bor utanför tätorten kan man kanske släppa av barnen 10 minuters gångväg från skolan.
Visst ska politikerna ordna det så gott de kan men föräldrarna måste kunna ta sin del av ansvaret. När man märker att mornarna är stressiga får man gå upp tidigare. Blir man då trött får man lägga sig tidigare. Så enkelt det är att förbättra för både sina egna barn och andras.
Anna
Hej Anna!
Tack för dina tankar, det finns mycket som man kan förändra synsättet runt.
Det är mycket intressant att se det stora kaos som råder mellan så där 7.40-8.15 Sen blir det plötsligt tvär tomt på bilar och folk. Vart tog alla vägen. Ingen kan väl gå upp i rök så plötsligt.
Men just så känns det som om någon sa kör på en given signal till en filminspelnings situation i en livlig trafikscen.
Här om veckan när jag och grabben skulle till öppna förskolan parkerade vi hos svägerskan i backen. Grabbens sa, men mamma du skulle ta den andra bilen när du vet att den här är ju inge vidare.
När vi sedan skulle lägga ett brev på den gula lådan så tittade han på mig och sa. Va! kan man skicka mail där inne. Häftigt mamma...
Håller helt med dig om att det är vi föräldrar som också måste ta vårt ansvar till väldigt mycket.
Men jag tror också att vi tillsammans måste lyfta fram våra tankar till förbättring.
Jag gillar när förädringar leder framåt.
Konstruktiva smarta lösningar från det lilla till det stora.
Ha en skön kväll
//Cattis
Skicka en kommentar